Sosyal Medya

Güncel

KKTC TL'den Euro'ya geçiyor

KKTC Türk Lirası'ndan çıkarak Avrupa Birliği para birimi Euro'ya geçişi için çalışma başlattığı öğrenildi.



Ada'da varılacak muhtemel bir çözüme hazırlık amacı taşıyan çalışmalar kapsamında, Avrupa BirliÄŸi uzmanları KKTC'ye gelerek Kıbrıslı Türk yetkililerle mesaiye baÅŸlayacak.

KKTC'deki Euro'ya geçiÅŸ çalışmalarıyla eÅŸzamanlı olarak Avrupa'yla gümrük birliÄŸi süreci de yürüyecek. Bu çerçevede KKTC gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor.

Rumların 2004 yılında tek yanlı Avrupa BirliÄŸi üyeliÄŸi nedeniyle, Kıbrıs'ta varılacak olası bir çözümde ortak para birimi, gümrük birliÄŸi gibi ekonomik konular baÅŸta olmak üzere iki taraf arasındaki birçok konuda AB'ye uyum gerekiyor. 

KKTC'de yapılacak AB'ye uyum çalışmaları çözümden sonra hayata geçecek.

NTV'ye demeç veren KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler zirvesinde ekonomik harmonizasyon çalışmalarını yürütmek üzere teknik komite kurulmasını kararlaÅŸtırdıklarını belirterek, Avrupa BirliÄŸi'nden gelecek uzmanlarla Kıbrıs Türk tarafının Euro'ya geçiÅŸ hazırlıklarının en kısa sürede tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.

Hazırlıkların çözüme yönelik olduÄŸunu belirten Akıncı, anlaÅŸmanın referandumda onaylanmasının ardından KKTC'nin 1 yıllık Euro'ya geçiÅŸ sürecinin baÅŸlayacağını, bu süre zarfında Türk Lirası'nın yürürlükte olacağını bildirdi. 

Akıncı Euro'ya geçiÅŸ, gümrük birliÄŸi ve diÄŸer uyum çalışmalarının referandumda "evet" çıkmasından sonraya bırakılabilecek iÅŸler olmadığına iÅŸaret ederek "Bu bir süreç, Euro'ya geçiÅŸ ve gümrük birliÄŸi ilk aÅŸamayı oluÅŸturacak, ardından saÄŸlık, çevre ve diÄŸer konularda AB'ye uyum süreci gündeme gelecek" dedi. 

Türk Lirası'ndan Euro'ya geçiÅŸ konusunun teknik detaylarının Türkiye'yle de istiÅŸare edilerek yürütüleceÄŸine dikkat çeken Akıncı, gümrük mevzuatınınsa vakit kaybedilmeden deÄŸiÅŸtirilerek "yeÅŸil hat"ın ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

Brüksel ve New York'taki temasları sırasında Euro'ya geçiÅŸ ve gümrük birliÄŸi konularının gündeme geldiÄŸini belirten Akıncı, Avrupalı yetkililerin hızlandırma sözü verdiÄŸini, dünkü liderler zirvesinde de Ad hoc komite kurulması konusunda Rum tarafıyla mutabakata varıldığını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.