Sosyal Medya

Güncel

Tekerrürü sehven olmadığını gösterir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk hava sahasını ihlâl eden Rusya'nın 'büyük yanlış içerisinde olduğunu' belirterek "Biz iyi niyetimizi gösterdik, soğukkanlı bir tavır gösterdik, fakat bunların tekerrürü sehven olmadığını pekiştirir” dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Stra TV'de soruları yanıtladı. Suriye'deki durumun ülke içi bir durumken, ülke dışından !terör örgütlerinin bulaÅŸmasıyla Türkiye'nin de içinde yer aldığı IŞİD'e'e karşı mücadele için uluslararası koalisyon oluÅŸmasına yol açtığına deÄŸinen DavutoÄŸlu, Rusya'nın rejime destek için askeri operasyon baÅŸlatmasını da deÄŸerlendirdi. DavutoÄŸlu, Moskova'nın son aldığı kararın durumu bir baÅŸka aÅŸamaya geçirdiÄŸini söyledi. Rusya'nın Ä°ran gibi Türkiye'nin çok önem verdiÄŸi, iliÅŸkisinde çok dikkat gösterdiÄŸi komÅŸu bir ülke olduÄŸunu belirten BaÅŸbakan, "GörüÅŸ ayrılıklarımız olabilir, farklı kanaatlere sahip olabiliriz. Ukrayna konusunda biz Kırım'ın ilhakını tanımadık, tanımayacağımızı da Rusya'ya dostça söyledik. Suriye konusunda onların rejimi desteklemesi karşısında biz de açık tutumumuzu sergiledik. Bu iliÅŸkilerin hiçbir zaman Türkiye-Rusya krizine dönüÅŸmemesi için elimizden gelen çabayı gösterdik. Maalesef Rusya, son müdahalesiyle özellikle de sınırlarımızı ihlal ederek Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak ÅŸekilde tırmandırma yönünde ciddi bir takım yanlışlar içinde" dedi.

'Türkiye, kendi sınırlarını ve hava sahasını korur'

Davutoğlu, meselenin ikili ve genel bir uluslararası sorun olarak konuşulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Siz baÅŸka bir ülkeye gireceksiniz, o ülkeden bizi taciz edeceksiniz, bunu kabul etmemiz, ona müsamaha göstermemiz söz konusu deÄŸil. Bunu Rusya tarafına çok açık bir dille, dostça ve ÅŸimdiye kadarki karşılıklı saygı kuralları dahilinde ifade ettik. Bizim angajman kurallarımızın sınırlarını herkes biliyor. Bundan sonra ümit ederiz tekrarı olmaz. Ümit ederiz bu tırmanmaz. Ama böyle bir durumda Türkiye, kendi sınırlarını ve hava sahasını korur, kimden, nereden gelirse gelsin, kendi sınırlarını ve hava sahasını korur. Biz iyi niyetimizi gösterdik, yani soÄŸukkanlı bir tavır sergiledik, fakat bunların tekerrürü artık bu meselenin sehven, hataen yapılan bir mesele olmadığı konusundaki kanaatimizi pekiÅŸtirir. Rusya'nın Suriye'de bir yabancı güç olarak Suriye savaşına taraf olmaması beklerdik" diye konuÅŸtu.

Rusya ile Türkiye'nin Suriye konusunda ortak çözüm önerilerini tartıştığını, Cenevre görüÅŸmelerinde bir yol haritası bulmaya çalıştığını dile getiren DavutoÄŸlu, ÅŸu anda Suriye'ye ülkenin kaderini belirleyecek bir yabancı müdahale olduÄŸunu söyledi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Suriye'ye komÅŸu bir ülke olarak ülkedeki her olayın Türkiye'yi ve ulusal güvenliÄŸini etkilediÄŸine dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:

