Sosyal Medya

Sağlık

Kanser tedavisine yardım edebilir

Prof. Dr. Aziz Sancar, Dr. Lindahl ve Dr. Modrich'e Nobel Ödülü getiren DNA'nın yapısına yönelik çalışmalar kanserin tedavi edilmesi için önemli bir aşama olarak görülüyor.



Prof. Dr. Aziz Sancar hücrenin DNA üzerinde oluÅŸan morötesi zararı onarmasını saÄŸlayan mekanizmayı haritalandırması sayesinde Nobel Ödülü’nün kazanırken,  Londra Francis Crick Enstitüsü'nden Dr. Lindahl, hücre döngüsü esnasında DNA'nın onarılmasını üstlenen hücresel mekanizma hakkındaki keÅŸifleri, Howard Hughes Medikal Enstitüsü'nde araÅŸtırmalar yapan Dr. Modrich ise hücre bölünmesi esnasında DNA üzerinde oluÅŸan hataları düzelten mekanizma üzerindeki analizleriyle ödüle ortak oldu. Bilim insanlarının DNA’nın haritalandırılması ve hücrelerin DNA’ları onarmasının anlaşılmasını saÄŸlaması kanserde tedavi umudu doÄŸurdu.

Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nden Nora Goosen, “Bu bilgiler ışığında kanseri yok edebilirsiniz” dedi. Genetik kodları deÄŸiÅŸtirmeye çalışıp, kendi kendisini kopyalayan hücreleri yok etmeye dönük  kemoterapi tedavi yöntemine atıfta bulunan  Goosen, “BaÅŸka bir çözüm de kanserli hücrelerin kendi kendilerini onarmasını engellemek olabilir. EÄŸer kemoterapi ve baÅŸka ilaçlarla kanserli hücrelerin kendini onarma mekanizmasına müdahale ederseniz, tedavi daha etkili olabilir” öngörüsünde bulundu. Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich’in çalışmaları, özellikle alkol, sigara, zararlı güneÅŸ ışığı gibi kanserojen maddelerin DNA’da neden oldukları mutasyonların da anlaşılmasına yol açıyor.

Kemoterapinin etkisini artırabilir

Bazı insanların DNA onarım sisteminde sorunlar olduÄŸundan kanser olma riskine daha fazla maruz kalıyorlar. Sancar, Lindahl ve Modrich’in buluÅŸları da bazı kanser hücrelerinin tedavye direndiÄŸini daha açık bir ÅŸekilde ortaya koyuyor. Ä°ngiltere Kanser AraÅŸtırma Vakfı Sözcüsü Alan Worsley,  kanserle savaÅŸ için yeni ilaçlerın gelÅŸiÅŸtirildiÄŸine dikkat çekerken, ‘Olaparib’ adlı tedavi yönteminin, DNA’daki hasarları düzeltebildiÄŸini söylüyor. Bu yöntem Avrupa Komisyonu tarafından da onaylandı.
Fransız Kanser AraÅŸtırma Vakfı’ndan Alain Sarasin ise,  DNA onarım sistemine müdahalelerin risklerine iÅŸaret edip, “Tümörleri nasıl hedef alacağımızı henüz bilmiyoruz. Çünkü ir hastaya kanserli hücrelerin üremesini önleyecek bir molekül verirsek bu kez akyuvar hücreleri gibi baÅŸka hücrelerin kendi kendisini onarmasını da engelleme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz”

Sarasin, “EÄŸer bir gün DNA’ın kendi kendisini onarma kapasitesini güçlendirirken, kan hücrelerini öldürmememeyi baÅŸarırsak, kemoterapi dozunu da artırma ÅŸansımız olur” dedi.
 

Kaynak: AFP 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.