Sosyal Medya

Güncel

PKK eylemsizlik kararını açıkladı

Günlerdir PKK'nın ateşkes yapacağı iddia ediliyordu. Beklenen eylemsizlik kararı KCK tarafından açıklandı.



ANF’nin haberine göre KCK Yürütme Konseyi EÅŸbaÅŸkanlığı, alınan ateÅŸkes kararını ÅŸu ÅŸekilde açıkladı: 

"Türkiye içinden halkımıza ve gerillaya saldırılmadığı müddetçe, güçlerimiz eylemsizlik kararı almıştır. Gelen çaÄŸrıları da dikkate alan hareketimiz halk konumuna çekilme kararına varmıştır. Gerilla güçlerimiz bu süreçte planlı eylemler yapmaktan uzak duracak, mevcut konumunu koruma dışında bir hareketlilik içinde olmayacak, seçimin yapılmasını engelleyecek veya sakatlayacak hiçbir giriÅŸimde bulunmayacaktır "

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Cuma akÅŸamı PKK'nın olası eylemsizlik kararıyla ilgili olarak ÅŸu açıklamayı yapmıştı;

"Eylemsizlik dedikleri, hendek kazıp içine mayın koymak mı? Biz onların ciÄŸerini biliyoruz. Nasıl bir panik halinde olduklarını biliyoruz. Operasyonlar, son silah bırakılıncaya kadar devam edecek. Onların eylemsizlikten maksadı, güvenlik kuvvetlerinin silahı, operasyonu bırakması, kendilerinin de silah stoÄŸu yapması.” 

PKK ASLA SÖZÜNE SADIK KALMADI!

