Sosyal Medya

Güncel

Çiller ve Yılmaz'a mahkeme çağrısı

28 Şubat Davası'nda mahkeme, eski başbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ın gelecek duruşmaya katılmamaları durumunda ise haklarında zorla getirilme kararı verilebileceğine dair ihtarda bulunulmasına karar verdi.



28 Åžubat Davası'nda mahkeme, eski baÅŸbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ın gelecek duruÅŸmaya katılmamaları durumunda ise haklarında zorla getirilme kararı verilebileceÄŸine dair ihtarda bulunulmasına karar verdi. 28 Åžubat dönemine iliÅŸkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düÅŸürmeye iÅŸtirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 80. duruÅŸması sona erdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmanın öÄŸleden sonraki bölümünde, Mahkeme BaÅŸkanı Fevzi Şıngır, 28 Åžubat Davası'nda yarın ifade vermesi beklenen eski BaÅŸbakan Mesut Yılmaz'ın Almanya'da olduÄŸu için duruÅŸmaya katılmayacağını bildirdi.

DuruÅŸmada, YAÅž kararıyla 1997'de TSK'dan iliÅŸiÄŸi kesilen ve kendisine dava konusu belgeler gönderilen Tamer Tatar, tanık olarak dinlendi. Genelkurmay Askeri Savcılığı'na 2 yıl önce verdiÄŸi ifadede dokümanların ve CD'lerin kendisine Ankara'dan kargoyla gönderildiÄŸi belirten Tatar, "Belgelerin bana komplo olabileceÄŸini düÅŸünerek göndericinin adını taratmıştım. Ahmet Yılmaz adına Yenimahalle'den iÅŸ yerime yollanmıştı. Zarfı açtığımda içinde belgeler vardı, 'gizli' ibareli olduÄŸu için ben de BeÅŸiktaÅŸ Adliyesi'ne götürerek adli makamlara teslim ettim. Ä°çeriÄŸi hakkında bilgi sahibi deÄŸilim" diye konuÅŸtu.

Kendisine ikinci kez kargoyla belge geldiÄŸini, fakat kimin gönderdiÄŸini hatırlamadığını öne süren Tatar, "TSK'dan iliÅŸkim kesildikten sonra neden ihraç edildiÄŸim belirtilmedi, sonra disiplinsizlikten atıldığım söylendi. EÅŸim askeri doktordu, çok sıkıntı yaÅŸadık, mobbing uygulandı" dedi.

Sanık avukatlarının, çocuklarının isminin Fetullah Gülen'in koyup koymadığını sorması üzerine Tatar, "Bu söylentileri ben de duydum ama Fetullah Gülen'in çocuklarımın ismini koyduÄŸunu dair söylentiler doÄŸru deÄŸil" yanıtını verdi.

Sanıklardan Mustafa Özbey, "Tamer Tatar, Fetullah Gülen cemaati adına Afrika'ya gidip 100'den fazla göz ameliyatı yapmıştır. Tamer Tatar söyleyecekleri ÅŸeylerle sizleri veya bizi kandıracağını düÅŸünüyorsa büyük bir gaflet içindedir. Sizden ricam bu ÅŸahsı burada deÄŸil Fetullah'la ilgili bir davada deÄŸerlendirirseniz sevinirim" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Talepler: 

Bazı sanık avukatları, müvekkillerinin yurtdışına çıkış yasaklarının bulunduÄŸunu ve bu yasağın kaldırılmasını talep etti.

Sanıklardan Çetin DoÄŸan, Batı Çalışma Grubu (BÇG) BaÅŸkanı olarak dava konusu gerçek evraklara bakıldığında grubun kuruluÅŸ amacında "irticaya ve siyasi faaliyetlerine geçit vermemek için yurtiçindeki faaliyetleri hakkında ilgililere ve yetkililere yasal zeminde bilgi vermek" olduÄŸunu, eylem planının da 'düzmece' olduÄŸunu öne sürdü.

DoÄŸan, kızı ve oÄŸlunun yurtdışında olduÄŸunu, torunlarını göremediÄŸini belirterek, hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

MüÅŸteki avukatlarından Emrullah Beytar da "Sanıklar, BÇG'nın yasal bir yapı olduÄŸunu dile getiriyorlar ancak Güven Erkaya, 'Sadece MÄ°T'in vereceÄŸi bilgilere güvenemezdik. MÄ°T'e güvenemiyorduk' demiÅŸti. BÇG anlatıldığı gibi masum bir çalışma grubu deÄŸildir" diye konuÅŸtu.

Cumhuriyet savcısı, yurtdışı yasağı kaldırılması konusunda kararın mahkemede olduÄŸunu belirterek, dosyada karar verecek kadar delile ulaşıldığını ve mahkemenin de yeterli kanaatte olması halinde esasa iliÅŸkin görüÅŸünü açıklayabileceÄŸini söyledi.

DuruÅŸmaya yarım saat ara verildi. Mahkeme BaÅŸkanı Şıngır, verilen aranın ardından ara kararı açıkladı.

Şıngır, eski baÅŸbakanlar Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz'ın gelecek duruÅŸmaya katılması hususunda çaÄŸrı kağıdı çıkartılmasına, Çiller ve Yılmaz'ın duruÅŸmaya katılmamaları durumunda ise haklarında zorla getirilme kararı verilebileceÄŸine dair ihtarda bulunulmasına karar verdi.

Ayrıca Mahkeme, Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'a da yeniden çaÄŸrı kağıdı gönderilmesini karara baÄŸladı.

Mahkeme, sanıklardan OÄŸuz KalelioÄŸlu, Çetin DoÄŸan ile Åževket Turan hakkında uygulanan yurtdışı yasağının 20 bin lira kefalet karşılığında kaldırılmasına hükmetti.

MüÅŸtekiler, Åžükran Topçu, Nurten DedeoÄŸulları, TuÄŸba Aksoy, Yıldız DoÄŸan, Hüseyin Ergün ve Hamide Söyler'in de davaya müdahillik taleplerinin kabulüne karar veren Mahkeme, müÅŸtekiler Vakkas DoÄŸan ile Kanber Kan'ın müdahillik taleplerinin reddini karara baÄŸlayarak duruÅŸmayı erteledi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.