Sosyal Medya

Güncel

'Demokratik Suriye Güçleri' kuruluşunu ilan etti

Büyük kısmını PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'nin oluşturduğu ve milis grupların katıldığı 'Demokratik Suriye Güçleri' kuruluşunu ilan etti.



PKK çizgisindeki YPG, YPJ ile Süryani Askeri Konseyi, Burkan El Fırat, Suwar El Reqa, Åžems El Åžemal, Lîwa El Selçuki, El Cezire Tugayları gibi gruplar ortak basın açıklamasıyla ‘Demokratik Suriye Ordusu Güçleri’ adı altında birleÅŸtiklerini duyurdu.

Açıklamayı Senadîd güçleri sorumlusu Åžêx Bender Himêdî El Deham, Haseke kentinde düzenlenen ve iki saat süren toplantının ardından yaptı.

Deham, “Demokratik Suriye Güçleri’nin kuruluÅŸuna katılan tüm güçler, geleceÄŸin Suriye’sinin doÄŸuÅŸunu müjdelemektedir" dedi. Toplantıya Arap, Kürt, Süryani, Asuri ve Türkmen temsilcilerin katıldığını söyleyen Deham, “Temel amacımız Suriye halklarına karşı savaÅŸan güçlere ve en baÅŸta da DAÄ°Åž’a (IŞİD) karşı savaÅŸmaktır. Uluslararası koalisyon güçlerine bizlere verdiÄŸi destekten dolayı teÅŸekkür ediyor, uluslararası güçleri bizlere desteÄŸini sürdürmeye çağırıyoruz” dedi. Deham toplantı sonunda BirleÅŸik Askeri Meclis kurduklarını söyledi.

PYD'YE GÄ°DEN SÄ°LAHLAR TÜRKÄ°YE'NÄ°N TEPKÄ°SÄ°NÄ° ÇEKTÄ°

ABD'nin kısa süre önce ağırlıkla PYD kontrolünde olan Haseke'ye 50 ton silah ve cephane indirdiÄŸi açıklanmıştı. ABD, silah ve cephanenin Suriyeli Arap gruplara verildiÄŸini savundu. Ancak PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) EÅŸ BaÅŸkanı Salih Müslim ise ABD'nin kendilerine silah yardımı yaptığını doÄŸruladı. Müslim, "Bize ve müttefik olduÄŸumuz gruplara 50 ton silah gönderildi. Bu baÅŸlangıç, silahların devamı da gelecek” dedi. 

ANKARA SERT TEPKÄ° GÖSTERMÄ°ÅžTÄ°

50 ton mühimmatın havadan Suriye’deki PYD birliklerine atıldığı yönündeki iddialar üzerine Ankara, ABD ve Rusya’yı silah yardımları konusunda uyarmıştı. Ankara'dan "PYD’ye verilen yardımın PKK’ya gitmeyeceÄŸi konusunda kimse bize inandırıcı bir gerekçe söyleyemez. Irak’ta kullanıldığını, Türkiye’de kullanıldığını tespit edersek, PKK’ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduÄŸu yerde silahları yok ederiz" tepkisi gelmiÅŸti. 

ABD: DEVAM EDECEĞİZ

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise YPG (PYD'nin silahlı kanadı) konusunda Türkiye ile görüÅŸmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye'nin bu konudaki endiÅŸelerini anladıklarını belirterek, “ABD ve 60'i aÅŸkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD'e karşı mücadelenin önemli olduÄŸunu unutmamak gerek. Bu konuda (Türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye'de, IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceÄŸiz" demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.