Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Rusya adeta bölgeyi sınıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Rusya, adeta bölgeyi sınıyor. Rusya bu şekilde davranarak dost kazanamaz, tam tersine dostlarını kaybedebilir.” dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Japonya ziyareti sonrasında dönüÅŸ yolunda gazetecilerin soruları yanıtladı. ErdoÄŸan, Rusya’nın bölgedeki tutumunu eleÅŸtirirdi. Türkiye’nin füze savunma sistemi ihalesinde sona yaklaşıldığını belirten ErdoÄŸan, Avrup BirliÄŸi ile ilgili olarak da “Uzun bir aradan sonra ilk kez AB yetkililerini Türkiye’ye karşı olumlu bir tavır içerisinde gördüm. Durum farklılaşıyor” açıklamasında bulundu.

“Rusya bu ÅŸekilde davranarak dost kazanamaz”

CumhurbaÅŸkanı, Rusya’nın Suriye bombardımanı ve Türkiye hava sahasını ihlâli ile ilgili olarak ÅŸunları söyledi;

“Rusya’nın hava operasyonlarıyla müdahil olduÄŸu Suriye kriziyle ilgili gerilim sürüyor. NATO, Türkiye’ye destek için gerekirse ‘Çekiç Güç’ gönderilebileceÄŸini açıkladı. Hazar’dan füzelerin de atıldığı geliÅŸmeler sonrasında, gerekirse 48 saatte Türkiye’ye NATO güçlerinin konuÅŸlandırılabileceÄŸi açıklandı. Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladılar. Rusya, adeta bölgeyi sınıyor. Rusya bu ÅŸekilde davranarak dost kazanamaz, tam tersine dostlarını kaybedebilir.”

“Füze savunma sisteminde sona doÄŸru”

ErdoÄŸan, “Bu ortamda Türkiye’nin füze savunma sistemi ihalesi sürecinde bir hızlanma olacak mı?” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi;

“Neticelendirme aÅŸamasına yaklaşıyoruz. Kasım ayında Çin Devlet BaÅŸkanı G-20 çerçevesinde Türkiye’de olacak. Fransa da teklifini yenilemiÅŸ durumda. Hollande, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu sırasında görüÅŸtüÄŸü Ahmet Bey (DavutoÄŸlu) aracılığıyla bana bir mektup gönderdi. Türkiye olarak füze ihalesinde üzerinde durduÄŸumuz konu, ortak üretim ve teknoloji kazanımı.”

“AB ile durum farklılaşıyor”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın , “Bu konuda teknik ayrıntıların yanı sıra tercihlerde siyasi bir durum da söz konusu mu? Çünkü Suriye konusunda Rusya-Ä°ran-Çin safı oluÅŸmakta. Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’na iliÅŸkin bazı beyanatlarınız da olmuÅŸtu. Son durum nedir?” sorusuna yanıtı ÅŸu oldu;

“Åžartlar sizi zaman zaman bir yere doÄŸru sürükleyebiliyor. Benim o beyanatlarımın en önemli sebebi, Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) 50 yılı aÅŸkın bir süredir bizi oyalamakta olması. Fakat Brüksel’deki son temaslarda, uzun bir aradan sonra ilk kez AB yetkililerini Türkiye’ye karşı olumlu bir tavır içerisinde gördüm. Durum farklılaşıyor.”

“Merkel’e G-20 sırasında sorabilirim”

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’in, son açıklamasında Türkiye’nin AB’ye ‘imtiyazlı üye’ olmasını desteklemesine ise yorumu ÅŸu oldu;

“Gerçi yeni bir ÅŸey deÄŸil. Åžansölye Merkel, ‘imtiyaz’ ifadesini hep kullanır. Kendisine de söyledim. Bu aslında Almanya’nın görüÅŸü deÄŸil. Mesela Schröder, hiç o tür bir ifade kullanmadı. Merkel’in koalisyon ortağı aynı fikirde mi? Mesela Almanya DışiÅŸleri Bakanı ne diyor bu konuda, merak ediyorum. Åžansölye Merkel ile geçenlerde telefonla da görüÅŸtük. Yeri gelseydi ‘Hâlâ aynı noktada mısınız?’ diye sorardım. G-20 sırasında sorabilirim de. Koalisyon ortağı ile de görüÅŸeceÄŸiz.”

“Böylece kendilerini ele vermiÅŸ oluyorlar”

“HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı, teröristlerin cenazesine katılmayan milletvekilleri için parti içi disiplin sürecini baÅŸlatacaklarını açıkladı. Buna iliÅŸkin deÄŸerlendirmeniz nedir?” sorusuna ise ÅŸu cevabı verdi;

“Åžaşırtıcı bir geliÅŸme deÄŸil. Böylece kendilerini ele vermiÅŸ oluyorlar. Yeni kampanyalarında, sözüm ona, ‘PKK bizden deÄŸil, biz de PKK’dan deÄŸiliz’ mesajı vermeye çalışmışlardı. Adeta suçüstü yakalanmış durumdalar. Millet onların bu durumunu elbette nazarı itibara alacaktır. ‘Çatışmasızlık’ diye bir ifadeyle halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. Ä°ktidarı ve ÅŸahsımı suçlamaya kalkıyorlar. Milletimizin, 1 Kasım’da demokrasi mekanizmasını çalıştıracağına, ferasetini ortaya koyacağına, ülkemiz üzerinde oluÅŸturmaya çalışılan karabulutları dağıtacağına inanıyorum."

“PYD, rejim desteklidir”

“Rusya’nın arabuluculuÄŸu neticesinde rejim ile PYD arasında bir anlaÅŸma yapıldı. Ne düÅŸünüyorsunuz?” sorusu üzerine ErdoÄŸan, “PYD zaten rejim desteklidir. PKK’nın da içinde olduÄŸu bir örgüttür. Rusya kara harekatında kullanmak üzere PYD ile anlaÅŸma yapabilir. Buna hazır durumdalar. Aynı ÅŸekilde baÅŸkaları ile de yapabilirler! Bakıyorsunuz, DAEÅž’in elinde Batı ülkelerinin silahları var, Rus silahları da var. DAEÅž bu silahları nasıl elde ediyor? Bunu sorduÄŸumuz zaman da rahatsız oluyorlar” ifadesini kullandı.

“Mescid-i Aksa ÅŸah damarımız”

ErdoÄŸan, OrtadoÄŸu’daki son geliÅŸmelerin Ä°srail-Türkiye iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesini hızlandırıp hızlandırmayacağı sorusuna yanıtı ise ÅŸu oldu;

“Bu konuda ne zaman umutlanılsa, hemen bir ÅŸeyler oluyor. Tam olumlu adımlar atılacak, iliÅŸkiler normale dönebilir denilirken, bir bakıyorsunuz Ä°srail, Mescid-i Aksa’yı basıyor. O kutsal mekân, Müslümanların ÅŸah damarı. Damarı kesmeye kalkarsanız nasıl el uzatacağız? Mescid-i Aksa’ya girip zarar veriyorlar, Osmanlı döneminden kalan vitrayları kırıyorlar. Ä°yi niyet karşılıklı olmalı. Biz elimizi uzattığımız zaman, karşımızdaki el yumruk olmamalı. Mavi Marmara olayının ardından Obama devreye girdi, özür dilediler. Tazminat ve ambargo konusunda belli bir noktaya gelmiÅŸtik ki Gazze’yi bombaladılar.”

Kaynak: Hürriyet, Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.