Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Kargalarla ilgili bu gerçek herkesi şaşırttı!

Kargalar hakkında yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkan sonuçlar şaşkınlıkla karşılandı



Bu yazıda karga hakkında bilgi alabileceÄŸiniz konu, kargalar hakkında yapılan bir araÅŸtırma ve gözlemlere dayanmaktadır.
   
Karga, Corvus cinsinde, iri yapılı, düz gagalı, pençeli, tüyleri genellikle siyah, yüksek ve insanı rahatsız edici bir ses rengine sahip kuÅŸ türlerine verilen genel addır. Daha iri ve genellikle leÅŸ yiyici olanlarına karakarga veyahut kuzgun adı verilir. Ortalama bir karga ömrüyse 13 yıldır.

Söz konusu araÅŸtırmayla ilgili karga hakkında bilgi vermeden önce ölülerinin yanında ilginç davranışlar sergileyen kuÅŸlar olduklarını ve etrafında toplanıp yüksek sesle öttüklerini de belirtelim. Bu konuyu araÅŸtırmak ve karga hakkında bilgi sahibi olmak için bir deney yapıldı. AraÅŸtırmada kargaların kendilerine tehdit olarak algıladığı yüzleri unutmadığı bilgisi, araÅŸtırmanın çıkış noktası oldu.

Bu tespit daha önceki bazı araÅŸtırmalarda ortaya çıkmıştı. Kargalar bu tehlikeli yüzü diÄŸerlerine de öÄŸretiyor. Böylelikle yıllar geçmiÅŸ olsa dahi kargalar sürü halinde bu kiÅŸiye karşı gördükleri yerde ötmeye baÅŸlıyor. Karga hakkında bilgilerimizi arttırmak amacıyla araÅŸtırmada görev alan kiÅŸinin yüzüne gerçeÄŸe benzer bir maske takılarak deneye baÅŸlanır.

Washington Üniversitesi nezdinde yapılan deneyle, deneyde görevli Çevre ve Orman Bilimleri Fakültesi doktora öÄŸrencisi Kaeli Swift, kargalara daha önce yemek verdiÄŸi bölgeye bu maskeli kiÅŸiyi gönderir. Kaeli Swift, bu deneyi kargalara yemek verirken, maskeli kiÅŸi de 30 dakika süresince elinde ölü bir karga tutar ÅŸeklinde kısaca açıklıyor. Karga hakkında bilgi edinmek üzere yapılan gözleme dayalı bu deneyde Swift, Ben hep yardımsever besleyici konumundaydım. Kargaları kendime düÅŸman etmemiÅŸtim. Ben yemek tutarken ikinci ve maskeli kiÅŸi beliriyor, sadece elinde sakin bir ÅŸekilde ölü bir karga tutuyordu, çöpe atacakmış gibi ÅŸeklinde görüÅŸ bildiriyor.

Deneyin baÅŸladığı ve maskeli kiÅŸinin belirdiÄŸi ilk gün kargalar, Kaeli Swift tarafından sunulan yemeklerden tümüyle kaçındı. Sürü halinde toplanıp kendilerine tehdit olarak düÅŸündükleri ÅŸeylere karşı sergiledikleri yüksek sesle ötme, taciz etme davranışında bulundular. Karga hakkında bilgi araÅŸtırmacılarına göre bu davranışın birden fazla amacı olabilirdi. Bunlardan bazıları; tehdide karşı azarlama, güç gösterme veya tehlikeli kiÅŸi ya da yerle ilgili toplu eÄŸitim gibi.

AraÅŸtırmanın sonraki evrelerinde karganın yanına bir de ÅŸahin konduÄŸunda diÄŸer kargalar yiyeceklerden tümüyle kaçınıyordu. Åžahini tehlikeli buluyorlardı. Maskeli kiÅŸi ertesi gün elinde ölü karga olmadan tekrar geldiÄŸinde kargalar yine yiyeceklere gelmediÄŸi gözlemlendi. Bu sonuçlar kargaların kendilerine tehlikeli olarak algıladıkları bölgeden ya da kiÅŸiden kaçındıklarını gösteriyordu. BaÅŸka bir deyiÅŸle kargalar ölümü biliyor ve ondan korkuyordu. Bu korku kalıcı oluyor, deneylerin sürdüÄŸü altı hafta sonra dahi 65 çift karganın üçte birinden fazlası aynı ÅŸekilde tepki göstermeye devam ediyordu.

Hayvanların ölülerine nasıl yaklaÅŸtığı sorununu ele alan Çevre ve Orman Bilimleri Fakültesi doktora öÄŸrencisi Kaeli Swift tarafından yapılan bu çalışma, Animal Behaviourdergisinde yayımlandı. Kargalarla aynı familyadan gelen alakargaların da ölüleri karşısında cenaze merasimi gibi davranış sergiledikleri biliniyor. Fakat alakargalar aynı davranışı kendileriyle aynı büyüklükte olan baÅŸka bir kuÅŸ türüne karşı gösterse de diÄŸer kargalar böyle yapmıyor, maskeli kiÅŸinin elinde bir güvercin tutması halinde bundan rahatsız olmuyorlardı.

Bu bulgular kargaların insan yüzünün ayrıntılarını öÄŸrenip hatırlama konusunda hafızalarının ne kadar önemli olduÄŸunu ortaya koyuyor. Böylece kargalar tehlikeli kiÅŸileri zararsız insanlardan ayırmayı öÄŸreniyor. AraÅŸtırmacı Kaeli Swift, bu araÅŸtırmayla kargaların insanlarla baÅŸarılı bir ÅŸekilde bir arada yaÅŸamak için nasıl evrimleÅŸtiÄŸini önemli bir örnek olduÄŸunu belirtiyor. Kargalar da artık ölüm halini anlama ve hatta yas tutmasıyla bilinen az sayıdaki hayvan türleri arasında sayılıyor. Fil, zürafa, ÅŸempanze ve diÄŸer karga türleri de ölülerinin yanında toplanmasıyla biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.