Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Akkuyu'yu başkası yapar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rus hava ihlâlleri ile ilgili olarak “Putin ile görüşecek misiniz?” sorusuna “Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok” dedi ve Akkuyu nükleer santrali ile ilgili “ Rusya yapmazsa başkası yapar” dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Japonya yolculuÄŸu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya’nın Türk hava sahasını birden fazla defa ihlâl etmesi ve bu tutumun etkilerine deÄŸinen CumhurbaÅŸkanı, “Putin ile görüÅŸecek misiniz?” sorusuna “YaÅŸananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz.

Bu ÅŸartlarda aramamın bir anlamı yok” dedi. ErdoÄŸan, yapımını Rusya'nın üstleneceÄŸi Mersin Akkuyu nükleer santrali projesi ile ilgili de, "Rusya yapmazsa baÅŸkası yapar" dedi.

'NATO hava sahasını ihlâldir'

ErdoÄŸan, Rusya’nın özellikle komÅŸu ve iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸu Türkiye’ye yönelik tutumunun hoÅŸ olmadığını belirtti;

“NATO’nun verdiÄŸi mesaj son derece açık: Türkiye’nin hava sahasının ihlâli, NATO hava sahasını ihlâlidir. Rusya’nın bu ihlâllerle ilgili açıklamaları ciddiyetle baÄŸdaÅŸmıyor. Rusya’nın Türkiye gibi kendisiyle komÅŸu olan; dahası, üst düzey iÅŸbirliÄŸi konseyi mekanizmasının yürürlükte olduÄŸu bir ülkeye yönelik bu tür ihlâller yapmış olması elbette hoÅŸ deÄŸil.”

Rusya’nın gerilimi sıcak çatışmaya dönüÅŸme ihtimali görmeyen ErdoÄŸan, Putin ile bir kez daha görüÅŸmenin de bir anlamı olmadığını söyledi;

“Rusya’nın böyle bir ÅŸey (sıcak çatışma) yapacağına ihtimal vermiyorum. NATO Konseyi’nin hemen bir olaÄŸanüstü toplantı yapması da iÅŸin ciddiyetini gösterdi. Putin’le arife günü uzun bir görüÅŸme yaptık. Ardından Suriye’deki hava operasyonları üzerine telefon görüÅŸmemiz de oldu. Ondan sonra neler yaÅŸandığı ortada. Hava sahası ihlâli oldu. Bu ihlâller ciddiyetle baÄŸdaÅŸmıyor. YaÅŸananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu ÅŸartlarda aramamın bir anlamı yok."

'Derdi Lazkiye’ye üs kurmak'

CumhurbaÅŸkanı, “Rusya da ABD de IŞİD’le mücadele için  PYD’yi destekleyeceklerini söylüyorlar. Bu konuda aynı noktada birleÅŸmiÅŸ olmalarını nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi;

“Türkiye’nin söz konusu olduÄŸu bir meselede, ABD ve Rusya’nın tümüyle aynı çizgide olabileceklerini düÅŸünmüyorum. Her ÅŸeyden önce Türkiye, ABD ile müttefik ve NATO üyesi. Türkiye’ye yapılacak bir yanlışlıkta her iki ülkenin aynı çizgide olabileceÄŸini düÅŸünebiliyor musunuz? Mümkün deÄŸil.

PYD’nin PKK ile iç içe olduÄŸunu herkesin bilmesi lazım. Rusya, ‘Irak davet ederse, DAÄ°Åž için orada da hava operasyonu yapabiliriz’ diyor. Rusya, Suriye’de DAÄ°Åž’i vurmuyor ki! Bir kere ağızlarından kaçırarak, ‘Rejime karşı her unsur bizim için teröristtir’ dedi. Sonra toparlamaya çalıştı.

Görünen o ki asıl derdi, Lazkiye’de üs kurmak, Suriye’de askeri varlıklarını güçlendirmek. Oraya 50 uçak gönderdiler. Ciddi bir askeri oluÅŸum içindeler. NATO Konseyi’nden sonra, baÅŸta ABD olmak üzere tüm ülkelerin ortaya farklı bir tavır koymaları gerekecek. Mevcut durumu kabullenemeyiz.”

“Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir baÅŸkası gelir yapar.”

ErdoÄŸan, “Rusya, Türkiye için önemli bir ticari partner. DoÄŸalgazla ilgili projeler, Mersin Akkuyu gibi projeler, nasıl etkilenir?” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi;

“Bu tek taraflı bir konu deÄŸil. Aynı zamanda Rusya’nın da düÅŸünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir baÅŸkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya. Rusya’nın bir numaralı doÄŸalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiÄŸinde doÄŸalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. Rusya da iyi düÅŸünmek durumundadır. Türkiye-Rusya arasında Üst Düzey Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi mekanizması var. Bu tür bir mekanizmayı kaybetmek herhalde Rusya açısından da yanlış olur. Biz de bunların kaybedilmesini istemeyiz elbet. Rusya’nın bunların kaybedilmesine yol açacak adımlar atması bizleri üzüyor. Bu hadiselerde duygusal davranamayız.”

'Obama ile görüÅŸeceÄŸim'

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Rusya'nın agresif hamlelerine karşılık ABD'den karşı bir hamle gelmediÄŸi hatırlatılması üzerine, "Suriye konusunda Türkiye-ABD görüÅŸmeleri çok önceden baÅŸladı. Uzun zamandır görüÅŸmelerimiz sürüyor. Gelinen son durumu da, dışiÅŸleri bakanlarımız, askeri yetkililerimiz görüÅŸtüler, görüÅŸüyorlar" dedi.

ErdoÄŸan, "Muhtemelen önümüzdeki hafta, ben de Obama'yla telefon görüÅŸmesi yapabilirim. Bu ÅŸekilde konuyu teferruatlı biçimde de ele alabiliriz" diye devam etti.

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.