Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD 300 köyü YPG'ye bıraktı

Halep'teki 300 köyü çatışmadan YPG'ye teslim eden IŞİD, muhaliflerden aldığı Tel Khrah, Tel Suvsin, Kefr Tune, Kefr Karis ve Fain'i Esed'e bıraktı.



Suriye'de IŞİD ile PKK'nın ülkedeki silahlı kanadı YPG'nin bölgedeki denklemde birbirini tamamlaması dikkat çekiyor. Özellikle Åžanlıurfa'nın hemen karşısında bulunan Tel Abyad kenti geçtiÄŸimiz Haziran'da ABD bombardımanıyla IŞİD tarafından YPG'ye adeta teslim edilmiÅŸti. Aynı oyun bu kez Halep'te sahnelendi.

Haber 7'nin haberine göre; IŞİD daha önce muhaliflerden aldığı yerleÅŸim bölgeleri Tel Khrah, Tel Suvsin, Kefr Tune, Kefr Karis' ve Fain'i Esed ordusuna verdi. Suriye'deki yerel kaynaklar, IŞİD'in bu bölgeleri herhangi bir çatışmaya girmeden Esed birliklerine bırakarak çekildiÄŸine dikkat çekiyor. Bu köy ve ilçeler daha önce de Esed güçlerinin havadan muhalifleri bombalaması üzerine IŞİD'in eline geçmiÅŸti. Suriye'nin 3'e bölünme planının ilk adımı olarak ülkenin kuzey bölgelerinde kurulacağı ifade edilen “Kürt koridoru” da IŞİD-ABD ve YPG'nin “ortak giriÅŸimleriyle” hayata geçirilmeye çabalandığını vurgulayan muhaliflere göre “Önce IŞİD ÖSO'ya saldırıp muhaliflerin ellerindeki bölgelere yerleÅŸiyor; sonra ABD havadan bombalıyor ardından IŞİD bu bölgeleri YPG'ye teslim ediyor.”

KOORDÄ°NATLAR YPG'DEN

ABD'nin bombardımanı öncesi bombalanacak bölgelerin koordinatlarının YPG tarafından askeri koaliyon merkezine iletildiÄŸi biliniyor. GeçtiÄŸimiz Haziran ayında Halep'in kuzey bölgelerinde bu yöntemle sadece bir haftada 300 köy ve ilçe YPG'nin eline geçmiÅŸti. ABD-IŞİD-YPG iÅŸbirliÄŸiyle PKK'ya tesim edilen bölgelerden bazıları Tel Abyad, Sülük, Hammamtürkmen ve Zerbagiye. Söz konusu bölgeler YPG güçleri tarafından kontrol edilmesinin ardından daha önceden ilan edilen kantonlarla birleÅŸtirdi. Bu bölgelerde YPG kontrolünün saÄŸlanması üzerine bölgede yaÅŸayan halka yönelik çok ciddi hak ihlalleri de gündeme geldi. Son olarak Uluslararası Af Örgütü, YPG'nin ele geçirdiÄŸi bölgeleri kullanılamaz hale getirdiÄŸini ve sivilleri zorla göç ettirdiÄŸini açıkladı. Raporda, Haziran 2014'de 225 hanesi bulunan bir köyün, bir yıl içinde yüzde 94 hanesinin tahrip edildiÄŸi, Haziran 2015'de ise sadece 14 binanın kaldığına dikkat çekildi. Af Örgütü YPG'nin savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸine dikkat çekti.

YPG, Halep'te ESED'e yol verdi

IŞİD ve YPG'nin varlığı Suriye'de en çok Esed'in iÅŸine yarıyor. YPG ile Suriyeli muhalifler arasındaki derin anlaÅŸmazlık zaman zaman yerini çatışmaya bırakıyor. Son olarak Esed birliklerinin YPG kontrolündeki Åžeyh Maksut Mahallesi'nden geçmesine izin verilmesi ve arkadan dolaÅŸarak muhaliflere saldırmasının önünün açılması üzerine YPG ile muhalifler arasında çatışma yaÅŸanmıştı. YPG'nin baÄŸlı olduÄŸu Demokratik Birlik Partisi (PYD) Lideri Salih Müslim bir çok kez Esed rejimini destekleyen ifadeler kullandı. YPG'liler ile Suriye ordusu çatışmaya girmezken Kamışlı ÅŸehrinde çok sayıda Esed askeri bulunmaya devam ediyor. YPG kontrolündeki bu ÅŸehirde devlet memurları maaÅŸlarını hala Åžam rejiminden alıyor. Öte yandan IŞİD de Esed ordusundan çok Suriyeli muhaliflerle savaÅŸmayı ediyor. Kendileri dışındaki örgütleri "kafir" ilan eden IŞİD, Nusret Cephesi, Ahrar-u Åžam Hareketi, Ä°slam Ordusu ve yerel ÖSO unsurlarına saldırılara hiç ara vermedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.