Sosyal Medya

Kültür Sanat

Küçük Mecidiye Camii yeniden ibadete açıldı

Restorasyonu tamamlanan Beşiktaş'taki Küçük Mecidiye Camii, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.



Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü tarafından restorasyonu tamamlanan BeÅŸiktaÅŸ'taki Küçük Mecidiye Camisi, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle baÅŸlayan törende konuÅŸan BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, caminin Ä°slam toplumunun en önemli eserlerinden biri olduÄŸunu söyledi.

Hazreti Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken Medine'ye ilk geldiÄŸinde inÅŸa ettiÄŸi yapının cami olduÄŸunu anlatan KurtulmuÅŸ, "Bütün Ä°slam medeniyetlerinin en önemli özelliklerinden birisi de budur. Önce ÅŸehrin merkezinde, o ÅŸehri temsil edecek bir cami inÅŸa ederler. Camiyle birlikte okullarını, hamamlarını, hanlarını ve ayrıca bedestenlerini inÅŸa ederler" diye konuÅŸtu.

"Ä°STANBUL, OSMANLI'NIN PAYÄ°TAHTIYDI"

Camilerin, bir araya gelmek, toplumun ortak deÄŸerleri üzerinden saÄŸlam bir toplumsal temel inÅŸa etmesi bakımından önemine vurgu yapan KurtulmuÅŸ, bunun tarih boyunca da böyle olduÄŸunu belirterek, "Gittikleri her yerde, ÅŸehirde bu cami üzerinden halkın toplanmasını saÄŸlayabilecek bir medeniyeti inÅŸa ettiler. Bu camilerin ne anlama geldiÄŸinin en güzel iÅŸaretlerden biri de ÅŸu içinde yaÅŸadığımız aziz ÅŸehir Ä°stanbul'dur" ifadelerini kullandı.

Sadece Ä°stanbul Suriçi'nde 250'ye yakın kaybolmuÅŸ, kayıp cami olduÄŸunu aktaran KurtulmuÅŸ, "Ä°stanbul, Osmanlı'nın payitahtıydı. Onun için Osmanlı'nın payitahtında yüzlerce camide nakış iÅŸler gibi, bu topraklarda, her sokağına, caddesine bu milletin ruhunu nakÅŸetmiÅŸtir" dedi.

"BU TOPRAKLARDA UZUN YILLAR HEP BERABER YAÅžIYORUZ"

KurtulmuÅŸ, caminin ruhları, düÅŸünceleri, inançları cem eden bir yer olduÄŸuna dikkati çekerek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle bu kültüre bugünlerde çok daha fazla ihtiyacımız var. Bu toplumu bölmek isteyenler, bu toplumun fertleri arasında fay hatları oluÅŸturmak isteyenler, bu toplumda insanlar arasında mezhep ve etnik yapı bakımından ayrılıkları körüklemek isteyenlere karşı en fazla bu bilinçle ayakta durabileceÄŸimizi bir kere daha görmemiz lazım. Bu topraklarda uzun yıllarca hep beraber yaşıyoruz. Farklı etnik yapılarla birlikte bir arada yaşıyoruz. Farklı geleneklerle, göreneklerle, mezheplerle, meÅŸreplerle yaşıyoruz. Bu toprakların kültürü, caminin etrafında cem olan bu kültür, hepimizi içinde barındırıyor, hepimizi bir, beraber bu toprakların ortak medeniyetinin çocukları olarak bir arada tutuyor ve ayrışmamıza müsaade etmiyor. Birileri ne isterse istesin, hangi hain planı ortaya koyarsa koysun, hangi terör mekanizmalarını bu ülkeyi bölmek, parçalamak için kullanırsa kullansın gücü yetmeyecektir, ufku yetmeyecektir. Bu millet, onlara müsaade etmeyecektir."

"KUBBE ALTINDA HÄ°ÇBÄ°R CAMÄ°DE RASTLAMADIÄžIMIZ BAÅžKA BÄ°R ÖZELLÄ°KLE KARÅžILAÅžTIK"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise kendileri açısından her bir restorasyonun bir hikayesi olduÄŸunu söyledi.

Her restorasyonun kendine özgü bir yapısı olduÄŸunu belirten Ertem, "Ecdadın her inÅŸaat faaliyetini nasıl nakış nakış iÅŸlediÄŸinin örnekleriyle karşılaşıyoruz, ÅŸaşırıyoruz. Beyazıt Camisi'nde öyleydi, Süleymaniye'de öyleydi, Fatih Camisi'nde öyleydi. Bu camide de öyle. Kubbe altında hiçbir camide rastlamadığımız baÅŸka bir özellikle karşılaÅŸtık. Bunun incelenmesi yapılacaktır, ne gibi fayda saÄŸladığı ve ne gibi bir fonksiyon gördüÄŸüyle ilgili" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.