Sosyal Medya

Coğrafyamız

Küba'dan Suriye'ye askeri destek

Küba ordusundan özel kuvvetlere bağlı bir grup askerin Rusya'dan Suriye'ye getirildiği iddia edildi.



ABD'de yayın yapan Fox News televizyonunun haberine göre, Miami Üniversitesi Küba ve Küba-Amerika Çalışmaları Enstitüsü'nün elde ettiÄŸi bilgiye dayandırdığı haberinde, Kübalı askerlerin Suriye'deki iç savaÅŸta rejime baÄŸlı birliklerin eÄŸitimine ve Rus yapımı tankların kullanımına yardım etmeye hazırlandığı iddia edildi. Kübalı askerlerin Küba Silahlı Kuvvetler Komutanı General Leopoldo Cintra Frias öncülüÄŸünde Suriye'ye gittiÄŸi belirtildi ancak askerlerin ne zaman Suriye'ye girdiÄŸi bilgisi verilmedi.

Habere göre, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili de istihbarat raporlarına dayanarak Kübalı askerlerin Suriye'de bulunduÄŸunu teyit etti. Aynı yetkili, Kübalı askerlerin Rusya'da eÄŸitim aldıktan sonra Rus uçaklarıyla Suriye'ye getirilmiÅŸ olabileceÄŸini kaydetti.

Miami Üniversitesi Küba ve Küba-Amerika Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Jaime Suchlicki, Arap bir subayın, Kübalı askerleri taşıyan iki Rus uçağının Åžam havaalanına indiÄŸini aktardığını söyledi. Suchlicki'nin verdiÄŸi bilgiye göre, Arap subay, Kübalı askerlere neden Suriye'ye geldiklerini sordu ve askerlerden Rus tanklarının kullanımında uzman olduklarını, Esed'e destek vermek amacıyla Suriye'ye geldiklerini öÄŸrendi.

"Bu beni ÅŸaşırtmadı" diyen Suchlicki, Rusya ile Küba'nın çok yakın iliÅŸkilerine iÅŸaret ederek, Rusların yıllardır Küba'ya yaptığı askeri yardımları hatırlattı.

Bu yılın başında ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Küba'yı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkararak iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi adına adım atmıştı. Bu sürecin ardından Küba'nın Suriye'de Rusya'ya askeri destek vermeye baÅŸladığı iddiasına iliÅŸkin Enstitü yetkilileri, "Küba Devlet BaÅŸkanı Raul Castro'nun ABD ile iliÅŸkileri normalleÅŸtirmeye devam etmek yerine Rusya ve Suriye gibi müttefiklerine destek vermekle daha fazla meÅŸgul olduÄŸu anlaşılıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Küba ordusu, dünya genelinde silahlı kuvvetlerin durumunu deÄŸerlendiren globalfirepower.com sitesine göre dünyanın en güçlü orduları sıralamasında 110'uncu sırada yer alıyor. Ancak Küba ordusu küçük olmasına raÄŸmen "çok iyi eÄŸitimli" ÅŸeklinde tanımlanıyor.

Suriye'de devam eden iç savaÅŸta bugüne kadar yaklaşık 250 bin kiÅŸi hayatını kaybetti ve ülke nüfusunun yaklaşık yarısı evlerinden oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.