Coğrafyamız
Filistin'e en büyük destek Kudüs'e gitmek
Müslümanlar için Mescid-i Haram'dan sonra ikinci kutsal belde olan Mescid-i Aksa toprakları İsraillilerin her türlü baskı ve zulmüne rağmen dimdik ayakta duruyor. Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinden Kudüs'e gelen ziyaretçiler Kudüs'ün ve Filistinlilerin bu dik duruşunun en büyük destekçisi konumunda.
Ä°nanç turizminde son yıllarda giderek artan hareketlilik, üç semavi dinin de mukaddes olarak nitelendirdikleri Kudüs'te de iyiden iyiye kendini göstermeye baÅŸladı. Müslümanlar için Mescid-i Haram'dan sonra ikinci kutsal belde olan Mescid-i Aksa toprakları Hristiyanların hac merkezi konumunda. Yahudiler ise hac görevlerini Beyt-ül Makdis'te gerçekleÅŸtirmekte. Son 3 yıldır dünyanın çeÅŸitli bölgelerinden Kudüs'e turistik turlar düzenleniyor. Müslümanların ilk kıblesi, bugün yılda ortalama 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliÄŸi yapıyor. Bu ziyaretçilerin 40 bini Müslüman ve en fazla ilgiyi ise yılda ortalama 20 bin kiÅŸi ile Türki halkı gösteriyor. Malezya, Endonezya, Singapur, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Avrupa ülkelerinden de Kudüs'ü ziyaret eden binlerce Müslüman var.
Önce Kudüs sonra Mekke ve Medine
Genellikle 3- 4 gün süren turların bazıları doÄŸrudan Kudüs'e düzenlenirken bir kısmı ise Ürdün üzerinden organize ediliyor. Son dönemde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve çeÅŸitli tur ÅŸirketlerinin baÅŸlattığı sistemde Umre ibadeti ve Kudüs ziyareti aynı program içinde bulunuyordu. Diyanet ve özel tur ÅŸirketleri artık Hacılar için de Mekke ve Medine'ye Kudüs üzerinden bir rota belirledi. Bu turlara ise yoÄŸun bir talep var. Önce ilk kıble olan Mescid'i Aksa'ya ziyaret eden sonra da Umre ve Hac ibadetleri için Ä°slam'ın doÄŸduÄŸu kutsal topraklara giden Müslümanlar bu yeni güzergâhtan çok memnunlar.
Öncelikli ziyaret mekânları
Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinden Kudüs'e gelen ziyaretçiler Kudüs, Beytü'l Makdis, Mescid-i Aksa, Burak Mescit'i gibi Ä°slam aleminin önemli merkezlerini ziyaret ediyorlar. Hristiyanlar Kudüs'teki kutsal mekanları olan Kıyamet Kilisesi ve Çok Milletler Kilisesi'ne giderken, daha çok Ä°srail dışından gelen Yahudiler ise soluÄŸu AÄŸlama Duvarı'nda alıyorlar. Aynı turlar çerçevesinde Hazreti Ä°brahim'in kabrinin bulunduÄŸu El-Halil Kenti'nin yanı sıra Beyt'ül Lahm, Eriha, Tel Aviv ve Lut kavminin yok olduÄŸu Ölü Deniz ile Osmanlı eserlerinin hala dimdik ayakta durduÄŸu Yafa ÅŸehrini de görmek mümkün.
Müslümanlar DoÄŸu Kudüs'te konaklıyor
Türkiye'den ve diÄŸer Müslüman ülkelerden gelen ziyaretçiler öncelikle Mescid-i Aksa'ya yürüme mesafesinde olması ve helal gıda gibi konular sebebiyle DoÄŸu Kudüs'te bulunan otelleri tercih ediyor. DoÄŸu Kudüs'te yer alan otel sahiplerinin Filistinli veya Ürdünlü Müslüman iÅŸletmeciler olması da ziyaretçilerin tercih sebeplerinden.
Kudüs'ün kalbinde Yahudi zulmü
Dört bir yanı Kanuni yadigârı surlarla çevrili olan bu kutsal toprakların kalbinde ise Peygamber Efendimizin Miraç mucizesine ev sahipliÄŸi yapan Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa yer alıyor. Son dönemde yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerde Mescid-i Aksa ile çevresinde çıkan olaylar ve güvenlik önlemleri ziyaretçileri tedirgin ediyor. Her köÅŸede karşılaşılan Ä°srail askerleri ve polisleri ziyaretçilere çok fazla engel çıkarmasalar dahi varlıkları ile psikolojik rahatsızlık veriyorlar. Belli aralıklarla Mescid-i Aksa'ya sadece kadın, çocuk ve 50 yaÅŸ üstü erkeleri alan Yahudiler, bu uygulama ile Müslümanlara “sizin sadece savunmasız olanlarınızı bu kutsal bölgeye alırız" demek istiyorlar. Ziyaretçiler en çok Mescid-i Aksa ve Kudüs giriÅŸ kapılarında bulunan güvenlik noktalarındaki Ä°srailli polislerden rahatsız oluyor.
