Güncel
Engellilerden 'engelsiz cami' isteÄŸi
Şanlıurfa'da yaşayan engelli vatandaşlar, ibadetlerini rahatlıkla gerçekleştirebilmek için camilerin kendilerine uygun bir şekilde tasarlanmasını istediler.
Ä°LKHA'dan Osman Güleba ve Mustafa Gül'ün haberine göre, Camilerin kendilerine uygun bir ÅŸekilde tasarlanmadığını, bu yüzden camilere girmekte ve burada ibadet yapmakta büyük sıkıntılar yaÅŸadıklarını söyleyen Åžanlıurfa'daki engelliler, bu sorunun çözüme kavuÅŸturulmasını istedi.
Eski camilerin engelliler için uygun hale getirilmesini beklerken, yeni yapılan camilerin de kendilerine göre dizayn edilmediÄŸinden ÅŸikâyet eden engelliler, Ä°lke Haber Ajansı (Ä°LKHA) aracılığıyla yetkililere seslendi.
“Camilerde engelliler için imkânlar oluÅŸturulmuyor”
Tüm kamu ve kuruluÅŸların, engellilerin eriÅŸilebilirliÄŸi açısından problemli olduÄŸunu ifade eden Åžanlıurfa Omurilik Felçlileri Ä°stihdam DerneÄŸi (ÅžUFOÄ°D) BaÅŸkanı Habip Polat, “Bazı araçlar engelliye uygundur ama duraklar engelliye uygun deÄŸildir. Bazı camiler de engelli için uygun dizayn edilmiÅŸ olabilir. Ama tam olarak uygun tasarlanmamış. ÖrneÄŸin engelliler için rampa bırakmışlardır, camiye girebiliyorsunuz ama abdest alınan yer engelliye uygun deÄŸil. Bunu sadece bedensel engelliler, tekerlekli sandalye kullananlar açısından deÄŸil tüm engel gruplarına göre söylüyorum. Mesela, görme engelliler camiye girdiÄŸi zaman ne yapacak? Diyelim ki bedensel engelli biri abdest alıp namaz kılmak istiyor, hangi camimizde engelli lavabosu vardır?” dedi.
Åžanlıurfa Ä°l MüftülüÄŸünden Åžanlıurfa'da bulunan camilerin engellilere ne kadar uygun olduÄŸu konusunda bilgi talebinde bulunduklarının ifade eden BaÅŸ, bu konuda kendilerine dönüÅŸ yapılmadığını söyledi.
“Biz de Müslümanız biz de camiye gitmek istiyoruz”
Camilerde kendileri için abdest alma yeri olmadığı için hep dışarıda namaz kılmak zorunda kaldıklarını ifade eden BaÅŸ, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: “Biz de Müslümanız biz de camiye gidiyoruz. Yetkililere çaÄŸrımız, standartlar bellidir. Engellilere nasıl uygun olması gerektiÄŸiyle ilgili bir standart var zaten. 5378 sayılı kanunda belirtiliyor. Buna göre camiler tekrardan restore edilirse bizim için herhangi bir sıkıntı kalmayacak.”
“Yeni camilerde bu husus göz önüne alınmalıdır”
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın, engellilerin camiye gidebilmesinin önünün açılması için 2013 yılında ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda ‘Engelsiz Cami' temasını öne çıkardığını belirten Diyanet-Sen Åžanlıurfa Åžube BaÅŸkanı Mehmet Åžibak, bu kapsamda aynı yıl tüm camilerde bu konunun gündeme getirildiÄŸini söyledi.
Camilerin engellilere uygun hale getirilmesi gerektiÄŸini belirten Åžibak, bu konuda bazı çalışmaların olduÄŸunu, bununla birlikte yeni yapılacak camilerin projelerinde bu hususun gözönünde bulundurulması gerektiÄŸini söyledi.
“Birçok yapıda olduÄŸu gibi camilerde de projeye uyulmuyor”
Camiler için hazırlanan projelerin engellilere uygun olarak çizildiÄŸini belirten Åžanlıurfa Mimarlar Odası üyesi Mimar Ä°brahim GüneÅŸ, fakat uygulamada projeye riayet edilmediÄŸini söyledi.
Özellikle camiler konusunda birçok ayrıntının görmezden gelindiÄŸine dikkat çeken GüneÅŸ, “Normalde belediyelerin bu iÅŸin üzerinde durması gerekiyor. Çünkü belediye izin vermezse o yapı faaliyet gösteremez. Ayrıca müftülüÄŸün de bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Mesela; yapılan caminin projesi engelliler için uygun deÄŸilse müftülüÄŸün buna itiraz etmesi gerekir. Sonuçta camiler müftülüÄŸe baÄŸlıdır. Ama camiler genellikle hayırseverler tarafından yapıldığı için bazı ÅŸeyler görmezden geliniyor.” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.