"Bu konuda saygı ve ulusal güvenliÄŸimize dikkat edilmesini, özen gösterilmesini bekleriz. Türkiye'ye raÄŸmen Türkiye'nin sınır boylarında bir hareketlenme olmasını ve bu yolla Rusya'nın ve rejimin hava bombardımanı dolayısıyla tekrar milyonlarca mülteci geldiÄŸinde bunu Rusya mı karşılayacak? Dünyada uluslararası hukuk var. Bizim uluslararası hava sahamızı kimse ihlal edemez. Süper güç diye bir kavram soÄŸuk savaÅŸta vardı. Åžu anda herkes birbirine karşı saygı içinde olacak, herkes hukukunu gözetecek. Biz Rusya'nın ÅŸu anda rahatsız olacağı hiçbir tutum içinde olmadık, iliÅŸkilerimize özel önem gösterdik. Rusya'nın da bizim bu özenimize karşı aynı özende bulunmasını beklemek en tabii hakkımız, dost olarak komÅŸu olarak. YoÄŸun ticari, ekonomik iliÅŸkilerimiz var. Bütün bunları riske edecek bir tutum içine kimsenin girmemesi lazım. Kim olursa olsun, Rusya veya baÅŸka bir ülke Türkiye'nin hava sahası ve sınırlarını koruması konusundaki iradesinde kimsenin ÅŸüphesi olmaması gerekir."

"Bütün taraflara açık ve net mesajlarımız iletildi"

Sorunun, bölgesel ve küresel bir sorun haline geldiÄŸine iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, "Ä°ran kara ordusu gönderecek, Rusya hava gücü gönderecek ve bunlar yabancı müdahale olmayacak, milyonlarca mülteci ağırlayan Türkiye, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e gidip de 'Artık ÅŸu rejimin zulmüne son verin' dediÄŸinde bu yabancı müdahale mi olacak? Çok ciddi gerginlik trendi var. Dikkatli olunmasını beklemek hakkımız" ifadelerini kullandı.

DavutoÄŸlu, Türkiye'nin Rusya ile kanallarının hiçbir zaman kapalı olmadığını ifade ederek, "Ben de New York'ta Sayın Putin'le konuÅŸtum. Her heyet gelir gider, bu normaldir. Askeri siyasi, istihbari, diplomatik her türlü görüÅŸme yapılır. EÄŸer bir hava sahası ihlali varsa, izah etmek durumunda olan hava sahasını ihlal eden taraftır. Biz herhangi bir ÅŸekilde rejimin yanında halkı bir mülteci dalgası halinde Türkiye'ye sevk edecek ÅŸekilde yapılacak bir operasyonu müsamaha ile karşılamayız. Bu, Türkiye'nin artık kapasitesini aÅŸan bir durum. Sadece bir kiÅŸi iktidarda kalacak diye, bir ülkenin Suriye gibi onurlu bir halkın bütün geleceÄŸini karartmak kimin hakkı? Sadece bir kiÅŸi iktidarda kalmaya devam etsin diye..." diye konuÅŸtu.

Operasyonun IŞİD'e karşı yapılmadığını, Yayladağı'nın, Reyhanlı'nın karşısında IŞİD deÄŸil, ılımlı Suriye muhalefetinin, Bayırbucak Türkmenlerinin bulunduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, bu durumun izah edilmesi gerektiÄŸini söyledi.
DavutoÄŸlu, "Åžu ana kadar bize verilen izahatlarla tatmin olmamızı beklemek doÄŸru deÄŸil çünkü saniyeler süren bir ÅŸey deÄŸil. Bundan cesaretlenen Suriye rejimine ait olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz baÅŸka uçaklar, taciz yapıyor. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını tehdit eden hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiÄŸi konusunda bütün taraflara açık ve net mesajlarımız iletildi" dedi.

"Suriyeliler Esad'lı geçiÅŸi kabul eder mi?"

BaÅŸbakan, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esed'i de kapsayan geçiÅŸr süreci tartışmalarına ise "Esad'lı bir geçiÅŸi biz kabul etsek Suriyeli vatandaÅŸlar kabul eder mi, Suriyeliler buna inanır mı?Esed orada otururken Türkiye'ye gelen 2 milyon Suriyeli ülkesine döner mi? Evini yıkan kiÅŸi hala orada oturuyor, döner mi? " sorusuyla karşılık verdi. 

Kaynak: Star TV

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.