Sosyal Medya

Güncel

Olası İntifada'ya olağanüstü tedbirler

İsrail işgal güçleri Kudüs'te istediği zaman yol kapatabilecek, taşıma araçlarında ek polis görevlendirilecek ve şüpheli görülen Filistinliler Kudüs'ten sürülebilecek



Ä°ÅŸgal altındaki Filistin topraklarında son dönemde yaÅŸanan gerginlik sıklıkla "Üçüncü Ä°ntifada" diye anılmaya baÅŸlanırken, Ä°srailli yetkililer, "polise istediÄŸi zaman Kudüs'teki yolları kapatma yetkisi verilmesi" gibi olaÄŸanüstü kararlar açıkladı.

Ä°srail BaÅŸbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "AkÅŸam toplanan güvenlik kabinesi terör dalgasına karşı bir dizi ek tedbir alınmasını onayladı" ifadesi kullanıldı.

Buna göre, Ä°srail güçleri "güvenlik mülahazası" ile istediÄŸi zaman Kudüs'te yolları kapatabilecek ve istediÄŸi alanları kuÅŸatma altına alabilecek. Ä°srail'e karşı saldırı düzenleyenlerin evlerinin yıkılmasına ek olarak, yıkılan bu evlerin yerine hiçbir ÅŸekilde inÅŸaat yapılmasına izin verilmeyecek ve saldırı düzenlediÄŸi iddia edilen kiÅŸilerin tüm mal varlıklarına el konulacak. Buna ek olarak bu kiÅŸilerin Kudüs'te ikamet etmelerine imkan tanıyan "Kudüs kimlikleri" iptal edilerek, Kudüs'te yaÅŸama hakları ellerinden alınacak. 

Güvenlik kabinesinin onayladığı kararlardan biri de Ä°srail polis kuvvetlerinin artırılması. Bu kapsamda Kudüs'teki toplu taşıma araçlarında 300 kiÅŸi görevlendirilecek. 

Åžehirlerde ve yollarda polise ek olarak askerlerin de görev almasının önü açılırken, Batı Åžeria'yı çevreleyen duvar ve tellerin etrafındaki "hassas alanlarda" acil durumlarda askerlerin konuÅŸlandırılabileceÄŸi bildirildi.

Ayrıca Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu'nun, El Halil ÅŸehrinin güney bölgesi de dahil, ayrım duvarının henüz tamamlanmayan kısımlarının bitirilmesi talimatı verdiÄŸi açıklandı.

Öte yandan, Ä°srail güvenlik kabinesinin son durumla ilgili ek konuları görüÅŸmek üzere bugün öÄŸleden sonra yeniden toplanacağı kaydedildi.

GERGÄ°NLÄ°K TIRMANIYOR

Ä°srail polisinden yapılan açıklamaya göre, Kudüs ve Raanana kentlerinde dün Filistinliler tarafından gerçekleÅŸtirilen 4 saldırıda 3 Ä°srailli öldü, 22 kiÅŸi yaralandı. Saldırıları düzenlediÄŸi ifade edilen Filistinlilerden de biri iÅŸgal güçleri tarafından vurularak öldürüldü, diÄŸer dördü ise yaralı olarak gözaltına alındı.

AkÅŸam saatlerinde Beytüllahim ÅŸehrinde Ä°srail askerleri tarafından vurulan bir Filistinli daha öldü.

Yahudi yerleÅŸimcilerin, geçen aÄŸustos ayının başında Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla fitili ateÅŸlenen ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan gerginlik, son günlerde Ä°srail'de ağırlıklı olarak Filistinlilerin yaÅŸadığı ÅŸehirlerle DoÄŸu Kudüs, Batı Åžeria ve Gazze'nin çeÅŸitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaÅŸtı. Ay başından bu yana Ä°srail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı son olaylarla 29'a yükseldi. Olaylarda 6 da Ä°srailli öldü. 

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduÄŸu DoÄŸu Kudüs ile Batı Åžeria, 1967'den beri Ä°srail tarafından iÅŸgal altında tutuluyor. Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te 200 bin, Batı Åžeria'da ise 400 bin Yahudi yerleÅŸimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleÅŸim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.