Sosyal Medya

Dünya

Muhalif lider kendine Müslümanlarla teması yasakladı

Uluslararası toplumun Müslüman Arakanlı azınlığa yönelik şiddete sessiz kaldığı için eleştirdiği Myanmarlı muhalefet lideri Suu Çii, seçim kampanyası kapsamında Arakan eyaletine gidecek ama hiçbir Müslüman ile görüşmeyecek



Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çii, liderliÄŸini yürüttüÄŸü Demokrasi Ä°çin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) seçim kampanyası için Arakan eyaletine gidiyor.

Uluslararası toplum tarafından, ülkedeki Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddet olayları karşısında sessiz kaldığı için eleÅŸtirilen Suu Çii'nin, üç yıldır gitmediÄŸi bölgeye, seçim öncesi gitmesi dikkat çekti.Ama Suu Çii, Budist tepkisinden korktuÄŸu için Müslümanlar temas etmeyecek

Suu Çii'nin, çoÄŸunlukla Müslümanların ve radikal Budistlerin yaÅŸadığı Arakan eyaletine çok sayıda koruma eÅŸliÄŸinde ve yüksek güvenlik önlemleri altında gideceÄŸi bildirildi. Muhalif liderin, eyaletin güneyindeki Taungup, Thandwe ve Gwa kentlerinde üç gün seçim kampanyası yürüteceÄŸi ancak 100 binden fazla Arakanlının derme çatma kamplarda yaÅŸadığı kuzey bölgeye gitmeyeceÄŸi aktarıldı. Budistlerin tepkisinden çekinen Suu Çii'nin bölgedeki hiçbir Müslüman unsurla da görüÅŸmeyeceÄŸi belirtiliyor.

Ülkenin çoÄŸu kısmında desteklenen NLD'nin liderinin, Arakan eyaletinde yaÅŸayan aşırı radikal Budistler tarafından Müslüman yanlısı olmakla eleÅŸtirilmiÅŸti.

1990'dan bu yana ilk kez seçime girecek olan NLD, 1990'daki seçimi ezici çoÄŸunlukla kazanmasına raÄŸmen dönemin askeri cuntasının giriÅŸimleri sonucu iktidara gelememiÅŸti. 2008 Anayasası'na göre parlamentodaki sandalyenin dörtte birine sahip ordunun anayasa deÄŸiÅŸiklerini veto etme ve istediÄŸi zaman yönetime el koyma hakkı bulunduÄŸu ülkede, NLD'nin iktidara gelebilmek için oyların yüzde 67'sini alması gerekiyor.

NLD, daha önce milletvekilliÄŸi ÅŸartlarına uygun Müslümanların aday olmak için baÅŸvuruda bulunduÄŸunu ancak bu kiÅŸilerin ülkedeki radikal Budist grupların tepkisinden çekinildiÄŸi için aday gösterilmediÄŸini açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. 1990 ve 2010 seçimlerinde oy kullanmalarına izin verilen yüz binlerce Rohingya 8 Kasım'da yapılacak seçimlerde oy kullanma hakkından da mahrum. 

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında ÅŸiddet olayları çıkmıştı. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoÄŸu Müslüman çok sayıda kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yerinin ateÅŸe verilmiÅŸ, 140 bin Arakan Müslümanı evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaÅŸamak zorunda bırakılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.