Sosyal Medya

Dünya

Rusya Akdeniz'den de baskıya hazırlanıyor

Suriye'deki savaşa doğrudan müdahil olan Rusya'nın, birçok batı ülkesinin savaş gemisinin bulunduğu Akdeniz'de de baskı yapmaya hazırlanıyor



Rusya ve batılı ülkeler arasında Suriye üzerinden artan gerilimin Akdeniz'de de kendini hissetirmesi bekleniyor. Akdeniz'de birçok gemisi bulunan batılı ülkelere karşın Rusya da gemilerini konuÅŸlandırıyor.

Radikal'den Murat Yetki'nin Türk Deniz Kuvvetleri'ne dayandırdığı bilgilere göre Akdeniz'de halihazırda Rusya'ya ait 8 savaÅŸ gemisi bulunuyor. Türk savaÅŸ gemisi sayısı 4. Ä°ki Amerikan ve bir Fransız ile birlikte 8 Rus, 7 NATO savaÅŸ gemisi birbirini kolluyor. Rus savaÅŸ gemilerinin üçü, ana çıkarma gemisi. Rus gemileri, Suriye’nin Tartus limanında bulunan, Rusya’nın OrtadoÄŸu ve Akdeniz’deki tek askeri üssü kanalıyla Suriye’deki Rus varlığına silah ve diÄŸer malzeme saÄŸlıyor. Ayrıca 1 kruvazör, 1 hücumbot, 2 destek gemisi ve bir tanker ile Rus savaÅŸ gemisi sayısı 8’e ulaşıyor.

Yetkin'in verdiÄŸi bilgilere göre, Rus gemilerinin karşısındaki NATO gemilerinin çoÄŸu Türk donanmasına ait. Bunlar milli yapım 2 korvet, 1 hücumbot ve 1 denizaltı, toplam 4 Türk savaÅŸ gemisi Suriye karasuları dışında, ancak yakınlarında devriye geziyor. ABD donanmasının bir kruvazörü ve bir tankeri, Fransa’nın bir firkateyni ile toplam NATO gücü 7 gemi.

Rusya'nın Akdeniz'de etkili faaliyetler içinde olduÄŸunu savunan Yetkin, Akdeniz'de yaÅŸanan geliÅŸmeler ÅŸöyle anlattı: Hatırlayacaksınız, Patriot füzesavar füzelerinin gideceÄŸi belli olunca, ABD Türkiye’ye destek olmak üzere Ä°skenderun Körfezi ve Suriye açıklarında görev yapmak üzere, Aegis sınıfı bir füze gemisi göndereceÄŸini açıklamıştı; neticede Ä°ncirlik Üssü'ne de bir füze koruması gerekiyor.
Zaten Rus filosundaki o kruvazör de benzeri sınıftan.

"RUSYA GÜVENLÄ° BÖLGEYÄ° FÄ°Ä°LEN KURUYOR"

Türk Genelkurmayı'nın resmen verdiÄŸi bilgi deÄŸil ama bildirildiÄŸine göre o kruvazör, Rus Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi olan “Moskva” füze gemisi. Yani, Türkiye’nin ABD’yi ve Avrupa’yı ikna edemediÄŸi “güvenli bölgeyi” Rusya, Suriye’deki uçak füze ve radar sistemleriyle ve iÅŸte bu geminin kabiliyetleriyle fiilen kuruyor gibi.

Suriye Hava Kuvvetleri'nin elindeki Rus yapımı MiG-29 jetlerine, SAM füzelerine ek olarak son birkaç hafta içinde Su-24, Su-25, Su-30 ve Su-34 modelinde en az 34 Rus jeti, kısa sürede geniÅŸletilmiÅŸ Lazkiye hava üssü baÅŸta olmak üzere Suriye’de konuÅŸlanmış durumda.

Bunlar bombardımandan yer destek uçağına, önleyici avcılara dek geniÅŸ bir yelpazede planlama yapıldığını gösteriyor.

Ama Rusya’nın Suriye’deki BeÅŸar Esad rejimine verdiÄŸi korumayı yalnızca Suriye içi ve etrafında saÄŸladığı korumayla sınırlı deÄŸil.

Denizdeki durum da baÅŸta anlattığımız üzere geliÅŸiyor.

Rusya ve NATO arasında Türkiye’nin güney sınırları üzerinde artan gerilim devam ederse, denizdeki yığınağın da havadaki gibi tehlikeli biçimde artması ihtimali yüksek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.