Sosyal Medya

Güncel

Bangladeş'te idam kararlarına yeniden inceleme talebi

Bangladeş'te Cemaat-i İslami ve Ulusal Parti liderlerine verilen idam kararına yönelik yeniden inceleme talebi yüksek mahkemeye sunuldu



BangladeÅŸ'in baÅŸkenti Dakka'da Cemaat-i Ä°slami Lideri Ali Ahsen Muhammed Mücahit ve BangladeÅŸ Ulusal Parti (BNP) BaÅŸkanı Selahattin Kader Çovdhuri, mahkemenin verdiÄŸi idam kararına karşı yeniden inceleme talebinde bulundu.

Mücahit'in avukatı ÅžiÅŸir Münir, 38 sayfa ve 32 maddeden oluÅŸan bir dilekçe hazırlayarak, müvekkili üzerindeki suçlamaların aklanması için yüksek mahkemeye sundu.

Dilekçeye göre Mücahit'in, bağımsızlık savaşı sırasında öÄŸrenci olduÄŸu ve o sırada ülkedeki bağımsızlık için savaÅŸan DoÄŸu Pakistanlı El Bedir grubunu komuta etmediÄŸi ifade ediliyor.

Öte yandan Çovdhuri'nin avukatı da 108 sayfalık bir yeniden inceleme talebini yüksek mahkemeye teslim etti. Çovdhuri'nin avukatı Hüzzet-ül Ä°slam, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin savunmayı dinlemek üzere gün belirleyeceÄŸini söyledi.

Uluslararası SavaÅŸ Suçları Mahkemesi, Çovdhuri ve Mücahit'i BangladeÅŸ'te, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaÅŸ suçu iÅŸlemekle itham etmiÅŸ, 2013 yılının temmuz ayında idamlarına karar vermiÅŸti. Daha sonra karar ülkedeki yüksek mahkeme tarafından onanmıştı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Abdul Kader Molla ve Muhammed Kamaruzzaman da 2013 yılında mahkum edilerek aynı yılın nisan ayında idam edilmişti.

Hindistan'dan 1947'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan'ın doÄŸusu ile batısı arasında 1971'de baÅŸlayan iç savaÅŸ, bağımsız BangladeÅŸ devletinin kurulmasıyla son bulmuÅŸtu. Pakistan, ülkenin doÄŸusundaki halkın bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermiÅŸti. Ä°ç savaÅŸ sırasında DoÄŸu Pakistan'dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan'a göç etmesi üzerine Hint hükumeti, Aralık 1971'de DoÄŸu Pakistan'ı iÅŸgal etmiÅŸti. Pakistan askerlerinin Dakka'da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971'de DoÄŸu Pakistan, BangladeÅŸ olarak bağımsızlığını ilan etmiÅŸti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, milyonlarcası yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.