Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Gözaltı yerine ölüm'

BM Güvenlik Konseyi, Ekim’de 38 vatandaşını kaybeden Filistin’deki artan şiddet olaylarını görüşmek için toplandı. BM İnsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono, “İsraillilere saldırdığı düşünülen Filistinliler gözaltına alınmak yerine vuruluyor ve öldürülüyor” dedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin’de artan ÅŸiddet olaylarını görüÅŸmek için acil olarak toplandı. Toplantı, ay başından bu yana 38 Filistinlinin öldürülmesinden sonra BMGK üyesi Ürdün’ün talebiyle düzenlendi.

Filistin'in BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Ä°srail'in ÅŸiddet eylemlerine ve bu eylemler sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarına iliÅŸkin bilgi verdi. Ä°srail'in bu eylemlerinin kınanmasını talep etti.

Mansur, BM Güvenlik Konseyi'nden DoÄŸu Kudüs de dâhil olmak üzere iÅŸgal altındaki Filistin topraklarına uluslararası koruma saÄŸlamasını da istedi. 1994'te kabul edilen 904 sayılı BMGK kararını hatırlatan Mansur, bu karara göre Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleÅŸimcilerin silahsızlandırılması gerektiÄŸini vurguladı.

Toplantıda konuÅŸan Ä°srail'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı David Roet ise Ä°sraillilere yönelik bıçaklı saldırılar nedeniyle Filistin yönetimini suçladı.

Roet, Ä°srail'in Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanların güvenliÄŸini saÄŸladığını öne sürdü. Ä°srail'in onlarca yıldır buradaki statükoyu koruduÄŸunu belirterek, bu durumun gelecekte de bu ÅŸekilde süreceÄŸini savundu.

Roet, "Åžunu açık ÅŸekilde söylememe izin verin: Ä°srail, Tapınak Tepesi'nde (Mescid-i Aksa) uluslararası birliklerin bulunmasına izin vermeyecek. Bu statükonun ihlali olur" dedi.

‘Gözaltı yerine öldürüyorlar’

Yazılı açıklama yayımlayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono, Ä°srail ve Filistin arasında yaÅŸanan gerginliÄŸin, "Filistinlilerin insan haklarının ihlâli sonucu tırmandığına" dikkat çekti. "Ä°srail'i iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki mevcut insan hakları ihlâllerinin neden olduÄŸu kargaÅŸayı görmeye davet ediyorum" mesajını iletti.

Wibisono, "Ölen Filistinlilerin sayısı giderek artıyor. Ä°srail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullanması endiÅŸe verici. Ä°sraillilere saldırdığı düÅŸünülen Filistinliler gözaltına alınmak yerine vuruluyor ve öldürülüyor. Ä°srail'i iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki mevcut insan hakları ihlallerinin neden olduÄŸu kargaÅŸayı görmeye davet ediyorum ve Ä°srail hükümeti ile bu durumu düzeltmek için çalışmaya hazırım" ifadelerini kullandı.

Cuma günü 5 Filistinli öldürüldü

Gazze'nin çeÅŸitli sınır bölgelerinde, Ä°srail'in Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlâllerini protesto eden Filistinliler ile Ä°srail askerleri arasında arbede yaÅŸandı. Ä°srail askerleri, Filistin bayrağı açan gençlere, göz yaÅŸartıcı gazın yanı sıra gerçek mermi ile müdahale etti. Gençler açılan ateÅŸe taÅŸ atarak karşılık verdi.

Filistin SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugün Gazze'de 3, Batı Åžeria'da 2 Filistinlinin öldürüldüÄŸü belirtildi. Bakanlık, Ä°srail askerlerinin, Batı Åžeria'nın Nablus yakınlarında 19 yaşındaki Filistinli Ä°hab Haneni’yi silahla öldürdüÄŸünü açıkladı.

Geçen hafta protesto gösterisi sırasında yaralanan 37 yaşındaki Åževki Ubeyd de tedavi gördüÄŸü hastanede hayatını kaybetti. Batı Åžeria'nın El-Halil kentinde Ä°yad Avavde isimli bir Filistinli de bir Ä°srail askerini bıçakladığı gerekçesiyle öldürüldü.

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, Beyt Hanun sınır kapısı yakınlarında çıkan olaylarda 22 yaşındaki Mahmud Hatim Hamide ve Yahya Abdülkadir Ferhat’ın Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸ sonucu yaÅŸamını yitirdiÄŸini belirtti. Sözcü, Ä°srail askerinin Yahya Abdülkadir Ferhat’ı başından vurduÄŸunu söyledi.

Kudra, Ayrıca Gazze'nin çeÅŸitli bölgelerinde 98 kiÅŸinin gerçek ve plastik mermi ile vücudunun çeÅŸitli yerlerinden yaralandığını açıkladı.

Ekim’de 38 Filistinli ve 7 Ä°srailli öldü

Ay başından bu yana Ä°srailli güvenlik güçleri ve yerleÅŸimciler ile Filistinliler arasındaki çatışmalar ÅŸiddetlendi. Ekim ayında 38 Filistinli ve 7 Ä°srailli öldü. Ölen Filistinlilerden 7'si çocuk.

Yahudi yerleÅŸimciler, geçtiÄŸimiz aÄŸustos ayı baÅŸlarında Nablus'ta DevabiÅŸe ailesinin evini kundaklamış olay sebebiyle anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diÄŸer çocukları saÄŸ kurtulmuÅŸtu.

Olayın ardından bölgede baÅŸlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya Ä°srail askerlerinin yaptığı baskın sonrası doruÄŸa ulaÅŸtı. Batı Åžeria ve Gazze'nin çeÅŸitli bölgelerinde düzenlenen gösteriler de çok sayıda Filistinli yaralandı.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.