Ä°srail'in Kudüs'ü Müslümansız bırakma projesi
Yahudi yerleÅŸim yerlerinde kentleÅŸme konusunda belirli bir düzen kurulmuÅŸken, Müslüman mahalleleri de bir o kadar yatırım ve bakımdan uzakta. Tarihi Kudüs'ün taÅŸtan inÅŸa edilen muazzam yapıları içerisindeki büyüleyici havası Yahudi yönetiminde olan belediyenin çöp yığınlarını özellikle kaldırmaması ile gölgeleniyor. Belediye hizmeti alamayan Müslüman mahallesindeki esnaf ise iÅŸ yerlerinin önlerini ve bulundukları sokakların çevre temizliÄŸini kendileri yapıyor.
Yahudilere ait olan belediyeler ÅŸehirleÅŸme bahanesiyle Filistinlileri yerlerinden etmeye de çalışıyor. Özellikle AÄŸlama Duvarı çevresindeki evlerin yüksek fiyatlara Filistinlilerin ellerinden alınmak istenmesi, Ä°srail'in Müslüman nüfusu Kudüs'ten çıkarmak için baÅŸvurduÄŸu yöntemlerden birisi. AÄŸlama Duvarı'nı gören bir evde oturmak Yahudiler için cenneti kazanmış olmanın en kolay yollarından biri. AÄŸlama Duvarını gören 9 metrekarelik bir oda, 1 milyon dolara alıcı buluyor.
Türkleri bu ÅŸehirde görmek gibisi yok
Kudüslü Müslüman Filistinliler, Türk halkından maddi yardım dışında, manevi destek anlamında yanlarında görmekten çok memnunlar. Son dönemde Filistin halkının ve Filistin davasının en büyük destekçisi konumunda olan Türkiye Cumhuriyeti ve halkını ülkelerinde misafir etmek istediklerini her fırsatta dile getiriyorlar. Kudüs'te gördükleri her Türk ziyaretçi Filistinlilerin zalim Ä°srail'e karşı daha güçlü durmasını saÄŸlıyor. Kudüs'teki Müslümanlara bu anlamda son zamandaki en büyük desteÄŸi ise Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez vermiÅŸti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı olan Görmez, Mescid-i Aksa'da Cuma namazı kıldırıp hutbede Müslümanlara seslenerek “Sizler ve gönülleri sizinle beraber olanlar Beyt-i Makdis'in kanatları altındasınız. Siz hak üzeresiniz. Allah'ın yardımı gelinceye kadar nöbetinizde, cihadınızda ve Mescid-i Aksa'yı koruma hususunda sabredin! Yüce Allah diÄŸer mescitlere nasip etmediÄŸi bir ÅŸerefi bu mescide vermiÅŸtir" demiÅŸti. Kudüs Rehberi ve mihmandarı Bülent Deniz; “Kolay mı? 9 Aralık 1917 yılında Ä°ngiliz iÅŸgal kuvvetlerine Kudüs-ü Åžerif'i terk etmek zorunda kaldığımız o kara günden beri ilk kez yaÅŸanıyordu bu tablo! Sayın Görmez, Cuma hutbesi verdiÄŸinde avludaki cemaat 'kim bu?' diye soruyordu birbirine! Sayın Görmez anlatıyordu '' Artık hasret bitti, size ve ilk kıblemize kavuÅŸtuk'' diyordu hutbeden. Cuma sonrası önü kesildi Sayın Görmez'in 'neredeydiniz? Sizi çok özlemiÅŸtik? Cübbenizle geldiÄŸiniz gibi, üniformalarla da gelmenizi bekliyoruz'' diyordu iÅŸgalin acısını yaÅŸayan esir Filistinliler. Artık özgür Filistin'de yaÅŸamak isteyenler" sözleriyle ÅŸahitlik ettiÄŸi o tarihi anı böyle anlattı.
