Sosyal Medya

Coğrafyamız

Amnesty raporu: PYD, Suriye'de savaş suçu işliyor

Uluslararası Af Örgütü, PYD ve YPG'nin Suriye'de Arap ve Türkmenlere karşı savaş suçu işlediğini belirten bir rapor yayınladı



Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG'nin ülkenin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaÅŸadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiÄŸini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiÄŸi ve savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini bildirdi. 

Örgüt tarafından yayınlanan "Gidecek yerimiz yok" baÅŸlıklı raporda, Suriye'nin kuzeyindeki özellikle Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki özerk idare tarafından ateÅŸe verildiÄŸi ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiÄŸi vurgulandı.

Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki 14 köy ve ilçede geçen yaz araÅŸtırma yapan Uluslararası Af Örgütü ekibi tarafından hazırlanan raporda, bölgeye ait uydu görüntüleri ile bölgedeki görgü tanıklarının ifadelerine de yer verildi.

Raporda, uydu görüntülerinde, Haziran 2014'de 225 hanesi bulunan bir köyün, bir yıl içinde yüzde 94'ünün tahrip edilerek, Haziran 2015'de ise sadece 14 binanın bulunduÄŸunun görüldüÄŸüne dikkat çekildi. Af Örgütü'nün raporunda, IŞİD'in kontrolündeki bölgenin Åžubat 2015'de YPG'nin kontrolüne geçmesiyle, bölgedeki evlerin yıkımına baÅŸlandığı ve köylülerin de yerlerinden edildiÄŸi kaydedildi.

"YPG TEHDÄ°T ETTÄ°"

Öte yandan raporda, Af Örgütü'ne konuÅŸan bazı sivillerin, bölgeyi terk etmedikleri halde IŞİD unsurlarını hedef alan ABD'nin liderliÄŸindeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarına maruz kalmakla YPG tarafından tehdit edildiklerini dile getirdiklerinin altı çizildi.

Raporda örgüt, YPG'nin bölge sakinlerini IŞİD destekçisi olmakla suçladığını ve bölgeyi terk etmedikleri halde köylülerin kurÅŸuna dizilmekle tehdit edildiÄŸini vurguladı.

Raporda, Af Örgütü ekibine açıklamada yapan Suriyeli bir köylünün, "Bizi evden çıkardılar, evimizi yakmaya baÅŸladılar. Buldozerler getirdiler. Tüm köy yerle bir edilene kadar tek tek evleri yıktılar" ifadesine yer verilirken, Safwan isimli bir baÅŸka köylünün ise, "Bölgeden ayrılmamız gerektiÄŸini söylediler. EÄŸer gitmezsek, ABD'li koalisyona bizim terörist olduÄŸumuzu söyleyeceklerini ve onlar da uçaklarını göndererek bizi ve ailelerimizi vuracağını söylediler" açıklaması aktarıldı.

YPG'nin ayrıca evlerini boÅŸaltmak istemeyenlere yönelik yaptığı muameleye de dikkat çekilerek, raporda, Bassma isimli bir baÅŸka bölge sakininin, "Kayınpederimin evine benzin döktüler. Kayınvalidem evden çıkmayı reddediyordu ve onun etrafına benzin döktüler. Babamı bulup, ellerine vurmaya baÅŸladılar. Ben de, 'Evimi yaksanız bile buraya çadır kuracağım. Burası benim evim. Evimde kalacağım' dedim" ifadelerine yer verildi.

"ULUSLARARASI HUKUKUN Ä°HLALÄ°DÄ°R"

Örgüt, benzer muamelenin çoÄŸunlukla Arap ve Türkmen kökenli Suriyelilere yapıldığını kaydederken, bölgenin bazı Kürt sakinlerinin de benzer muamelelere maruz kaldığına iÅŸaret etti.

Görgü tanıklarının ifadelerine iliÅŸkin YPG'den Af Örgütü'ne yapılan açıklamada ise, bölge halkının güvenliÄŸinin saÄŸlanması kapsamında köylülerin baÅŸka yerlere taşındıklarının iddia edildiÄŸi kaydedildi.

Ancak örgüt, çatışmalardan etkilenmeyen köylerin sakinleriyle yaptığı mülakatlarda, bazı köylülerin, çatışmalardan etkilenmedikleri halde bile yerlerinden edilmeye zorlandığını dile getirdiÄŸine raporunda yer verdi. Örgüt, "Mecburi askeri gereklilik olmadan sivilleri zorla yerlerinden etmek, uluslararası hukukun ihlalidir" dedi.

PYD'nin ABD'nin bölgedeki önemli müttefikleri arasında yer aldığına dikkat çekilen rapora iliÅŸkin Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz danışmanı Lama Fakih'in yaptığı açıklamada da, "Sivillerin evlerini kasıtlı ÅŸekilde yıkarak, köylerin tamamını yakarak, savunabilir askeri bir zemin olmadan köylüleri yerlerinden ederek YPG, otoritesini suistimal ederken, uluslararası insani hukuku yüzsüzce küçümsüyor. Bu, savaÅŸ suçları iÅŸlediÄŸi anlamına geliyor. YPG, bir an önce yasa dışı olarak sivillerin evlerini yıkmaya son vermeli, yasa dışı olarak evleri yıkılan tüm sivillerin zararını karşılamalı ve sivillerin evlerine geri dönüÅŸleri ile evlerinin yeniden inÅŸasına izin vermelidir" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.