Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD'den stratejik hamle: Güçler birleşti

Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakınlığıyla bilinen gruplar 'Suriye Demokratik Güçleri' adı altında birleşerek yeni bir stratejik hamlede bulundular.



YPG sözcülerinden Polat Can, Twitter hesabında, PYD'nin askeri kanadı YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluÅŸturan CeyÅŸ el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin, "Suriye Demokratik Güçleri" oluÅŸumu altında birleÅŸtiÄŸini duyurdu.

"Suriye Demokratik Güçleri" adına yapılan açıklamada, "Ülkenin içinden geçtiÄŸi hassas dönem ve hızlanan siyasi ve askeri geliÅŸmeler nedeniyle, Kürtleri, Arapları, Süryanileri ve tüm diÄŸer unsurları içine alacak ÅŸekilde birleÅŸmiÅŸ milli askeri güç kurulmalı. Suriye Demokratik Kuvvetleri, kendi kendini yöneten bir Suriye kuracak" ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı "Suriye Demokratik Güçleri"nin kurulması haberini, "PYD'ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleÅŸerek oluÅŸturduÄŸu yeni kuvvet, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Suriye için geliÅŸtirdiÄŸi yeni yaklaşıma paralel" yorumuyla servis etti. ABD BaÅŸkanı Barack Obama, 3 Ekim'de Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada eÄŸit-donat programının planlandığı gibi iÅŸleyemediÄŸini belirtmiÅŸ, "Bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu geliÅŸtirmenin yollarını arayacağız" demiÅŸti. New York Times'ın 4 Ekim tarihli haberine göre de Obama'nın Suriye için yeni yaklaşımı, "Komutanları Amerikan güçlerinin güvenlik testlerinden geçen Arap savaÅŸçılar ile savaÅŸta etkinlileri ve sadakatleri halihazırda test edildiÄŸi için Washington'ın güvendiÄŸi Kürt güçlere" dayanıyor.

"Suriye Demokratik Güçleri"ni oluÅŸturan gruplardan CeyÅŸ el Tuvar, eÄŸit-donat programından ayrıldıktan sonra Afrin ve Kobani'de PYD ile birlikte hareket ediyor. El Sanadid ve El Cezire Tugayları ise, Haseke'de IŞİD'e karşı Suriye ordusu ve PYD ile ortak savaşıyor. Burkan el Fırat, Kobani ve Tel Abyad'ta PYD ile ittifak yaparken, Süryani Askeri Konseyi, YPG'ye baÄŸlı tugaylarla birlikte hareket ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.