Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD destekli 'YPG-Arap ittifakı'

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı gücü YPG, 'ABD öncüğündeki koalisyonun talebi üzerine', bazı Arap aşiretler ve Süryani gruplarla yeni bir oluşum kurduğunu açıkladı. Aşiretler, ABD'nin gönderdiği silahların yolda olduğunu öne sürdü.



Washington’un IŞİD ile mücadele kapsamında desteklediÄŸi Kürt YPG güçleri, yeni bir askeri ittifak kurduÄŸunu açıkladı. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ, yerel Arap ve Süryani silahlı grupların da içinde olduÄŸu ‘Demokratik Suriye Birlikleri’ oluÅŸturulduÄŸunu duyurdu.

Açıklamada ÅŸöyle denildi:

“Hem siyasi hem de askeri sahada meydana gelen hızlı geliÅŸmeler nedeniyle Kürt, Arap, Süryani ve toplumun tüm diÄŸer bileÅŸenlerinin bir arada olduÄŸu yurtsever askeri birliklerin olması bir gerek haline geldi. Bu gücün hedefi demokratik bir Suriye’yi inÅŸa etmek ve istisnasız Suriyeli vatandaÅŸlara özgürlük, adalet ve haysiyetin olduÄŸu bir yaÅŸamı saÄŸlamak."

Açıklamaya göre yeni oluÅŸuma katılan gruplar: Suriye Arapları Ä°ttifakı (Devrimciler Ordusu, Burkan el Furat Operasyonu BileÅŸenleri, Sanadid Birlikleri, YiÄŸitler Birlikleri, Cezire Tümenleri BirliÄŸi), Süryani Askeri Konsey, YPG, YPJ. 

Esed'le savaşmadılar

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, Demokrat Suriye Birlikleri’nin ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun talebiyle oluÅŸturulduÄŸunu ifade etti. Bu adımın Rakka’yı IŞİD’den kurtarma operasyonu hazırlığı kapsamında gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirten gözlemevi, Kürt YPG birliklerinin daha önce IŞİD’den temizlediÄŸi bölgelerde etnik temizlik yaptığı yönündeki iddialar nedeniyle böyle bir adıma ihtiyaç duyulduÄŸunu kaydetti.

Muhalif kaynakları, anlaÅŸmada adı geçen Arap grupların sahada temsil gücünün çok zayıf olduÄŸunu ve bu birliklerde etkin grubun sadece YPG olduÄŸuna dikkat çekti. Çok fazla bilinmeyen bu gruplarla ilgili dikkat çeken bir baÅŸka nokta ise, bu grupların daha önce Esed rejimine karşı deÄŸil sadece IŞİD ile savaÅŸmış olmaları.

'ABD silahları yolda'

YPG ile ittifak kuran gruplardan Rakka Devrimciler Cephesi Sözcüsü Ebu Muaz, Washington'un, silah gönderdiÄŸini ve bu silahların yolda olduÄŸunu kendilerine bildirdiÄŸini söyledi. Silahların Rakka'ya baÅŸlatacakları saldırı için kullanılacağını kaydeden Sözcü, ABD ile bu konuda anlaÅŸtıklarını ve yoldaki silahların nitelikli silahlar olduÄŸunu ifade etti.

'Cephane yardımı yapıldı'

Bu arada, ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun sözcüsü Albay Patrick Ryder, IŞİD’e karşı savaÅŸan Suriyeli muhaliflere havadan mühimmat ikmali yapıldığını söyledi.

Hangi gruplara mühimmat yardımı yapıldığını belirtmeyen Ryder, “Koalisyon güçleri, Pazar günü Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaÅŸan yerel kara güçlerine havadan paraÅŸütlerle mühimmat ikmali yaptı. Bu güçlerin IŞİD’e karşı mücadeleye devam edilebilmesi için yapılan teslimatta küçük silahlar için mermiler bulunuyor. 

'EÄŸit-donat revize edilecek'

GeçtiÄŸimiz dönemde ABD tarafından eÄŸitilip donatılan bazı savaÅŸçıların silahlarını Nusra Cephesi’ne teslim etmesinden sonra Washington Türkiye ile Suriyeli muhaliflere yönelik olarak Mayıs ayında baÅŸlattığı EÄŸit-donat programını askıya almıştı. ABD bu programı revize edeceÄŸini ve Suriyeli muhalifleri eÄŸitmek yerine güvendiÄŸi Suriyeli gruplara silah saÄŸlayabileceÄŸini söylemiÅŸti.

ABD, daha önce YPG birliklerine havdan destek vererek, Kobani ve Tel Abyad gibi ilçelerde IŞİD’i geriletmekte baÅŸarılı olmuÅŸtu. Ancak bu ilerleme güney sınırında bağımsız bir kanton oluÅŸmasını istemeyen Ankara’yı rahatsız etmiÅŸti. 

 

 
 

 

Kaynak: SOHR, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.