Sosyal Medya

Güncel

"Bu eski bir Soğuk Savaş manzarası"

Çin Komünist Partisi yayın organı Halkın Günlüğü, Suriye'de askeri operasyonlara girişen ABD ve Rusya'yı Soğuk Savaş rekabetine geri dönmekle eleştirdi.



Ajansların haberine göre; Halkın GünlüÄŸü, ABD ve Rusya'nın üçüncü ülke topraklarında her türlü diplomatik, ekonomik ve askeri faaliyetle diÅŸe diÅŸ bir nüfuz kazanma mücadelesine giriÅŸtiÄŸini, ama bunun eski bir SoÄŸuk SavaÅŸ manzarası olduÄŸunu kaydetti.

Bugün yayımladığı baÅŸ makalesinde "Kimse Suriye'de bir vekalet savaşına giriÅŸmemeli!" diyen Halkın GünlüÄŸü, "BaÅŸta nüfuz sahibi büyük ülkeler olmak üzere, uluslararası toplum, Suriye sorununu siyasi çözüme kavuÅŸturmak için kritik ve ivedi bir gereklilik bulunduÄŸunu anlamalı" dedi.

SOÄžUK SAVAÅž DÖNEMÄ°NDEN ÇEKÄ°MSER GEÇMİŞİ VAR

BM Güvenlik Konseyi'nde sahip olduÄŸu daimi üyelik koltuÄŸuyla uluslararası meselelerde söz sahibi olan Çin'in SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde özellikle DoÄŸu ve Batı blokunun rekabetine sahne olan oylamalarda genellikle çekimser kaldığı biliniyor.
Günümüzde ise yurt içinde ve yakın çevresinde ciddi ulusal güvenlik riskleri algılayan Çin Halk Cumhuriyeti, OrtadoÄŸu gibi üçüncül bölgelerde düÅŸük profil çizerek, emtia ve mal ticaretinin aksamadan yürümesine temel önem atfediyor.

İDEOLOJİ DEĞİL, TİCARET ESAS

Bu amaçla, ekonomik büyümenin hızlandığı 90'lı yıllardan bu yana ideolojik ayrım gözetmeden OrtadoÄŸu'daki her rejimle iyi iliÅŸkiler içinde bulunmayı tercih eden Pekin yönetimi, bilhassa askeri müdahale gibi bölgesel istikrarı zedeleyici adımların çıkarlarıyla uyuÅŸmadığına inanıyor.

Çinli diplomatların son dönemde bu doÄŸrultuda Sudan, Afganistan ve Libya gibi sorunlarda aldığı aktif tutum göze çarpıyor. UzakdoÄŸu'nun yükselen gücünün çizdiÄŸi düÅŸük profilde donanmanın 10 yıl önceye kadar süren zayıflığı da önemli faktör durumunda bulunuyor.

Tayvan'la 2000'lere kadar yaÅŸanan krizlerde ABD uçak gemisi filolarının gölgesinde kalan Çin, son dönemde donanma inÅŸasını ulusal güvenlik için elzem görüyor. Ancak, askeri uzmanlar, açık denizlerde bayrak gösterecek güçlü donanma gemileri inÅŸa etmekte olan Çin'in önünde uzun bir yol bulunduÄŸuna iÅŸaret ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.