TÄ°KA'nın bir eli Filistin'in üzerinde
Dünyanın 140 ülkesinde Türkiye'nin bayrağını dalgalandırarak, yılda yaklaşık 2 bin projeyi hayata geçiren TÄ°KA (Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı) ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı baÅŸta Kudüs olmak üzere Filistin'de yer alan her türlü tarihi eserin korunması için önemli çalışmalara imza atıyor. TÄ°KA'nın faaliyetleri Türkiye ile Filistin halkı arasındaki tarihi, dini, kültürel ve akrabalık baÄŸlarını da kuvvetlendiriyor. 2005 yılında TÄ°KA'nın Ramallah'ta ofis açmasıyla Filistin'in her ÅŸehrine bir okul inÅŸa edilmesi hedeflendi. Tulkarem, Kalkilye, Nablus, Cenin, Ramallah, El Halil'de inÅŸa ettiÄŸi okullar Filistin eÄŸitiminin önemli bir ihtiyacına çözüm getirdi. TÄ°KA, Filistin Devleti'nin muhtelif kurumlarında görev alan personelin yetiÅŸtirilmesini de saÄŸlıyor. Bu amaçla FUY Planlama, Maliye, Tarım (zeytincilik), SaÄŸlık, Meteoroloji, Bankacılık, Sigortacılık, Ä°statistik, Posta Ä°ÅŸlemleri ve Osmanlıca Lisan ile ArÅŸiv alanlarında mutat olarak Filistinli uzmanlara yönelik kapasite artırım eÄŸitim programları TÄ°KA tarafından gerçekleÅŸtiriliyor.
Kudüs'te yeniden doÄŸdum
Gazeteci yazar ve edebiyat eleÅŸtirmeni Ömer Lekesiz Kudüs günlerini böyle anlattı; "6 Haziran 2013'de ilk ziyareti bir teklif üzerine Türkiye'deki karmaÅŸa ve kararsızlık döneminde gerçekleÅŸti. Ä°mam-ı Gazali'nin ihyayı yazdığı ve noktada kendimi bulmak çok etkileyiciydi. Ä°lk yolculuÄŸun dönüÅŸü en çok etkileyen ÅŸeydi. Hüngür hüngür aÄŸladım. Huzur duyduÄŸum, emanet olduÄŸunu bildiÄŸi bu kutsal belde de ben kıblemi buldum. Benim gibi düÅŸünmeyen fakat dirsek temasımız devam eden tüm arkadaÅŸ ve gruplar benim kıblemi bulmamla beni terk etti. Kudüs benim için “yeniden doÄŸuÅŸ" oldu.
Mescid-i Aksa Ä°slam aleminin ana trafosudur
Kudüs Rehberi ve mihmandarı Bülent Deniz Kudüs-ü Åžerif ve Mescid-i Aksa'yı fiili bir iÅŸgalin, örülen duvarların, yıkılan evlerin, öldürülen insanların yurdu olarak nitelendiriyor. Deniz; "Ä°lk kıblemiz oysa. Mi'rac'ın merkezi. Sokaklarında Hz. Davud'un, Hz Süleyman'ın, Hz. Ä°sa'nın, Meryem annemizin, Zekeriyya a.s'ın yürüdüÄŸü. Hz Yakub'un gözyaşı, Hz. Yusuf'un kokusu, Selahaddin Eyyubi'nin uykusuz gecelerinin rüyası, Sultan II. Abdulhamid Han Hazretlerinin uÄŸruna tahtını feda ettiÄŸi davası Kudüs. Yarim Kudüs-Yarım Kudüs'dür ki; Filistin, Kudüs-ü Åžerif ve Mescid-i Aksa özgür olmadan hiç bir Müslüman bu dünyada huzur içinde yaÅŸayamayacak. Mescid-i Aksa Ä°slam aleminin ve dünyanın sigortası ana trafosudur. Patlamıştır ve oluÅŸan yangın her yeri yavaÅŸ yavaÅŸ sarmaktadır. Ne mutlu Özgür Aksa için çalışanlara. Ne mutlu bu yangın sönsün diye uÄŸraÅŸan ve yaÅŸayanlara" diyor.
Kalbimizin kalbi Kudüs
Yayınevi sahibi Mustafa Kirenci için ise Kudüs bir ziyaretle anlaşılabilecek bir ÅŸehir deÄŸil. Kirenci; "Kudüs; hepimizin içinde pay sahibi olduÄŸu kaderimiz, ülkümüz ve idealimizdir. Kudüs ziyareti bilgimi ve bilincimi aÅŸan adeta onları kuvvetle kavrayan sanki eksik kalan, hayatımızdan bir ÅŸekilde uzaklaÅŸmış/üstü örtülmüÅŸ parçalarımla yüz yüze geldiÄŸim, onları hem çok kadim zamanlardan beri biliyor hem de yeni tanıyormuÅŸçasına hasbıhal ettiÄŸim bir ziyaretti. Kudüs'le ilk karşılaÅŸtığımda, kalbim sızladı. Orada ölümün kokusunu çocukların cıvıl cıvıl sesleri ve geleceÄŸi taşıyan ateÅŸten gözbebekleri bastırıyor" diyor.
Henüz yorum yapılmamış.