Sosyal Medya

YaÅŸam

İstanbul'un kayıp adası gün yüzüne çıkartılıyor

İstanbul'da Maltepe sahilinden 700 metre açıkta bulunan 'batık ada Vordonisi Maltepe Belediyesi'nin desteğiyle turizme açılacak.



Ä°stanbul ’un kayıp adası olarak bilinen ve Maltepe sahilinden 700 metre uzaklıkta bulunan tarihi Vordonisi Adası, Maltepe Belediyesi’nin desteÄŸiyle gün yüzüne çıkartılıyor. Tarihi yolculuk öncesi konuÅŸan Maltepe Belediye BaÅŸkanı Ali Kılıç, “Ä°lçemizin doÄŸal güzelliklerinin keÅŸfedilerek, gelecek kuÅŸaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düÅŸeni yapıyoruz” dedi.

Maltepe Belediyesi’nin desteÄŸiyle, tarihi yaklaşık bin 200 yıl öncesine dayanan Vordonisi adasının kalıntıları, keÅŸif ekibi tarafından görüntülendi. Uzun yıllar boyunca ihmal edilen ve 1010 yılında meydana gelen büyük Ä°stanbul depreminde sular altında kalan tarihi adanın, tüm özellikleriyle keÅŸfedilerek, deniz turizmine açılmasının hedeflendiÄŸi tarihi yolculukta bir açıklama yapan Maltepe Belediye BaÅŸkanı Ali Kılıç, “Ä°lçemizin doÄŸal güzelliklerinin keÅŸfedilerek, gelecek kuÅŸaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düÅŸeni yapıyoruz. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan deÄŸerli veriler sunacak” diye konuÅŸtu.

“BU MOZAÄ°K BÄ°ZE MESAJ VERÄ°YOR”

Kılıç, adanın ilçe turizmine önemli katkılar sunacağını ifade ederek, “Elbette biz bir noktaya kadar bunu sürdüreceÄŸiz. Ancak ilgililerin de dikkatini çekerek, bu iÅŸin altından kalkacağımızı düÅŸünüyorum. Ä°ÅŸte topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiÄŸi, bizlere birlik olmanın deÄŸerini bilmemiz gerektiÄŸi mesajını da veriyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Üzerinde inÅŸa edilen manastır ve rahipleriyle birlikte battığı iddia edilen ada, Adalar Denizle YaÅŸam ve Spor Kulübü DerneÄŸi’ne üye 6 dalgıç tarafından görüntülendi. KeÅŸif ekibi, Ä°stanbul’un 10. adası Vordonisi dalışı ile ilgili ÅŸu bilgileri verdi:

“Bu adada karbon 14 ve diÄŸer bilimsel metotlarla bir araÅŸtırma yapılarak, kayaçların durumunun incelenmesi lazım ki gerçek tarih ortaya konulabilsin. Dileriz bu dalış, birilerinin ilgisini çeker ve batık adaya gereken önem verilir. Adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduÄŸu için tam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor. Tarihi yaklaşık bin 200 yıllık olan bu adada, bir manastır olduÄŸu biliniyor.”

BAÅžKAN KILIÇ’A 100 YILLIK ÇAPA

Daha sonra dalgıçlar tarafında dalışta bulunan ve 100 yıllık olduÄŸu belirtilen çapa BaÅŸkan Kılıç’a teslim edildi. Kılıç da çapayı, Vordonisi Adası’nın güzellikleri anısına saklayacağını belirtti. Kayıp adanın güzellikleri dalış ekibinden Mert Gökalp tarafından görüntülendi. Bu tarihi anlara, Adalar Denizle YaÅŸam ve Spor Kulübü DerneÄŸi dalgıçları Serco Eksiyan, Ercan Akpolat, Volkan Narcı, Can Sınmaz ve Anıl Durmaz eÅŸlik etti.

Ä°STANBUL’UN 10. ADASI: VORDONÄ°SÄ°

Bizanslıların “Küçük Ada”, Osmanlıların “Batık Manastır Kayalıkları” ve denizcilerin de “Bostancı Kayalıkları” adını verdiÄŸi Vordonisi’nin, efsaneleÅŸmiÅŸ sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle 1010 yılında meydana gelen büyük Ä°stanbul depreminde battığı biliniyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, TavÅŸan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları’ndan onuncusu olduÄŸu belirlenen Vordonisi, DoÄŸu Roma Ä°mparatorluÄŸu döneminde adaya sürgün gönderilen Patrik Fotius’un yaptırdığı manastırla tanınıyor. Aslında Patrik Fotius ile Patrik Ä°gnazius arasındaki rekabet üzerine inÅŸa edilen manastır, Küçükyalı’daki keÅŸfedilen manastırın birebir kopyası veya devamı sanılıyor. Adanın keÅŸfi arkeolojik ve sismik açıdan birçok veri sunması bakımından önem arz ediyor.

 

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.