Sosyal Medya

Güncel

ABD, Pakistan ile "Nükleer ve Taliban"ı görüşecek

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın önümüzdeki hafta Beyaz Saray'da biraraya geleceği Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'le görüşme masasında iki önemli gündem maddesi var; Pakistan'ın nükleer silahları ve Taliban'a yapılması istenen baskı



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, dün gece Afganistan'la ilgili yaptığı konuÅŸmada, Pakistan ile ilgili açıklamalarda bulundu. 22 Ekim'de Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif ile Beyaz Saray'da görüÅŸecek olan Obama, görüÅŸmede özellikle Taliban'la barış görüÅŸmelerinin yeniden baÅŸlamasının ele alınacağını dile getirdi. Obama bölgedeki tüm ülkelerin barış masasına oturması için  Taliban'a baskı yapması gerektiÄŸini vurguladı. Ama Nawaz Åžerif'in Beyaz Saray ziyaretinde ele alınacak en önemli konu ise, elindeki nükleer silahlar.
 
Obama'dan dün gece gelen açıklamada öne çıkan konu, Pakistan'ın sahip olduÄŸu nükleer silahların güvenilirliÄŸi konusundaki endiÅŸeler. New York Times'ta yer alan bugünkü haberde de, Obama yönetiminin Pakistan'ın küçük nükleer silahlarının bölgedeki silahlı muhalif grupların eline düÅŸmesinden endiÅŸe ettikleri vurgusu vardı.
 
PAKÄ°STAN NÜKLEER SÄ°LAHLARIN DAÄžITILMASINI ÖNLEMELÄ°

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de, Åžerif'in ziyaretinde Pakistan ile nükleer teknoloji çalışmalarında bir anlaÅŸma yapılmasından umutlu olduklarını söyledi. Earnest, "ABD olarak Pakistan ile düzenli olarak nükleer güvenliÄŸin önemi hakkında diyalog baÅŸlattık, Ä°ki ülke liderlerinin bu konuda konuÅŸacaklarını tahmin ediyorum. Pakistan'ın tasarladığı küçük, kısa menzilli nükleer silahların militanların eline geçmesi ihtimali bölgedeki ABD askerlerinin tedirgin olmasına sebep oldu" açıklamasında bulundu.
 
GeçtiÄŸimiz ay Navaz Åžerif, ülkesindeki nükleer denemeleri durdurması için eski ABD BaÅŸkanının kendisine 5 milyar dolar öneride bulunduÄŸu ancak ulusal çıkarlar için parayı kabul etmediklerini açıklamıştı.
 
Pakistan Savunma Bakanlığı MüsteÅŸarı emekli Korgeneral Muhammed Alem Hattak ise bilhassa ABD basınının vurgulu biçimde altını çizdiÄŸi 'ülkesinin 10 yıl içinde dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücü olacağı' iddiaları ile ilgili "kara propaganda" tanımlaması yapmıştı. Pakistan’ın, Yemen'de karşı karşıya gelen Ä°ran ve Suudi Arabistan çekiÅŸmesinde Suudi Arabistan’a da nükleer alanda destek sözü verdiÄŸi iddiaları da ÅŸu ana kadar doÄŸrulanmış deÄŸil.
 
Pakistan, dünyada halen nükleer silahlara sahip olduÄŸu resmen bilinen tek müslüman ülke olma ünvanını sürdürüyor. Ülkenin elinde 100-120 adet aralığında nükleer baÅŸlık olduÄŸu tahmin edilirken, bu sayının Hindistan'da 90-110 arasında olduÄŸu ifade ediliyor.

ABD'nin baÅŸkenti Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düÅŸünce kuruluÅŸlarının ortak çalışması sonucu geçtiÄŸimiz aÄŸustos ayında hazırlanan raporda, Pakistan'ın gelecek on yıl içerisinde 350 adet nükleer baÅŸlığa eriÅŸerek ABD ve Rusya'nın ardından dünyanın en büyük 3. nükleer silah stoÄŸuna sahip ülkesi haline gelebileceÄŸi ifade edilmiÅŸti.

TALÄ°BAN: MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ
  
Obama'nın Afganistan'daki çözümün barış masasından geçtiÄŸini söylediÄŸi dünki konuÅŸmasının ardından Taliban bir duyuru yayınlayarak barış görüÅŸmelerine hazır oldukları mesajını verdi.
 
Ancak Taliban'n iki ÅŸartı var. Birincisi ülkedeki yabancı askerler tamamen Afganistan'ı terkedecek. Ä°kincisi Afganistan ÅŸeriat devleti kurulacak. Taliban bu iki ÅŸart yerine getirilirse barış görüÅŸmelerine hazır olduklarını dile getiriyor. Ancak ülkeden yabancı askerler çekilirse zaten Taliban ülkeyi bir haftadan az bir sürede ele geçireceÄŸini düÅŸünen Kabil yönetimi yabancıların ülkeden ayrılmasını istemiyor. Bu yüzden de barış görüÅŸmeleri konusu pek ümit verici deÄŸil. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.