Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Nobel Kimya Ödülü Aziz Sancar'a

Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında Türk bilim adamı Aziz Sancar da yer aldı



Ä°sveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Ä°sveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel ödülleri açıklandı.

Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kiÅŸi arasında Türk bilim adamı Aziz Sancar da yer aldı. Ödülü Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve Ä°sveçli Tomas Lindahl kazandı.

Geçen yıl kimya dalındaki ödülü Almanya’dan Stefan Hell ve Amerika’dan Eric Betzig ve William Moerner mikroskop alanındaki çalışmalarıyla kazanmıştı.

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibini buldu. Ä°sveç'teki Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, bu yıl ödülün ABD'de yaÅŸayan Aziz Sancar, Ä°ngiliz Thomas Lindahl, Amerikalı Paul Modrich'e verildiÄŸi ifade edildi. Komite söz konusu bilim insanlarının DNA ile ilgili çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini belirtti.

AZÄ°Z SANCAR KÄ°MDÄ°R?

Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluÅŸunu yaparak dünya çapında üne kavuÅŸmuÅŸtu. Sancar, Mardin'in Savur Ä°lçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eÄŸitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuÄŸu olarak doÄŸdu.

Ä°stanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.