Sosyal Medya

Güncel

'Suruç saldırısına benzer'

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'daki saldırıda iki intihar saldırganının 5'er kiloluk fabrikasyon TNT bombaları kullandıklarını ve yöntemlerinin Suruç saldırısıyla benzer olduğunu söyledi.



BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuÅŸtu. Toplantının gündeminde Ankara’daki intihar saldırıları vardı. Saldırıya dair soruÅŸturmanın sürdüÄŸünü ve bu nedenle her detayı paylaÅŸamayacağını belirten KurtulmuÅŸ, olayda iki intihar saldırganının olduÄŸunun artık neredeyse kesinleÅŸtiÄŸini söyledi.

‘5 kiloluk TNT’

“Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının gizlilik kararı dolayısıyla bu konu netleÅŸmeden resmi açıklama yapamıyoruz” diyen KurtulmuÅŸ, saldırganların kimlikleri ya da örgüt baÄŸlantıları hakkında da bilgi vermedi.

“Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilo olduÄŸu anlaşılıyor” diyen hükümet sözcüsü, istihbarat çalışmalarından alınan sonuçların saldırıyı Suruç’taki eyleme benzer kıldığını ifade etti. KurtulmuÅŸ, “Olayın oluÅŸ ÅŸekli, bombanın ÅŸekli, kullanılış ÅŸekli, tarzı, bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiÄŸi ortaya çıkıyor” dedi.

‘OlaÄŸan dışı ÅŸüpheliler’

Ä°ki emniyet baÅŸmüfettiÅŸinin olayla ilgili görevlendirildiÄŸini söyleyen KurtulmuÅŸ, çok sayıda gözaltı olduÄŸunu da sözlerine ekledi. Hem olaÄŸan ÅŸüpheliler üzerinde, hem de olaÄŸan dışı ÅŸüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığını belirten BaÅŸbakan yardımcısı, “Bu konuda gerekli ve sonuç alıcı adımların atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiÄŸini bir kere daha ifade etmek isterim” dedi.

Ölen ve yaralananların yakınları

KurtulmuÅŸ, “5233 sayılı yasa kapsamında ölenlerin yakınları ve maÄŸdur kalanlar için yasa neyi emrediyorsa bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması bakanlar kurulunda gündeme geldi” dedi.

Ölenlerin yakınlarına maaÅŸ baÄŸlanması, kamu kurumlarında iÅŸ bulunması ve çocuklarının okutulması için de gerekli talimatların verildiÄŸini belirten KurtulmuÅŸ, halen Ankara’da yaralı yakınlarını bekleyenlere otel tahsis edilmesi için gerekli bakanlıklara da talimat verdiklerini açıkladı.

Seçim güvenliÄŸi vurgusu

Saldırganların en önemli amaçlarından birinin de 1 Kasım Genel Seçimini güvenliksiz bir ortam yaptırmak olduÄŸunu söyleyen KurtulmuÅŸ, “Siyasi partiler dahil herkes barış dilini kullanmalı. Tüm partilerin düÅŸmanlık dilini deÄŸil, rekabet dilini kullanmalarını umuyorum” diye konuÅŸtu.

Şırnak’taki olayın fotoÄŸrafı

Hükümet sözcüsü KurtulmuÅŸ, Şırnak’ta polis aracına baÄŸlanmış ceset görüntüsü hakkında da konuÅŸtu. “Bu bir insanlık suçudur” diyen KurtulmuÅŸ, olayın sorumlusu iki güvenlik görevlisinin açığa alındığını ve haklarında gerekli iÅŸlemlerin yapılacağını açıkladı.

Eylemci listesi açıklaması

KurtulmuÅŸ’un açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. KurtulmuÅŸ’a BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun Kuzey Irak’tan Türkiye’ye canlı bombaların girdiÄŸine dair ihbarlar ve bir listeden söz ettiÄŸi hatırlatıldı.

Listenin intihar eylemi gerçekleÅŸtirecek ÅŸüphelilere ait olması söz konusuyla bu kiÅŸilerin neden yakalanmadığı yönündeki soruya KurtulmuÅŸ burada kastedilenlerin insan ismi olmadığı yanıtını verdi.

Suriye’nin kuzeyinde birçok örgütün fedai olarak gösterdiÄŸi isimler olduÄŸunu söyleyen KurtulmuÅŸ, insanların ve bombaların sınırdan ayrı ayrı girdiÄŸini ve hiçbirisinin birbirini tanımadan, geldikleri ÅŸehirlerde baÄŸlantı kurmadan eylemler yapabildiÄŸini söyledi.

Emniyet ve istihbarat teÅŸkilatlarının her gün çok sayıda ihbar deÄŸerlendirdiklerini ve birçok eylemi önlediÄŸini ifade eden KurtulmuÅŸ, üst düzey bir yargı görevlisine yapılacak saldırının yakın zamanda önlendiÄŸini belirtti.

