Sosyal Medya

Güncel

''Hedef Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani"

Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammet İlhanlı ise "Bunlar gösteri değil, kargaşadır. Dış güçlerin bu olayların arkasında olduğunu düşünüyoruz. Açıkça söylemek gerekirse İran ve bölgenin istikrarını istemeyen ve bölgenin Türkiye ile ittifakından rahatsız olan güçlerin bu işte eli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü olaylarda atılan sloganlar, Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani'yi hedef aldı" ifadelerini kullandı.



Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuÄŸu bulunan Goran hareketi, PKK ile iÅŸbirliÄŸi yaparak ÅŸiddete baÅŸvurdu. Seçimler öncesi Mesut Barzani'ye karşı oluÅŸturulan “Seni baÅŸkan yaptırmayacağız” koalisyonunun amacı Türkiye ile iyi iliÅŸkiler kuran Barzani'yi koltuktan indirmek. KDP, eylemlerin birinci sorumlusu olarak en büyük hükümet ortağı olan Goran Hareketi'ni gösterdi. KDP yetkilileri, Goran'a "hükümetten çekil" çaÄŸrısı yaptı.

Erbil'deki Selahattin Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Dr. Salih Mele Ömer, "Goran ile KDP arasında yaÅŸanan gerginlik temel olarak baÅŸkanlık meselesiyle ilgilidir. Goran, Kürdistan'daki egemenlik sistemini ve baÅŸkanlık yasasını istediÄŸi gibi deÄŸiÅŸtirmek istedi. Fakat yasal açıdan bakılınca Kürdistan Parlamentosu 2011 yılında ulusal meseleleri ilgilendiren kanunlarda uzlaşı saÄŸlanması kararı almıştır" dedi.

"Goran'ın baÅŸkanlık meselesini parlamentoda çözemeyeceÄŸini anlayınca sokakları hareketlendirerek bir sonuç almayı denediÄŸini" anlatan Ömer, "Goran, sokak gösterileriyle baÅŸkanlık meselesini istediÄŸi noktaya getirmek istedi ve KDP'ye karşı kullanarak onu baskı altına almayı hedefledi" ifadelerini kullandı.

''GEZÄ° OLAYLARINA BENZETÄ°YORUM''

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da göstericilerin yaÅŸ profillerine dikkati çekerek, eylemcilerin memurlardan çok yüzü maskeli gençlerden oluÅŸtuÄŸunu söyledi. Maruf, "Bu gösterilerin amacı maaÅŸ talebi deÄŸildir. Zira eylemciler, memur deÄŸil. Bu siyasi bir harekettir. Diyarbakır'daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye'deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu Ä°stanbul'daki Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum.'' dedi.

''HEDEF TÜRKÄ°YE Ä°LE Ä°YÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° OLAN BARZANÄ°''

Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammet Ä°lhanlı ise "Bunlar gösteri deÄŸil, kargaÅŸadır. Dış güçlerin bu olayların arkasında olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Açıkça söylemek gerekirse Ä°ran ve bölgenin istikrarını istemeyen ve bölgenin Türkiye ile ittifakından rahatsız olan güçlerin bu iÅŸte eli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Çünkü olaylarda atılan sloganlar, Türkiye ile iyi iliÅŸkileri olan Barzani'yi hedef aldı"ifadelerini kullandı.

Ä°RAN'I RAHATSIZ ETTÄ°

 

Bölgede Türkiye ile iyi iliÅŸkiler kurmak isteyen KDP, Türkmenler, Ä°slamcı partiler ve azınlık gruplarından oluÅŸan bir taraf olduÄŸunu, diÄŸer yandan ise Ä°ran ile iliÅŸki kurmak isteyen KYB ve Goran Hareketi olduÄŸunu anlatan Ä°lhanlı, "Kürdistan bölgesindeki ilerleme bölgenin Türkiye ile siyasi, ekonomik iliÅŸkilere girmesinden sonra baÅŸladı. Bundan hem Åžii olan Irak merkezi hükümeti hem de Ä°ran rahatsız oldu.''dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.