Kanlı eylemlerine 15 AÄŸustos 1984'te baÅŸlayan bölücü terör örgütü, bugüne kadar 8 kez aldığı "sözde ateÅŸkes" kararlarına hiçbir zaman sadık kalmadı.
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması "KCK"nın bugün aldığı, "halka ve örgüt mensuplarına saldırılmadığı müddetçe silahlı güçlerini eylemsizlik konumuna çektiÄŸi" yönündeki karar, önceki yıllardaki "sözde ateÅŸkes" kararlarını hafızalara taşıdı.
"Sözde ateÅŸkes" kararlarını daha çok Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyonlar sonucu verdiÄŸi ağır kayıp, teröristlerde baÅŸlayan umutsuzluk veya dağılma sonrası alan terör örgütü, bu tür kararları aynı zamanda DoÄŸu ve GüneydoÄŸu bölgelerinde çetin kış koÅŸullarının baÅŸladığı aylara denk getiriyor.
Yer yer kar kalınlığının 5-6 metreyi bulduÄŸu zorlu coÄŸrafyada hareket kabiliyetini kaybeden ve bu açığını tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilan ederek kapatmaya çalışan terör örgütü, yandaÅŸlarının güvenini kaybetmemek, kamuoyuna "barış" mesajları vermek ve lojistik güç toplamak için de bunu kullanıyor.
Uzmanlar da bu durumu, ağır kayıp veren terör örgütünün geçmiÅŸte uyguladığı taktiksel yöntemlerden biri olarak deÄŸerlendiriyor.
- PKK'nın "sözde ateÅŸkes" ilanları
PKK, ilk tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilanını silahlı mücadeleye baÅŸladıktan 9 yıl sonra 20 Mart 1993'te yaptı. Örgütün bu kararı almasına o dönem Irak Yurtseverler BirliÄŸi'nin başında bulunan Celal Talabani öncülük etti. 1990'lı yılların başından itibaren hem kırsal kesimde hem de ÅŸehirlerde operasyonlarını artıran güvenlik güçleri, örgüte büyük darbe vurdu. Üst üste aldığı darbeler sonucu silahlı terörist sayısında azalma olan ve birçok noktada lojistik desteÄŸini kaybeden PKK, çareyi tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilan etmekte buldu.
Kürt sorununun çözülmesi için çaba harcayan dönemin CumhurbaÅŸkanı Turgut Özal'ın hayatını kaybettiÄŸi bu dönemde, bir anda çıkmaza giren süreç, Bingöl'de 33 askerin ÅŸehit edildiÄŸi kanlı eylemle sona erdi. Bu eylemin o dönem örgütün sözde Diyarbakır bölge sorumlusu olan "Parmaksız Zeki" kod adlı terörist Åžemdin Sakık'ın talimatıyla gerçekleÅŸtirildiÄŸi belirtildi.
Türkiye'de büyük infial uyandıran eylem sonrasında bölgedeki operasyonlar artırılarak devam etti.
- Terör örgütü ağır darbe aldı
Aynı dönemde Irak'ın kuzeyindeki örgüt kamplarına kara harekatı düzenlendi ve terör örgütü ağır darbeler aldı. Tarihler Aralık 1995'i gösterdiÄŸinde örgüt ikinci kez tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilan etti ancak bu da bir bahaneyle bozuldu.
1 Eylül 1998 Dünya Barış Günü'nde üçüncü kez tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilan eden teröristbaşı Abdullah Öcalan, Kenya'da yakalanarak 15 Åžubat 1999'da Türkiye'ye getirildi. Bu tarih, Türkiye'nin terörle mücadelesinde yeni bir sayfa açtı. 1984 yılından beri mücadele edilen terör örgütünün bir numaralı elebaşı artık Türkiye'nin elindeydi.
- Dördüncü ilan Öcalan'dan geldi
1 Eylül 1999'da bu kez "sözde ateÅŸkes" çaÄŸrısı Ä°mralı Adası'ndaki teröristbaşı Abdullah Öcalan'dan geldi. Öcalan, çaÄŸrıyı biraz daha ileriye götürerek PKK'nın silahlı güçlerine "Türkiye sınırlarının dışına çıkın" çaÄŸrısı yaptı.
Aynı yıl bir grup PKK'lı, Öcalan'ın çaÄŸrısı üzerine Irak sınırını geçerek Türk askerlerine teslim oldu. Bu süreç yaklaşık 5 yıl sürdü. 1 Haziran 2004'te bozulan "sözde ateÅŸkes"in bahanesi ise "AK Parti hükümetinin Kürt sorununa kayıtsız kalması, Öcalan'ın cezaevindeki koÅŸulları ve askeri operasyonlar" oldu. Bu durum yaklaşık 2 yıl devam etti ve terör örgütü 1 Ekim 2006'da ilan ettiÄŸi beÅŸinci ateÅŸkesi bozduÄŸunda gerekçe yine "askeri operasyonlar" olarak gösterildi.
13 Nisan 2009'daki "sözde ateÅŸkes" kararı ise bu kez terör örgütünün üst yapısı KCK tarafından alındı. Bu karara göre, terör örgütü sadece "meÅŸru savunma" yapacaktı. Açıklamayı Habur süreci izledi. Adına "Kürt Açılımı" denilen bu süreçte, Irak'taki Kandil ve Mahmur kamplarından aralarında örgüt üyelerinin de bulunduÄŸu 34 kiÅŸi Türkiye'ye giriÅŸ yaptı. Ancak, Habur'da ortaya çıkan tablo rahatsızlık oluÅŸturdu.
Kandil ve Mahmur'dan gelenlerden bir çoÄŸunun tutuklanması ile Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) yönelik operasyonları bahane eden KCK, 1 Haziran 2010'da "sözde ateÅŸkes"in bittiÄŸini açıkladı.
- Öcalan, PKK'nın Türkiye'den çekileceÄŸini duyurdu
Yedinci "sözde ateÅŸkes" ise 13 AÄŸustos 2010'da alınan 40 günlük eylemsizlik kararıyla baÅŸladı. Süreç, 2011'deki genel seçime kadar uzatıldı. Bu sırada Öcalan ile devlet heyeti arasında süren görüÅŸmelerde ilerleme kaydedildiÄŸi kamuoyuna yansıdı. Ülkenin 12 Haziran genel seçimlerine kilitlendiÄŸi dönemde, KCK, eylemsizlik süresini genel seçimlerin üç gün sonrasına çekti.
Bu sırada Öcalan da bir uyarı yaparak, "çözüm olmaması halinde görüÅŸmelerden çekileceÄŸini" duyurunca, sürecin bittiÄŸi açıklandı.
- Çözüm Süreci
Ä°niÅŸli-çıkışlı ve genelde terör örgütünün ağır kayıplar verdiÄŸi dönemlerde alınan tek taraflı "sözde ateÅŸkes" kararları, 2013 yılının nevruzunda bütün Türkiye'yi heyecanlandıran kararın alınmasıyla devam etti. Öcalan, Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mesajında PKK'nın ateÅŸkes ilan ederek Türkiye'den resmen çekileceÄŸini duyurdu. 8 Mayıs'tan itibaren silahlı terör örgütü mensuplarının da Türkiye sınırlarını terk edeceÄŸi açıklandı.
Hükümet tarafından Kürt meselesinin çözümü için hayata geçirilen proje "Milli Birlik ve KardeÅŸlik" adı ile baÅŸladı, "Demokratik açılım" süreci ile devam ederek "Çözüm Süreci"ne dönüÅŸtü.
Çözüm Süreci toplumun tüm kesimlerinden destek gördü ancak yaklaşık 3 yıl süren bu normalleÅŸme süreci, Temmuz ayının baÅŸlarından itibaren terör örgütü tarafından yapılan eylemlerle bozuldu.
- Terör örgütü ağır kayıp verdi
GeçmiÅŸ yılların aksine eylemlerini kırsaldan ÅŸehir merkezlerine kaydıran terör örgütü, bu kez sivillerin yaÅŸadığı alanları hedef seçti.
Yaklaşık 4 ayda çok sayıda asker ve polisi ÅŸehit eden, çocuklar baÅŸta olmak üzere sivilleri katleden terör örgütü güvenlik güçlerince havadan ve karadan gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda ağır kayıplar verdi. Kayıplarını göz önünde bulunduran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde bugün sekizinci kez tek taraflı "sözde ateÅŸkes" ilan eden terör örgütü, toparlanmanın hesaplarını yapıyor.

 

Kaynak: AA, ANF

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.