Sosyal Medya

Dünya

Brüksel'de Türkiye'yi ikna zirvesi

Avrupa Birliği (AB) liderleri, mülteci krizini görüşmek ve kilit rol oynayan Türkiye'yi ikna etmek üzere bugün Brüksel'de bir araya geliyor.



AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin desteÄŸi, sorunun çözümü için en önemli unsur olarak öne çıkarken, Birlik üyesi ülkelerin liderleri Ankara'yı ikna edebilmek için yollar arayacaklar. AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, zirve öncesi yaptığı açıklamalarda hem imtiyazlardan hem de olası 'güvenli bölge'yi gündeme getirirken, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel de, zirve sonrası Ankara'ya gidecek.

Güvenli bölge konuÅŸulacak

AB liderleri, son aylarda artış gösteren ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı en ciddi sığınmacı krizine kalıcı çözüm arıyor. Bugün TSÄ° 17.00'de 'sığınmacı' gündemiyle bir kez daha toplanacak olan liderler, birliÄŸin dış sınırlarının korunmasının güçlendirilmesi, komÅŸu ülkelere ve bu ülkelerde bulunan sığınmacılara yardım yapılması, transit ülkeler ve sığınmacıların ülkeleri ile iÅŸbirliÄŸine gidilerek sorunun asıl nedenlerine çözüm aramayı tartışacak. Ele alınacak konular arasında Türkiye'nin istediÄŸi Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluÅŸturulması da var.

Çözümde kilit rol Türkiye'nin

Çözüme dair tartışmalarda en çok Türkiye'nin adı öne çıkıyor. Zirvede, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın 10 gün önce Brüksel'e yaptığı ziyarette kendisine sunulan AB'nin eylem planı taslağı ele alınacak. AB Komisyonu heyetinin devam etmekte olan Ankara ziyaretinin asıl sebebini oluÅŸturan taslak planda, Türkiye'nin desteÄŸi en önemli unsur olarak görülüyor. Taslakta, Ankara'nın desteÄŸi karşılığında, Türkiye'nin sığınmacılara saÄŸladığı hizmetlere destek için 2015-2016 yıllarında 1 milyar avroya kadar mali yardım vadediliyor. Ancak bu yardımların kaynağı ÅŸu an için belirsizliÄŸini korurken, AB'de bütçe konularındaki karar süreçlerine göre bu rakamın deÄŸiÅŸmesi de söz konusu.

Vize imtiyazı

Türkiye'yi ikna edebilmek için vizelerin kaldırılması gibi "imtiyazlar" da gündeme getirildi. AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, geçen günlerde yaptığı açıklamada Avrupa'ya olan sığınmacı akınının durdurulmasını amaçladıklarını, Ankara ile de bu nedenle görüÅŸmeler yürüttüklerini kaydederek, "Türkiye ile saÄŸlanacak bir anlaÅŸma, bu akışı yavaÅŸlatırsa bir anlam ifade edebilir. Ä°mtiyazlar, ancak bu bu amaca ulaşıldığında meÅŸru olur" demiÅŸti.

İlk 9 ayda 710 bin sığınmacı

Suriye'deki savaÅŸ devam ederken, Avrupa'ya olan sığınmacı akınının artarak devam etmesinden korkuluyor. Tusk, kış ÅŸartları nedeniyle bir yavaÅŸlama gözükse de baharla beraber sayının çok daha fazla artacağı uyarısında bulunmuÅŸtu. Avrupa BirliÄŸi sınır ajansı Frontex de, yılın ilk 9 ayında AB ülkelerine toplam 710 bin sığınmacının giriÅŸ yaptığını açıkladı.

"Schengen sarsılıyor"

Birlik ülkeleri, sığınmacıların dağıtımı konusunda da sorun yaşıyor. Yunanistan ve Ä°talya'daki 160 bin mültecinin diÄŸer AB ülkelerine belirli kotalar çerçevesinde yerleÅŸtirilmesini öngören tartışmalar, Schengen sistemini de tehlikeye atmaya baÅŸladı. Zirvede muhtemel AB sınır kontrol sistemi de ele alınacak. Tartışılacak diÄŸer bir konu da, sığınmacıların ilk vardığı ülkede iltica baÅŸvurusu yapmasını öngören, Dublin Ä°ltica Mevzuatı olacak. Sığınmacıları kayıt etmek ve savaÅŸtan kaçanlar ile ekonomik nedenlerle göç etmeye çalışanların ayrılmaya çalışıldığı ''karşılama merkezleri'' de liderlerin görüÅŸmesinde masaya gelecek konular arasında yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.