Sosyal Medya

Sağlık

Ölümlerinin beşte biri sigaradan

Çin'de yapılan yeni bir araştırma, erkeklerin ölüm nedenleri arasında ilk sırada yüzde 20 ile sigaranın geldiğini gösterdi. Mevcut tüketim azalmazsa, 15 yıl içinde ülkedeki her üç erkekten biri sigaradan ölebilir.



Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de yapılan araÅŸtırma, özellikle erkekler arasında sigara nedeniyle yaÅŸanan ölümlerin tırmandığını gösterdi. Lancet dergisinde yayımlanan ve 15 yıl arayla toplanan verileri kapsayan araÅŸtırmaya göre, 1990'lı yıllarda Çin'de 40-79 yaÅŸ arası erkeklerin ölüm nedenleri arasında sigaranın payı yüzde 10'du. En son veriler, bu oranın yüzde 20'ye ulaÅŸtığını gösterdi. 

AraÅŸtırmada, 2010 yılında tütün tüketimi nedeniyle 1 milyon erkeÄŸin öldüÄŸü, mevcut tüketim oranının önüne geçilmezse bu rakamın 2030'da 2 milyona ulaÅŸacağı belirtildi. 

Pekin Medikal Bilimler Akademisi'nden Liming Li, 'hızlı ve geniÅŸ kapsamlı önlemler alınmaması halinde erken yaÅŸtaki ölümlerin ciddi oranda artacağını' söyledi. Çin'de bugün genç erkeklerin üçte ikisinin sigara içtiÄŸini belirten Li, mevcut tablo deÄŸiÅŸmezse sigara tiryakilerinin yarısının tütünden öleceÄŸini söyledi. 

Çinli kadınlarda 1930'larda yüzde 10 olan sigara içme oranının 1960'larda yüzde 1'e düÅŸtüÄŸü, son yıllarda ise tekrar tırmanışa geçtiÄŸi ifade edildi. 

ABD de alarm veriyor

ABD Hastalık Önleme Merkezi verilerine göre yetiÅŸkin nüfusun yüzde 17,8'i sigara içiyor. 1990'da yüzde 25,5 olan bu oran düÅŸmesine raÄŸmen, bugün her 100 erkekten 20'sinin, her 100 kadından ise 15'inin sigara içtiÄŸi ve her 5 ölümden birinin sigaradan kaynaklandığı ifade edildi. 

AraÅŸtırmada yer alan Oxford Üniversitesi'nden Sir Richard Peto, Çin'deki sigara tüketiminin sigara fiyatlarının çok az yükselmesiyle baÄŸlantılı olduÄŸunu belirterek, "Fiyatlardaki ciddi bir artış on milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir" dedi. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.