Sosyal Medya

Güncel

Sayıştay'dan Diyanet açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığına yöneltilen bütçe suçlamalarının kamu zararı olduğuna ilişkin bir tespitin Sayıştay raporunda yer almadığı açıklandığı öğrenildi...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığına yöneltilen suçlamalara konu olan 23 milyon liranın, "Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının faaliyetlerinin amacı dışında kullanıldığına, yersiz kullanıldığına veya bunun bir yolsuzluk olduÄŸuna, kamu zararı olduÄŸuna" iliÅŸkin bir tespitin Sayıştay raporunda yer almadığı açıklandı. 

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, 2014 yılı dönem başında hazırladığı performans programında, 5 milyar 465 milyon liralık harcamanın 5 milyar 442 milyon lirasını bütçe içi kaynaklardan karşılayacağını, 23 milyon lirasını ise bütçe dışı kaynaklardan finanse edeceÄŸini açıklamıştı. 

Ancak 2014 yılı dönem sonunda Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda, faaliyetlerinin finansmanında kullandığı bütçe dışı kaynaklara (döner sermaye) iliÅŸkin bir bilgiye yer vermemesi üzerine Sayıştay, raporda bu bölüme yer verilmesi talebinde bulundu.

Sayıştayın "23 milyon liralık kaynağın kullanımına iliÅŸkin bilgi" talep etmesi, "yolsuzluk" iddialarını gündeme getirdi. Sayıştay BaÅŸkanlığı yetkilileri, iddialara açıklık getirdi. 

Sayıştay yetkililerince, Diyanet'in 2014 yılı Faaliyet Raporu'nda bütçeden kullanmayı öngördüÄŸü kaynaklara iliÅŸkin açıklama yapılırken, 23 milyon liralık döner sermaye kaynağına iliÅŸkin açıklamada bulunulmadığı belirtildi. Yetkililer, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının 2014 yılında tahminlerin de üzerinde kaynak kullanarak faaliyetlerini finanse ettiÄŸini ancak bu kaynağın ne kadarlık kısmının döner sermayeden kullanıldığının faaliyet raporunda izah edilmemesinin eleÅŸtirildiÄŸini dile getirdi. 

Sayıştayın denetim raporundaki eleÅŸtirisinin, teknik olarak kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda yer alması gereken bir bilginin yer almamasıyla ilgili olduÄŸuna iÅŸaret eden yetkililer, "Sayıştay'ın denetim raporundaki eleÅŸtirisi, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda kullanılan kaynağın ne kadarlık kısmının bütçe dışından (döner sermayeden) finanse edildiÄŸinin açıklanmamasının bir eksiklik olduÄŸunu belirtmekten ibarettir. Yoksa döner sermayeden kullanılan bu kaynağın Diyanet'in amacı dışında kullanıldığına, yersiz kullanıldığına veya bunun bir yolsuzluk olduÄŸuna, kamu zararı olduÄŸuna iliÅŸkin bir tespiti Sayıştay raporunda yer almamaktadır" açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.