Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rusya'nın saldırıları sınıra göçü artırdı

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları, sınıra yakın bölgelerden Türkiye'ye doğru göçü artırdı. Saldırılardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye'ye geçmek için sınırın Suriye tarafında bekliyor.



Rus savaÅŸ uçakları muhaliflerin denetimindeki bölgeler baÅŸta olmak üzere 30 Eylül’de Suriye’de hava saldırıları düzenlemeye baÅŸladı. Saldırılar, diÄŸer bölgelere oranla Åžam rejimi için daha büyük bir önem arz eden Hama, Halep, Lazkiye kırsalı, Ä°dlib, Humus, Åžam’ın doÄŸusu ve Dera kırsalında yoÄŸunlaÅŸtı. Rus bombardımanı, IŞİD’in hiç olmadığı Ä°dlib ve Lazkiye bölgelerini hedef aldığı gibi sivil-askeri alan ayrımını da gözetmedi. Türkiye sınırına yakın olan ve Rusya'nın hava saldırılarını yoÄŸunlaÅŸtırdığı Lazkiye, Ä°dlib ve Hama bölgelerindeki siviller gözlerini sınıra çevirdi. Türkiye yönünde göç hareketliliÄŸi yeniden arttı.

Reyhanlı ve Yayladağı arasında kalan bölgelere gelerek sınırın Türkiye tarafına yasa dışı yollarla geçmek isteyen çok sayıda Suriyeli, hudut koruma birlikleri tarafından geri çevriliyor. Türkiye’ye geçmeyi baÅŸarabilenler ise Hatay, Gaziantep, Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere farklı illere dağılıyor.

Hama’nın Morek bölgesinde yaÅŸanan bombardımandan kaçan ve Türkiye’ye geçmek isterken yakalanarak yeniden Suriye'ye gönderilen Muhammed Câsim sınır hattında yaÅŸadıklarını Al Jazeera Türk’e anlattı.

"Rus bombardımanı öncekilerden ÅŸiddetli"

Hama kırsalından Yayladağı sınırına, yaklaşık 90 kilometrelik bir yolu kat ederek ulaÅŸtığını söyleyen Muhammed Cesim, Suriye halkının savaşın yakında bitebileceÄŸine dair umudunu yitirdiÄŸini ifade etti.

“Dört buçuk yıldır devam eden savaÅŸtan dolayı yeterince yorulduk. Önceden yaÅŸadığımız bölge rejim kontrolündeydi. Bu dönemde herhangi bir hava saldırısına maruz kalmadık. Bazen kasabamız muhaliflerin havan toplarıyla vuruluyordu. Ancak bölgemizin muhaliflerin eline geçmesiyle rejimin hava saldırıları baÅŸladı. Haftada bir, bazen iki kez varil saldırısına maruz kalıyorduk. Bu saldırılarda 2 yıl içerisinde çok sayıda yakınımı kaybettim. Åžimdi de Rus saldırıları baÅŸladı. Rus bombardımanı, ÅŸu ana kadar gördüÄŸümüz hava saldırılardan çok daha ÅŸiddetli ve süreklilik arz ediyor. Önümüzde Türkiye’ye sığınmaktan baÅŸka seçenek yok. Savaşın bitme ihtimali de gözükmüyor. Bu sebeple elimizde ne var ne yok bu amaç için harcıyoruz.”

 

 
[Fotoğraf: AJT-Yılmaz Bilgen]

 

'Kaçakçılar kiÅŸi başı 1.5- 2 bin dolar alıyor'

Muhammed Câsim, sınırıı geçmek ve Türkiye tarafında otomobille alınıp iç kesimlere götürülmeleri için kaçakçılara kiÅŸi başı 1.500-2.000 dolar ücret ödediklerini belirtti. Câsim, Yunanistan’a gitmek isteyenler için bu rakamların 6-7 bin doları bulduÄŸunu ifade kaydetti.

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.