Sosyal Medya

Güncel

"Ateş olsa cürmü kadar yer yakar"

AB Konseyi Başkanı Tusk'un sığınmacılar konusundaki sözlerine Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haluk Ilıcak'tan sert yanıt geldi.



AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk’un, Türkiye’nin Avrupa’ya vizesiz seyahat hakkına iliÅŸkin yaptığı açıklamalar sert tepki gördü. Türkiye’nin AB’ye mülteci akışını durdurması gerektiÄŸini söyleyen Tusk, “Türkiye AB’den daha rahat seyahat vizesi almak gibi tavizler istiyorsa Avrupa’ya gelen müllteci akışını azaltmalı. Sığınmacılar konusunda Türkiye dediÄŸimizi yapmazsa, AB’den katılım, vize ve yardım alanlarında hiçbir ÅŸey alamaz” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalara Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haluk Ilıcak ÅŸu yanıtı verdi.

“Almanya BaÅŸbakanı Merkel gelmeden AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk tehdidi savurmuÅŸ: Mülteciler konusunda ya dediÄŸimizi yaparsanız ya da vize, katılım, yardımı unutursunuz. Tusk ateÅŸ olsa cürmü kadar yer yakar. Önce kendi içini düzelt, faÅŸistleri, ırkçıları ayıkla, terörist ayrımı yapma, sonra laf et. 140 bin mülteciyi ne yapacağını bilemeyen 28 ülkeli AB’nin Konsey BaÅŸkanı Tusk 2 milyon Suriyeli barındıran Türkiye’yi utanmadan tehdit ediyor. Pes.”

ANLAÅžMADA VAR AMA...

Türkiye, 16 Aralık 2013’te AB’nin vizesiz seyahat rejimine yönelik yol haritasını kabul etmiÅŸ ve bir ‘geri kabul anlaÅŸması’ imzalamıştı, ancak Türklere yönelik vize serbestisi yıllardır AB içinde süren tartışmalar nedeniyle hayata geçirilemiyor. AB’nin vize kolaylığı anlaÅŸmaları imzaladığı ülkelerin hemen hepsine, bu anlaÅŸmaların tümüyle yürürlüÄŸe girmesinden 2-3 yıl sonra vize muafiyeti saÄŸladığı biliniyor. Geri kabul anlaÅŸması, Avrupa Parlamentosu’nun ardından, 25 Haziran 2014 tarihinde TBMM tarafından da onaylanmıştı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından en az 3 yıl sonra, Türkiye üzerinden AB’ye giriÅŸ yapmış olan mültecilerin Türkiye’ye iadesine baÅŸlanacak, aynı ÅŸekilde vize muafiyetinin de yürürlüÄŸe girmesi gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.