Coğrafyamız
Mısır muhalefeti 'Sürgünde ortak cephe' arayışında
Darbe yönetiminin baskıcı politikaları nedeniyle Mısır'dan ayrılmak zorunda kalan muhalifler, aralarındaki görüş ayrılıklarını aşarak ortak bir cephe kurmaya çalışıyor.
Mısır'ın darbe hükümetinin haklarında davalar açtığı, yargıladığı ve bazılarını mahkum ettiÄŸi Türkiye, Katar, ABD ve Ä°ngiltere'de yaÅŸayan farklı eÄŸilimlerdeki muhalifler biraraya gelmeye hazırlanıyor.
Demokratik rejimleri ve tanıdıkları özgürlük alanı gibi nedenlerle özellikle bazı devletlerde temerküz etmiÅŸ olmalarına karşın Mısırlı muhalifler, OrtadoÄŸu'dan ABD'ye uzanan geniÅŸ coÄŸrafyadaki yeni "adreslerinde", Mısır'da demokratik düzenin yeniden tesisi amacıyla faaliyette bulunuyor. Aralarındaki irtibatları gün geçtikçe geliÅŸtiren ve çalışmalarını giderek daha koordineli hale getiren muhaliflerin çabaları, Mısır'ın farklı siyasi eÄŸilimleri arasındaki uzlaÅŸma arayışları açısından da dikkat çekici bir deneyimi temsil ediyor.
Bulundukları ülkelerdeki faaliyetlerini, hedeflerini, Batı ülkelerinin Mısır'daki mevcut yönetimle tesis ettiÄŸi ekonomik ve diplomatik iliÅŸkilerin bu ülkelerde faal olan grupları nasıl etkilediÄŸi, ülke dışındaki muhalefetin geleceÄŸi ve nihayet Mısır'daki sorunların çözümü konusunda ne türden beklentileri olduÄŸuna iliÅŸkin açıklamalarda bulunan muhalif liderler, farklı siyasi eÄŸilimlerin ortak payda olarak demokraside buluÅŸtuÄŸunu ifade etti.
ORTAK ZEMÄ°N DEMOKRASÄ°
Darbenin ardından ülkesinden ayrılarak Lübnan'a giden ve halihazırda Türkiye'de ikamet eden Mısır'ın liberal çizgideki ünlü muhalif siyasetçisi Eymen Nur, farklı ülkelerde faaliyetlerine devam eden muhaliflerin koordinasyon içinde hareket ettiÄŸine dikkati çekerek, eÄŸilimlerin farklı olmasına karşın muhaliflerin demokrasi müÅŸterek zemininde buluÅŸtuÄŸunu dile getirdi.
Mısır'da demokrasi ve sivil toplumun tesisi amacıyla mücadele eden birçok muhalif ismin katılımıyla 8 AÄŸustos 2014'te Ä°stanbul'da kurulan ve muhalif kesimlerin yurt dışındaki baÅŸlıca platformu olarak öne çıkan Mısır Devrim Konseyi BaÅŸkanı Maha Azzam da belirledikleri çeÅŸitli hedeflere ulaÅŸmak için uÄŸraÅŸ verdiklerini söyledi.
Mısır'ın önde gelen kadın muhaliflerinden Azzam, bu hedefleri, "Mısırlıları, ortak hasım olan diktatörlüÄŸe karşı mücadelede birleÅŸtirmek ve demokrasinin yeniden kazanılması için muhalif kesimler arasındaki ihtilafları aÅŸmak" olarak sıraladı.
MISIR'DA DENKLEM DEĞİŞTİ
Mısırlı önde gelen kadın muhaliflerden insan hakları savunucusu ve hukukçu Neven Melek Mısır'da koÅŸulların deÄŸiÅŸtiÄŸine dikkati çekerek, "Güç unsurları, ÅŸok halinden çıkma, muhalefetin büyümesi ve halkın bilinçlemesi. Bütün bunlar denklemin deÄŸiÅŸmesini beraberinde getirdi" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Katar'da ikamet eden Melek, muhalefetin, siyasi çözüm ve önkoÅŸulsuz ulusal diyaloÄŸun kabulü ve siyasiler ile sivil toplum aktivistlerine yönelik artan ihlaller duruncaya kadar büyüyerek devam edeceÄŸi öngörüsünde bulundu.
Çalışmalarına Ä°ngiltere'de devam eden muhalif isimlerden Ahmed Amir de "meÅŸrep farklarına" raÄŸmen muhalif siyasi kesimlerin, üzerinde ittifaka varacakları siyasi çözüm giriÅŸimlerinin bulunduÄŸunu dile getirdi. Amir, söz konusu giriÅŸimin öncelikli hedefinin, darbe liderlerini siyasi arenadan uzaklaÅŸtırmak akabinde ülke içindeki önde gelen siyasi güçlerle iÅŸbirliÄŸi içinde yeni bir dönem baÅŸlatmak olduÄŸunu kaydetti.
Henüz yorum yapılmamış.