Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Laboratuvarda 'üretilen' hayvanlar

Kedi, köpek, fare, balık vb. türlerin ertesinde 'genetik hayvan havuzunun' son üyesi Bama'lar oldu.



Çin, genleriyle oynanmış Bama'ların (bir tür evcil domuz) hacimli satışına baÅŸlanması için düÄŸmeye bastı.

Ä°lk olarak geçtiÄŸimiz ayın sonlarında Çin'de düzenlenen Biotech Leaders Konferansı'nda tanıtılan bu mikro-domuzların 'üretilmesinde' baz alınan domuz türü yukarıda da belirttiÄŸimiz gibi 'Bama' cinsi evcil bir domuz. Henüz annesinin karnında cenin halinde iken, büyümeyi durduran Talen geninin enjekte edilmesiyle gerçekleÅŸtirilen bu 'deneyin' baÅŸarı yüzdesi ise (ÅŸimdilik) yarı yarıya. Dahası yine cenin halinde iken yapılan aşılanmalarla domuzcuÄŸun hangi renkte olabileceÄŸi, tüylenme durumu vs. bile belirleniyor.

Burada altını çizmemiz noktalardan birisi de, enstitünün bu tür evcil domuz satışlarında temel gayelerinin 'döner sermayaye' katkıda bulunması. Åžöyle ki, tanesi 1,500 dolardan satılması hedeflenen domuzlardan gelecek parayı yine araÅŸtırmalar için kullanacaklarını belirten görevliler, nihai hedeflerinin ise insanlarda cücelik olarak bilinen, immün yetmezlikle birlikte kısa ekstremite durumu neticesinde oluÅŸan Laron sendromunun çözümünü bulabilmek olduÄŸunu ifade ediyorlar.
Velhasıl henüz onay verilmiÅŸ deÄŸil ancak verilmesi halinde toplumun buna nasıl bir tepki vereceÄŸi gerçekten önemli. Ne de olsa bildiÄŸimiz gibi bu tür giriÅŸimler dünyanın neresinde olursa olsun büyük tepki uyandıran eylemler kapsamında. Gerçi satışa sunulsa dahi kuvvetle muhtemel sadece Çin ile sınırlı kalacaktır ama diÄŸer yandan bu tür bir durumun, benzeri iÅŸlerle meÅŸgul olan diÄŸer ülkelerdeki kuruluÅŸları da cesaretlendireceÄŸi muhakkak.

 

 

 

Pekin Genom Enstitüsü tarafından yapılan giriÅŸimde, genleriyle oynanmış -yani diÄŸer bir deyiÅŸle modifiye edilmiÅŸ- domuzcukların bu sayede daima küçük kaldıklarını ve en fazla 14-20 kg ağırlığına eriÅŸtiklerini görüyoruz. Tahmini yaÅŸam süreleri ise aynı ağırlıkları gibi 15-20 yıl arasında imiÅŸ.

 

 

 

Dışarıdan bakınca 'standart' bir kediye benzeyen bu pisi pisinin aslında laboratuvar ortamında oluÅŸturulduÄŸunu söylesek? Evet; Honeybear (bal ayısı) kedisi ismi verilen bu kedi, bilim adamları tarafından laboratuvar ortamında, kokarcanın bazı genlerinin diÅŸi Ä°ran kedisine eklenmesi suretiyle, üretilmiÅŸ bir kedi türü.

 

 

 

Günlerinin büyük bir kısmını akvaryum içerisinde birbirlerine bakmakla ve öpmekle geçiren PapaÄŸan Balıkları da aslında Severum ve Afrika Çikliti kırması olan balıklar. Bu nedenle diÅŸileri yumurtluyor olsa da erkekleri kısır. Üremeye devam edebilmelerinin yolu ise diÅŸi yumurtalarının midas balığı tarafından döllenmesinden geçiyor. En ilginci ise yedikleri yeme göre renklerinin deÄŸiÅŸebilmesi.

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.