Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhaliflerden BM'ye boykot

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Genel Kurulu, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği çalışma gruplarına katılmama kararı aldı.



Rusya'nın hava saldırıları sonrası Suriye'deki geliÅŸmelerin deÄŸerlendirildiÄŸi ve üç gün süren SMDK Genel Kurul toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, koalisyonun, "Suriye'de diktatör rejimden bağımsız ve hür, tüm vatandaÅŸların eÅŸitlik ve adalet ilkesinden yararlandığı bir devlete geçiÅŸi temin edecek siyasi çözümden yana olduÄŸu" ifade edildi. De Mistura'nın gündeme getirdiÄŸi, taraflar arasında oluÅŸturulacak çalışma gruplarına katılmama kararı alındığının belirtildiÄŸi açıklamada, Cenevre-1 Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarına baÄŸlılık vurgusu yapıldı.

Rusya'ya eleÅŸtiri

Açıklamada, BM'nin arabuluculuk çalışmalarının Åžubat 2014'teki Cenevre-2 Konferansı'ndan bu yana sadece geçici ateÅŸkes saÄŸlanması ve istiÅŸare görüÅŸmeleri yapılmasıyla sınırlı kaldığı belirtildi.

Rusya'nın saldırılarına da deÄŸinilen açıklamada, "Rusya'nın uluslararası kanunu çiÄŸneyen saldırıları, sivilleri öldüren, savaÅŸ suçu ve insanlık karşıtı suç iÅŸleyen bir rejime destek vermesi, onun BMGK'nın daimi üyesi olarak taahhüt ettiÄŸi yükümlülükleri yerine getirmediÄŸini ve siyasi çözüm ÅŸansını düÅŸürdüÄŸünü göstermektedir" ifadesi kullanıldı.

SMDK ayrıca, Suriye halkının, Cenevre görüÅŸmelerinin en önemli aktörlerinden olan Rusya'yı, "ülkede gergin bir atmosfer oluÅŸturmak ve çözüm sürecini baltalamakla" suçladı.

De Mistura, Suriye krizinin çözümü için temmuz ayının sonlarında, Suriye Hükümeti ve muhaliflerin temsilcilerinden oluÅŸan 4 çalışma grubunun kurulmasını öngören bir öneri sunmuÅŸ ve bunu hayata geçirmek için 22 Eylül'de çalışma grupları için baÅŸkan tayin etmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.