Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

CERN mini-hızlandırıcıyı deneyecek

CERN, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHC) ardından daha küçük ve ekonomik olan mini-hızlandırıcıyı deneyecek. Deneysel makine parçacıkların yüksek enerji dalgalarında 'sörf yapmasını' sağlayacak.



Dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısına ev sahipliÄŸi yapan CERN, gelecek yıl yeni bir deney makinesini aktif hale getirmeye hazırlanıyor. CERN'i yöneten konsey, 18 Eylül'de LHC'nin küçük boyutlu versiyonu olarak ifade edilen AWAKE'in hayata geçirilmesini onaylamıştı. AWAKE, plazma veya iyonlu gaz içinde oluÅŸturulan enerji dalgaları üzerinde hızlandıracak. 

AWAKE ile yapılacak deneylerin baÅŸarılı olması, ileride çok büyük alan ve maliyet gerektiren LCH gibi çarpıştırıcılara kıyasla madde üzerindeki deneylerin daha az alan ve yüksek enerji ile yapılmasını saÄŸlayacak. 

AWAKE'in geliÅŸtirilmesindeki bir diÄŸer amacın, LHC'den daha büyük çarpıştırıcıların yapılmasını öneren ve 2030'da süresi dolan planlara alternatif geliÅŸtirmek olduÄŸu belirtildi. Almanya'nın yüksek enerjili fizik laboratuvarı DESY'den Nick Walker, "LHC gibi makinelerin boyutuna ve maliyetlerine baktığınızda, bu alanda bir dönüm noktası yaÅŸanması gerektiÄŸini anlıyorsunuz" ifadesini kullandı. 

UzunluÄŸu 27 kilometre olan LHC, yüklü parçacıkları bir tünelin içinde çok yüksek hızlarda hareket ettirmek için elektrik alanları kullanıyor. Belirli frekanslarda pozitiften negatif yüke geçen enerji alanları, böylece her defasında daha fazla enerjiyle parçacıkları itiyor. Deneylerde, yeni atom altı parçacıklar keÅŸfetmek için parçacıkları çok yüksek hızlarda çarpıştırıyor. 

LHC, elektrik alanının çok güçlü olması durumunda kıvılcım çıkaran oyuk ÅŸeklinde metal duvarlara sahip. Aşırı yüklenmenin önüne geçmek için tek seçeneÄŸin daha uzun tüneller yapmak olduÄŸunu belirten bilim insanları, AWAKE ile bu opsiyonu aÅŸabileceklerini umuyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.