Sosyal Medya

Güncel

İsrail'in Türkiye pişmanlığı

İsrail İç Güvenlik Servisi'nin raporu, İsrail'in Türkiye ile ilgili savunma sanayi ve insansız hava aracı pişmanlığını ortaya koydu.



Haber 7'de yer alan habere göre; Ä°srail'in savunma sanayindeki geliÅŸmelerine ve bu konudaki deÄŸerlendirmelerine yer verilen Ä°srail'in i-hls.com sitesinde yer alan Ä°srail Ä°ç Güvenlik Servisi raporunda oldukça ilginç bilgilere yer verildi.

Raporda özellikle Türkiye ile bozulan iliÅŸkiler sonrası savunma alanında yaÅŸanan ticari kayıplara da dikkat çekildi.

Küresel savunma sanayinde uzun zamandır köklü bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanırken Ä°srail'in bu deÄŸiÅŸime ayak uyduramaması ve baÅŸarısız oluÅŸu raporda ÅŸöyle ifade edildi: 

"Küresel savunma sanayinde uzun zamandır köklü bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanıyor. Bunu en iyi iki örneÄŸi Avrupa ve Amerika da. Devlet desteÄŸiyle birçok küçük, orta ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı.

Ancak bu sürecin baÅŸarısız olanı Ä°srail. Israel Aerospace Industries (IAI)'nın özelleÅŸtirilmesi konusu yıllardır sürüncemede. Her yıl buna dair sözler duyuyoruz. IAI dünya çapında etkin olamıyor.

Güney Afrika Ä°srailli savunma firmaları için beyaz rejimin sona ermesiyle önemli ve büyük bir pazar haline geldi. Ancak o bölgede de Ä°srail savunma firmalarının rakipleri var.

"Ä°SRAÄ°L'Ä°N EN BARÄ°Z RAKÄ°BÄ° TÜRKÄ°YE"

En bariz rakibi ise Türkiye. Türkiye milyar dolarlık silah sistemi satışları ile ve bundan daha fazlası bir potansiyel ile savunma sanayi alanında Ä°srail için dipsiz bir çukur gibi.Hindistan pazarı ve Türkiye pazarı, Ä°srail savunma ÅŸirketleri için önemli bir pazar niteliÄŸi taşısa da iki ülke iliÅŸkileri her ÅŸeyin önüne geçiyor.

"TÜRKLER KENDÄ° SÄ°LAHLARINI KENDÄ° ÜRETMEYE KARAR VERDÄ°"

Kötü iliÅŸkiler Ä°srail savunma sanayisine zarar veriyor. Türkler sadece Ä°srail sistemlerinin alınmasından vazgeçmediler, aynı zamanda kendi silahlarını kendileri üretmeye karar verdiler.

Bu karar bize önemli uyarılarda bulunuyor. Silah üretimi sadece silah üretim ÅŸirketlerinin ticari iÅŸtahından kaynaklanmıyor. Bu Türkiye'nin politik kararı. Türk ÅŸirketleri bulduÄŸu her alanda rekabet ediyor.

"SADECE TÜRKÄ°YE'YÄ° KAYBETMEDÄ°K, TÜRKÄ°YE'YÄ° PAZARIMIZA ORTAK ETTÄ°K"

Türk havacılık ÅŸirketinin yan kuruluÅŸu Türk Teknik, Ä°srailli Bedek Havacılık'la direkt olarak rekabet halinde...

Türk havacılık ÅŸirketi ÅŸu anda 3000 personel çalıştırıyor. Ancak önümüzdeki yıllarda bu sayı artacak. Åžirket çok hızlı bir ÅŸekilde etkinliÄŸini artırdı. Amerikalı ÅŸirketlerle havacılık ve motor alanında iÅŸbirlikleri yapıyor. Böylece bir operasyon merkezi oluyor. Maliyetleri düÅŸürüyor.

Türk ÅŸirket aynı zamanda bir savaÅŸ uçağı modernizasyon üssü olarak görülüyor.

Her alanda Türk pazarını kaybetmekle kalmıyoruz. Kendi pazarlarımıza da Türkiye'nin girmesine meydan veriyoruz.

Amerika ise Türkiye'ye bu alanda destek veriyor bunu ticari bir faaliyet olarak görüyor.

TÜRKÄ°YE ARTIK KENDÄ° Ä°NSANSIZ HAVA ARAÇLARINI ÜRETÄ°YOR

Ä°srail'den satın alınan Heron'ların yerine artık yüzde yüz yerli üretim olan Bayraktar ve ANKA insansız hava araçlarını kullanılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.