Sosyal Medya

Güncel

'PYD'yi vururuz'

Başbakan Davutoğlu, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili, "Gerekirse PYD'yi vururuz" dedi. Davutoğlu, "Silah yardımı Türkiye'ye tehdit halini alırsa tereddüt etmeyiz" diye konuştu.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu Show TV yayınında, ABD'nin PYD'ye 50 ton silah yardımı yapmasıyla ilgili sert açıklamalar yaptı. "PYD'ye yapılan silah yardımı, herhangi bir ÅŸekilde Türkiye'ye yönelik tehdit halini alırsa bir an dahi tereddüt etmeyiz" dedi. BaÅŸbakan'ın açıklamaları ÅŸöyle:

"PYD’yi masum olduÄŸu için vurmamış deÄŸiliz, gerekirse vururuz, Türkiye’nin güvenliÄŸi ne gerektirirse onu yaparız. Amerikalılara verdiÄŸimiz mesaj çok açıktır. Amerikalılara ve bütün müttefiklere ve Rusya’ya... PYD'ye yapılan silah yardımı, herhangi bir ÅŸekilde Türkiye'ye yönelik tehdit halini alırsa ve PYD de PKK gibi sızmalarla veya silah aktarımıyla Türkiye'ye zarar vermeye baÅŸlarsa bir an dahi tereddüt etmeyiz. EÄŸer PYD Irak'a geçerek Irak üzerinden Türkiye'ye girmek suretiyle bir ÅŸeye kalkışırsa, yine tereddüt etmeyiz."

"Samimilerse çok kolay, bırakacaklar silahlarını. O zaman PYD'yi baÅŸka bir denkleme alırız. Ama PYD, PKK ile bu kadar iç içeyken ve PKK Türkiye'ye saldırırken, bakın Türkiye'de terör yaparak demiyorum, Türkiye'ye saldırırken, müttefik bir ülkenin ya da dost ve komÅŸu bir ülkenin Rusya gibi PYD'ye verdiÄŸi silahları kimse meÅŸru kılamaz. EÄŸer meÅŸru kılınması gereken bir ÅŸey varsa o zaman PYD'ye yardım edilmesin, Özgür Suriye Ordusu'na yardım edilsin, Özgür Suriye Ordusu içindeki Kürt tugaylarına, taburlarına yardım edilsin. Onlar gelsinler. Türkiye'ye saldırmayan müzahir bir yapı olarak yanımızda, başımızda bulunsunlar ama kimse ikili bir oyuna kalkışmasın. Kimse Türkiye'yi bu yolla içeride ve dışarıda tedirgin ederek, Türkiye'nin istikrarını tehdit altına alabileceÄŸini düÅŸünmesin."

"Garantisini kimse veremez"

BaÅŸbakan bunun öncesinde ise görüÅŸtüÄŸü Bulgaristan BaÅŸbakanı Borisov'la ortak basın toplantısında konuya deÄŸindi; "Türkiye'nin tutumuyla ilgili gerekli bilgi aktarılmış ve birlikte yürüttüÄŸümüz çalışmalar konusunda irademiz bir kez daha ortaya konmuÅŸtur" dedi.

"ABD'nin silah yardımı Irak'ta kullanılırsa, PYD'ye de PKK'ya yaptığımız muameleyi yapar, vururuz" diyen DavutoÄŸlu'nun sözleri ÅŸöyleydi:

"PYD-PKK arası organik baÄŸ herkesçe malûm. PKK'ya yaptığımız operasyonlardan kaçanların bazılarının Suriye'ye, PYD'ye gittiklerini de biliyoruz. Türkiye'ye savaÅŸ açmış terör örgütlerine karşı tutumumuz açık ve nettir, bu terör örgütlerine karşı da aynı tutuma sahibiz.

Nasıl ABD ve diÄŸer müttefik ülkeler El Kaide ile mücadele ederken baÄŸlantılı örgütlerle de mücade etmiÅŸlerse, Türkiye de PKK ile, baÄŸlantılı örgütlerle mücadele edecektir. Nasıl müttefik ülkeler El Kaide baÄŸlantılı örgütlere silah yardımını mazur görmezse, Türkiye de PKK baÄŸlantılılara görmez. Nasıl ABD iyi niyetle Irak ordusuna verdiÄŸi silahlar DEAÅž eline geçmiÅŸ ve bize karşı kullanılıyorsa, PYD'ye verilen silahların yarın PKK tarafından bize karşı kullanılmayacağının garantisini kimse veremez.

Tutumumuz açık ve nettir. Bu tutum ABD ve Rusya federasyonlarına iletilmiÅŸtir. Türkiye bu anlamda, Türkiye'ye savaÅŸ açmış terör örgütleriyle iÅŸbirliÄŸi yapılmasını kabul edemez. Bugün ABD Büyükelçisi de Bakanlar Kurulu toplantısından sonra çaÄŸrılarak Türkiye'nin tutumuyla ilgili gerekli bilgi aktarılmış ve birlikte yürüttüÄŸümüz çalışmalar konusunda irademiz bir kez daha ortaya konmuÅŸtur."

ABD ve Rusya’ya PYD mesajı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, salı günü ayrı ayrı DışiÅŸleri Bakanlığı’na çaÄŸrılmıştı. ABD Büyükelçisi Bass, DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu ile Rus Büyükelçi ise Türk diplomatlarla görüÅŸmüÅŸtü.

GörüÅŸmelerde bölgesel konuların yanı sıra Türkiye'nin PYD konusundaki tutumu aktarılmıştı.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu önceki gün yaptığı açıklamada, PKK ile PYD arasında açık bir irtibat bulunduÄŸunu söylemiÅŸti. PYD'nin Türkiye'ye karşı faaliyet içine girmesi durumunda operasyon yapacaklarını belirten DavutoÄŸlu, "PYD'nin DEAÅž karşısında meÅŸruiyet kazanan bir aktör haline gelmesi kesinlikle kabul edilmez" demiÅŸti.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ABD'nin PYD'ye 50 ton silah yardımı yapmasıyla ilgili, Türkiye'de kullanıldığının tespit edilmesi halinde, silahların bulunduÄŸu yerde imha edileceÄŸini de ifade etmiÅŸti.

Kaynak: Show TV, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.