Sosyal Medya

Coğrafyamız

Barzani'ye karşı PKK-İran işbirliği

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuğu bulunan Goran hareketi, PKK ile işbirliği yaparak şiddete başvurdu.



Seçimler öncesi Mesut Barzani’ye karşı oluÅŸturulan “Seni baÅŸkan yaptırmayacağız” koalisyonunun arkasında Ä°ran’ın olduÄŸu ileri sürülüyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bir süredir devam eden maaÅŸ krizi siyasi ÅŸiddet olaylarına dönüÅŸtü. Ekonomik krizi protesto eden Goran hareketi ve PKK'lı göstericiler Mesut Barzani'nin başında bulunduÄŸu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Keladizi ilçesindeki binasını ateÅŸe verdi. Olaylarda 3 kiÅŸi hayatını kaybetti. Göstericiler Seydisabık ilçesindeki KDP binasına da girmek istedi. Kentteki gerginliÄŸin artması üzerine takviye polis ve peÅŸmerge güçleri ilçeye yönlendirildi. Olayların meydana geldiÄŸi bölge Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'ne (KYB) baÄŸlı polis ve peÅŸmerge güçlerinin kontrolü altında bulunuyor.

ÖCALAN SLOGANLARI

IKBY'deki saldırılar sadece KDP binaları ile sınırlı kalmadı. Halepçe ÅŸehrinde sokaÄŸa inen göstericiler KDP'nin yanısıra Ä°slami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve Ä°slami Toplum Partisi (Komel) binalarına da saldırı düzenledi. Parti binalarına saldıran eylemcilerin bir kısmının saldırı sırasında PKK elebaşısı Abdullah Öcalan lehine slogan attığı duyuldu. PKK'ya yakın derneklerden çıkan grupların ÅŸiddet olaylarında ön safta bulunduÄŸu tespit edilirken sosyalist ve laik ideolojideki Goran hareketinin PKK'yla birlikte bu olaylara imza atması dikkat çekti. Åžiddet olayları, KYB'nin yönettiÄŸi bölgelerde gerçekleÅŸiyor. KDP kontrolündeki baÅŸkent Erbil ve Dohuk'ta ise herhangi bir olay yaÅŸanmıyor.

BAÅžKANLIK TARTIÅžMASI

IKBY seçimleri öncesi Barzani ve bölgedeki islamcı muhalefete karşı oluÅŸturulan ÅŸiddet koalisyonun arkasında Ä°ran'ın olduÄŸu da iddia ediliyor. Barzani'nin başında olduÄŸu KDP'ye yakın kaynaklar, Ä°ran'ın Barzani'den rahatsız olduÄŸunu ve bölgedeki baÅŸkanlık sisteminin Ä°ran'ın müdahalesiyle tartışmaya açıldığını öne sürüyor.

Åžiddetin sorumlusu Goran hareketi

Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaÅŸ sorunu ve baÅŸkanlık krizini protesto amacıyla gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların daha çok bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. KDP'den yapılan açıklamada, ÅŸiddete baÅŸvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri NoÅŸirvan Mustafa gösterildi. Barzani'nin görev süresi 20 AÄŸustos'ta dolmuÅŸ ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı.

Korkakça ve alçakça

IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili olarak “Korkakça ve alçakça yapılmış bu terör saldırısını ÅŸiddetle kınıyoruz” dedi.


 IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani

OrtadoÄŸu ve Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiÄŸine iÅŸaret eden Barzani, “Terör saldırısı da tam bu zaman diliminde yapılmıştır. Teröristlerin bu insanlık dışı saldırıdaki amacı, Türkiye'de kaos ortamı oluÅŸturmaktır. Terör saldırısı, Türkiye'deki etnik gruplar arasındaki ayrışmaları derinleÅŸtirmeyi, sosyal barışı baltalamayı ve vatandaÅŸları bir birine düÅŸürmeyi hedeflemektedir” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Barzani, terörizmle mücadele için iÅŸbirliÄŸine ve uyumlu çalışmaya ihtiyaç olduÄŸuna dikkati çekerek, “Terör, tüm milletler ve insanlık için bir tehdittir. Bu tehlikeli olguya karşı mücadele bütün tarafların öncelikli hedefi olmalıdır” dedi.

Åžiddeti durdurun

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'ne baÄŸlı PeÅŸmerge komutanları, Süleymaniye ve ilçelerindeki sokak gösteri- lerinin, DAEÅž ile mücadeleye zarar vereceÄŸini belirterek, ÅŸiddet içeren eylemlerin durdurulmasını istedi. Parti binalarının hedef alınmasının kabul edilemeyeceÄŸi vur- gulanan bildiride, “Halkın medeni haklarına saygı göste- riyoruz. Fakat bazı çetelerin parti ve hükümet binalarına saldırması ve kaos oluÅŸturması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ÅŸu sözlere yer verildi: “EÄŸer göste- riciler, kaos çıkarmaktan vazgeçmezse huzurun saÄŸlan- ması için yapacaklarımız olacaktır. Bu istemediÄŸimiz bir ÅŸeydir fakat mecbur kalırsak yapmaktan kaçınmaya- cağız. Demokrasi ve medeni gösteriler bahanesiyle yasaların çiÄŸnenmesine göz yumamayız..”

Parti binaları boşaltıldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Mesut Barzani'nin lideri olduÄŸu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), saldırılar nedeniyle Süleymaniye ili ve ilçelerindeki bazı parti binalarını boÅŸaltarak emniyet güçlerine teslim etti. KDP Süleymaniye Ä°li Sözcüsü Faris Nevroli, bu kararı Süleymaniye ve çevresinde zayıf oldukları için deÄŸil, daha fazla kanın dökülmesini önlemek ve tansiyonu düÅŸürmek için aldıklarını vurguladı.

KAOS OLUÅžTURMA GAYRETÄ°NDELER

Bazı partilerin, göstericileri, KDP'ye saldırmaya teÅŸvik ettiÄŸini ileri süren Nevroli, “Bu kesimler, halkın meÅŸru taleplerini siyasi hesaplarına feda ederek kaos ortamı oluÅŸturma gayretindeler. Sürekli olarak KDP binalarına saldırıyorlar” dedi. KDP Halepçe Åžubesi Sorumlusu Bahtiyar Sıdık da Siyasi Büro'nun aldığı karar üzerine Halepçe'deki 10 parti binasını boÅŸalttıklarını ifade etti.

Liderler toplanmalı

Irak'taki Ä°slami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir, Süleymaniye ilindeki ÅŸiddet gösterilerine iliÅŸkin, taraflar arasında uzlaÅŸma saÄŸlanamaması halinde durumun daha da kötüye gideceÄŸini söyledi.


 Irak'taki Ä°slami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir

Bapir, “Kürdistan bölgesindeki durumun çözüme kavuÅŸması için 5 büyük siyasi partinin liderleri toplanmalıdır. EÄŸer taraflar bir uzlaÅŸmaya varamazsa durum daha da kötüye gidebilir” dedi. Olayların durması için Barzani'nin parti liderlerini bir araya getirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Bapir, Barzani'ye bazı önerilerde bulunduÄŸunu aktardı. Bapir, “Parti binaları ve hükümet kurumları asayiÅŸ güçleri tarafından korunmalıdır” ifadelerini kullandı. (Yeni Åžafak gazetesi)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.