‘BaÅŸka istihbarat birimlerinin lojistik desteÄŸi olabilir’

“Belki bu terör örgütlerinin arkasında lojistik destek, baÅŸka istihbarat birimlerinden istifade ettikleri olabilir” diyen KurtulmuÅŸ, “KeÅŸke bu istihbarat önceden alınabilseydi’ deniyor. Bunu mazeret olarak söylemiyorum ama olayın zorluÄŸunu anlamanız için söylüyorum. Her zaman önlemek mümkün olmuyor. 11 Eylül saldırısı, Londra Metrosu saldırısı, Ä°stanbul’daki HSBC saldırısı, Madrid’deki saldırılar bunlardan bazıları. Canlı bomba yada ona o emri veren 3 kiÅŸiden ibaret deÄŸil terör dediÄŸiniz ÅŸey.

Bir yabancı gazetecinin PKK’nın 1 Kasım’a kadar eylemsizlik kararı aldığını hatırlatarak çözüm sürecinin yeniden baÅŸlamasının mümkün olup olmadığı sorusu üzerine KurtulmuÅŸ, ÅŸöyle yanıt verdi:

"PKK'nın bir silahsızlanma ya da ateÅŸkes çaÄŸrısı yapmış olması tek başına yeterli deÄŸildir. Önemli bir adımdır ama yeterli deÄŸildir. Biz Türkiye'de özellikle 20 Temmuz'dan sonra durduk yerde hükümet tek başına terörle mücadeleyi baÅŸlatmadı.

Suruç'ta bir katliam oldu. Arkasından güvenlik kuvvetlerimize karşı sistematik bir ÅŸekilde PKK güçleri tarafından ya da PKK'ya muzahir unsurlar tarafından saldırılarda bulunuldu. Onlarca güvenlik görevlimiz ÅŸehit oldu.

Dolayısıyla, seçimden sonra baÅŸlayan süreci yani silahların ateÅŸlenmesi sürecini hükümet baÅŸlatmamış, bizzat PKK baÅŸlatmıştır. PKK, DAEÅž, diÄŸer terör örgütleri. Yeniden silahlı mücadeleyi baÅŸlatan PKK'nın amasız, fakatsız, ÅŸartsız silahları betona gömmesi lazım."

İstifası istenen bakanlar

Bir gazeteci olaydan sonra Ä°çiÅŸleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na yönelik eleÅŸtirileri anımsatarak kurulda istifalarının gündeme gelip gelmediÄŸini sordu.

“Bu bakanlarımızın politik kimlikleri yok, bağımsız kimlikleriyle bu hükümette yer aldılar” diyen KurtulmuÅŸ, “SoruÅŸturma kapsamında olayın mahiyeti ortaya çıkacak. Üstü örtülecek bir mesele deÄŸildir. Ä°çiÅŸleri bakanımız deÄŸerli bir teknokratımızdır. SoruÅŸturma sonucuna göre sayın içiÅŸleri bakanımız kararını verir” diye konuÅŸtu.

Ä°srail’in saldırıları

Numan KurtulmuÅŸ, Filistin ve Gazze’de Ä°srail hükümetinin Filistinlilere yönelik tavrının da son günlerden yeniden saldırganlaÅŸtığını ifade etti.

“Ä°srail, polisi ve güvenlik kuvvetlerinin gücüyle Filistinlilere hem Batı Åžeria’yı hem eski Kudüs’ü hem de Gazze ÅŸeridini yaÅŸanmaz hale getiriyor” diyen KurtulmuÅŸ, “12 kiÅŸi güvenlik kuvvetleri tarafından öldürüldü. Çok sayıda kiÅŸi tutuklanmış, evlerine baskınlar düzenlenerek hayat zindan haline getirilmeye baÅŸlanmıştır” KurtulmuÅŸ, “Ä°srail bu saldırgan tavrından vazgeçmedikçe, OrtadoÄŸu’da suların durulamayacağını ifade etmek isterim” dedi.

Rusya'nın ihlâlleri

KurtulmuÅŸ, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlâllerine dair de ÅŸu açıklamayı yaptı:

"Biz Türkiye ile Rusya iliÅŸkilerinin bu gerilimin bir parçası haline getirilmeyeceÄŸini, Rusların da bu hususa özen göstereceÄŸine inanıyoruz. Türkiye kendi topraklarını koruyacak, kendi egemenliÄŸini koruyacak durumdadır. Türkiye'nin egemenliÄŸini korurken yapılan sınır ihlallerinin de gerçekten Türkiye'nin tahammül edemeyeceÄŸi, kabul edemeyeceÄŸi bir durum olduÄŸunu ifade etmek istiyorum. Rusya'nın da Suriye'deki yeni oyunun bir parçası olarak Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum."

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.