Sosyal Medya

Güncel

Saab 9-3'ün mülkiyet haklarını satın aldık

Yerli otomobil tartışmalarına ilişkin konuşan Bakan Fikri Işık, Saab 9-3'ün fikri mülkiyet haklarının alındığını açıkladı.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobille ilgili, "Saab 9-3'ün isim hakkını deÄŸil, fikri mülkiyet haklarını satın aldık" dedi.

Işık, TRT Haber'de katıldığı programda, yerli otomobil çalışmalarına iliÅŸkin soruları yanıtladı.

HER ÅžEYÄ°N TÜRK OLMASI SÜREYÄ° UZATIYOR

Yerli otomobil için iki yolun bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Işık, bunlardan birinin her ÅŸeyin Türkiye tarafından yapılıp, ortaya bir prototip çıkarmak olduÄŸunu söyledi. Böyle bir çalışmanın 3-5 yıl zaman alacağını ve 1 milyar dolarlık da maliyet gerektirdiÄŸine dikkati çeken Işık, ÅŸunları kaydetti:

Bu, aslında Amerika'yı yeniden keÅŸfetmek anlamına da gelir. Ä°kinci yol nedir? Bu noktada çalışmış, bilinen, kendini ispat etmiÅŸ bazı firmalarla iÅŸbirliÄŸi yapmak ama her ÅŸeyden önce fikri mülkiyet hakları sizde olan bir platforma sahip olmak. Biz bu iki alternatif arasında karar vermek durumundaydık ve dedik ki, '5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boÅŸa harcamayalım ve zaten varolan bir platformun fikri mülkiyet haklarını satın alarak, bunun üzerinden teknolojiyi geliÅŸtirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla baÅŸlamış oluruz ve o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz.' Bu noktada ciddi bir araÅŸtırma yaptık ve Saab 9-3'ün platformunun bizim açımızdan çok uygun olduÄŸunu tespit ettik.

“SAAB 9-3'ÜN FÄ°KRÄ° MÜLKÄ°YET HAKLARINI SATIN ALDIK"

Bunun üzerine yoÄŸun bir çalışma yapıldığını ve Saab 9-3'ün isim hakkını deÄŸil, fikri mülkiyet haklarını satın aldıklarını belirten Işık, bu satın alma sürecinin dahi 6 ay sürdüÄŸünü bildirdi.

Bakan Fikri Işık, bunun sonucunda Türkiye'nin elinde artık geliÅŸtirmeye hazır bir araç bulunduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'ye en az 3 ila 5 yıl arasında zaman kazandırdı ve ÅŸu anda ticari bir ÅŸey olduÄŸu için rakam veremiyorum ama bunu çok çok uygun bir maliyetle Türkiye'ye kazandırmış olduk ama ÅŸu an iÅŸin 'A' noktasındayız. Türkiye'nin asıl ilerlemek istediÄŸi alan menzili uzatılmış elektrikli araç. Bunun için bu bir platform olacak ve bu platformu biz geliÅŸtirmeye baÅŸladık. TÜBÄ°TAK burada önemli bir liderlik üstlenecek ama bunu satın aldığımız Saab 9-3'ü geliÅŸtiren Nevs firmasıyla bu alanda iÅŸbirliÄŸimizi sürdüreceÄŸiz."

Kuru milliyetçilikle hareket etmediklerini vurgulayan Işık, "Burada çalışan herkes Türk olacak, her ÅŸeyi biz geliÅŸtireceÄŸiz" gibi bir arzularının olmadığını, zaten dünyada da artık böyle bir ÅŸeyin olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili Türkiye'nin tüm birikimini kullanacaklarını ve dünyanın en iyileriyle çalışacaklarını vurgulayan Işık, 2020 yılında herkesin gurur duyacağı bir otomobili yollara çıkaracaklarını söyledi.

NEDEN SAAB TERCÄ°H EDÄ°LDÄ°?

Saab'ı neden tercih ettiklerini de açıklayan Işık, "Saab'ın gerçekten iyi bir teknolojisi var. Çok kaliteli, konforlu ve saÄŸlam araçlarıyla tanınıyor. Dolayısıyla böyle bir araçla baÅŸlangıç yapmanın, Türkiye'nin menfaatine olduÄŸunu düÅŸündük" dedi.

Åžu anda alınan platformun tüm fikri mülkiyet haklarının Türkiye'de olduÄŸunu dile getiren Işık, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Burada yarın, 'ÅŸurası benimdi, burasını yapamazsınız' gibi bir tartışmaya düÅŸmek istemedik ve net bir çalışma ortaya koyduk. Ayrıca, marka Türk markası olacak, Saab olmayacak. Ä°spatlamak durumunda kalacağımız bir süreç olmayacak. Saab'ın birikimini ve güvenini arkamıza alacağız ama markamız Türk markası olacak ve teknolojiyi kesinlikle Türkiye'de geliÅŸtireceÄŸiz. Aracın dizaynından tasarımına, diÄŸer tüm unsurlarına kadar merkez Türkiye olacak. Åžu anda kendi geliÅŸtirdiÄŸimiz batarya teknolojisi var, elektrikli tahrik sistemleri var, TÜBÄ°TAK'ın ve özel sektörün yaptığı çalışmalar var. Bu birikimden faydalanmayı arzu ediyoruz ve önemli nokta da ÅŸu , bu araç inÅŸallah seri üretime geçtiÄŸinde hedefimiz minimum yüzde 85 parçasının Türkiye'de üretilmesi."

Son günlerdeki yerli otomobil tartışmalarından memnun olduÄŸunu dile getiren Işık, "Beni üzen sadece ÅŸu, 1961'deki gibi kategorik karşıtlar. Yani 'Türk aklı otomobil yapamaz', niye yapamasın? Yeter ki siyasi irade olsun ve toplum da bu iradenin arkasında dursun." ifadelerini kullandı. Işık, toplumda buna büyük bir arzu olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.