Sosyal Medya

Kültür Sanat

Padişahların hikayeleri 'çizgi roman' oldu

Osmanlı Devleti'nin tahta çıkan 36 padişahının hayat hikayeleri çizgi romana dönüştürüldü.



AA'nın haberine göre, Osmanlı Devleti'nin 6 yüzyıldan fazla süren uzun tarihi boyunca tahta çıkan 36 padiÅŸahın hayat hikayeleri, Çamlıca Basım Yayın tarafından çizgi roman olarak yayımlandı.

Osmanlı padiÅŸahlarının hayatlarını çizgi romana uyarlayan ressam Yüksel Akman, projenin 4 yılda tamamlandığını söyledi.

Akman, "Osmanlı padiÅŸahlarının çizgi romanını hazırlarken 16 bin sayfaya yakın tarih metni okudum. Uydurma hiçbir bilgi yok. Sadece savaÅŸ sahnelerini, o günleri yaÅŸamadığım için hayalimi zorlayarak çizdim" dedi.

OkuduÄŸu tarih metinlerini öyküleÅŸtirip, özetleyip çizgi roman haline getirdiÄŸini belirten Akman, "Metin yazarlığı da bana ait. Tarihin gerçeklerinden ÅŸaÅŸmadan, uydurma bir ÅŸey koymadan tarih tarih okuyarak yazdım. Her padiÅŸahın çocukluÄŸundan baÅŸlayıp, tahta çıkışını, saltanatı döneminde yaÅŸananları kronolojik olarak iÅŸledim" diye konuÅŸtu.

Akman, projeye ilk baÅŸladığında ön planda olan padiÅŸahlar Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatlarını çizgi roman haline getirdiÄŸini ifade ederek, "Yayınevi ile tanışınca bütün padiÅŸahları çizgi roman haline getirmeye karar verdik" ifadesini kullandı.

Sırada 16 Türk devleti var

Hayatlarını çizgi roman haline getirmek istediÄŸi tarihi ÅŸahsiyetler arasında Mimar Sinan, Yunus Emre ve Mevlana'nın da bulunduÄŸunu anlatan Akman, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Yalnız Mimar Sinan'ın hayatını çizgi roman haline getirebildim. DiÄŸer ÅŸahsiyetler ÅŸimdilik kaldı. Åžu anda büyük Osmanlı denizcilerini iÅŸliyorum. Barbaros Hayrettin PaÅŸa, Kemal Reis, Piri Reis ve Oruç Reis. Bunlar bittikten sonra CumhurbaÅŸkanlığı Forsu'nda yer alan 16 Türk devletinin çizgi romanını hazırlayıp, ansiklopedik olarak tek kitapta toplamayı düÅŸünüyorum."

"Tarihi yaÅŸayarak çiziyorum"

Tarihi olayları çizerken adeta o tarihi anları yaÅŸadığını dile getiren Akman, ÅŸunları söyledi:

"Ben padiÅŸahların portresini çizerken adeta yaşıyorum. SavaÅŸ sahnelerini çizerken zaferlerde mutlu oldum, yenilgilerde gerildim ve çok üzüldüm. Tekrar yükseliÅŸ devri baÅŸlayınca rahatlamalar yaÅŸadım. Kalp rahatsızlığı da geçirdim. Belki bunda etkisi vardır. Kurgularken konsantre olmak lazım. Benim yaptığım iÅŸ aslında tek kiÅŸinin yapacağı bir iÅŸ deÄŸil. Bir ekip tarafından yapılması gerek."

"Osmanlı tarihi, İslam tarihinin son kısmıdır"

Her biri 64 sayfadan oluÅŸan çizgi romanları yayımlayan Çamlıca Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Yılmaz, günümüzde çocukların ve gençlerin büyük bir kültür erozyonuna uÄŸradığını belirterek, "Osmanlı padiÅŸahlarının çizgi roman ÅŸeklinde çocuklarımıza ve gençlerimize öÄŸretilmesi, geleceklerini inÅŸa ederken saÄŸlam temellere basmasının saÄŸlanması için bu seriyi hazırladık" dedi.

Yılmaz, Osmanlı tarihinin, Ä°slam tarihinin son kısmı olduÄŸunu vurgulayarak, "Ä°slam kültür ve medeniyetinin son temsilcisi Osmanlılardır. Onların yaÅŸadıkları uzun yüzyıllar denilebilir ki Ä°slam kültür ve medeniyetinin zirvesidir. Osmanlı'yı Ä°slam medeniyetinden ayrı düÅŸünmek mümkün deÄŸildir. Onlar her ÅŸeylerini Ä°slam üzere tanzim ettiler. Yaptıkları her iÅŸi Ä°slam'ın temellerine oturtarak yaptılar" görüÅŸünü dile getirdi.

"Çizgi romanlarda padiÅŸahların devirlerinin bir nevi panoramasını yaptık" diyen Yılmaz, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"PadiÅŸahların hemen hemen her hususiyetlerini vermeye çalıştık. Çizgi romanı okuyan ve takip eden bir okuyucumuza, padiÅŸahları ve devrini genel hatlarıyla tanıma imkanı saÄŸlıyor. Amacımız çocuk, genç, yetiÅŸkin herkesin çizgi roman tadında okuyabileceÄŸi eserlerle ecdadını tanımasını saÄŸlamaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.