Sosyal Medya

Dünya

AB'den 1 milyar Euro

Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye ile işbirliği için hazırladığı eylem planının taslağını açıkladı. AB'den Türkiye'ye iki yılda 1 milyar Euro yardım öngören plana, Türkiye'nin ısrar ettiği 'güvenli bölge' girmedi.



Avrupa BirliÄŸi Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye’ye yardım için hazırladığı eylem planı taslağını kamuoyuna açıkladı. AB, Türkiye’ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar Euro destek saÄŸlayacak. Plan, "AB ve Türk hükümetleri arasında sığınmacı kriziyle ilgili kapsamlı iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyonun" ana hatlarını ortaya koyuyor.

Plan, pazartesi günü AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker tarafından, Belçika ziyaretindeki CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu ve AB Bakanı Beril DedeoÄŸlu’nun da aralarında olduÄŸu heyete sunuldu.

Taslakla ilgili detayların üzerinde çalışmak üzere AB'li diplomatların Ankara'ya gelerek temaslara baÅŸlaması bekleniyor.

Kabul edilmeyenler Türkiye'ye dönecek

Plan, Türkiye’ye gelen sığınmacılara yapılacak yardımlar dışında Türkiye’ye daha fazla sığınmacı gelmemesi için alınacak önlemleri de içeriyor. Ancak Avrupa’ya yasa dışı yollarla giren ve sığınma talebi kabul görmeyen kiÅŸiler ise Türkiye’ye geri gönderilecek.

Ortak çalışma grubu

Türk heyeti ile Brüksel’de bir araya gelen AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker ve Avrupa Parlamentosu BaÅŸkanı Martin Schulz, sığınmacı krizinin çözülmesi için ortak çalışma grubu kurulması kararı da aldı.

Karşılıklı beklentiler

AB'nin Türkiye’ye sunduÄŸu öneriler, Suriyeli mülteciler için Türkiye'de yeni imkanların oluÅŸturulması, mültecilerin bir bölümünün AB ülkeleri tarafından kabul edilmesi, Türkiye'de kalan sığınmacılar için AB'nin mali yardımda bulunması, sınır güvenliÄŸinin güçlendirilmesi ve kaçakçılarla daha etkili mücadele gibi unsurları içeriyor.

Türkiye’nin ise AB tarafından ‘yükün paylaşılması’ esasında beklentileri var. Bu konuda malî yardımın yanı sıra Türkiye’nin talepleri arasında Türkiye’nin oyalanan AB üyeliÄŸi süreci ve vatandaÅŸları için vize muafiyeti de vardı.

PKK vurgusu

GörüÅŸmelerde Türk tarafı ayrıca PKK'nın AB tarafından "terör örgütü" olarak tanınmasına karşın bazı Avrupa ülkelerince himaye edildiÄŸini gündeme getirdi. BirliÄŸin PKK eylemlerine yeterli düzeyde tepki vermiyor olması ve örgütün finans kaynakları ile mücadele konusunda Avrupa'dan beklentiler ifade edildi. Edinilen bilgiye göre AB liderleri bu talebe olumlu yaklaÅŸtı

Vize muafiyeti görüÅŸmesi

AB liderleri Geri Kabul AnlaÅŸması'nın uygulanmasına paralel olarak vize muafiyetine, ÅŸartların yerine getirilmesi ile birlikte sıcak bakıyor. Avrupa Komisyonu’nun komÅŸuluk politikası ve geniÅŸleme müzakarelerinde sorumlu üyesi Johannes Hahn, Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesine Türk vatandaÅŸlarının AB ülkelerinin çoÄŸunluÄŸunun dahil olduÄŸu Schengen bölgesine iki yıl içinde vizesiz geçiÅŸ yapmasının mümkün olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Güvenli bölge planda yok

Açıklanan eylem planında Türkiye’nin ısrar ettiÄŸi uçuÅŸa yasak bölge veya güvenli bölge konularına dair herhangi bir madde bulunmuyor. Fakat planın Türkiye ile AB’nin iliÅŸkilerinde daha geniÅŸ bir sürecin parçası olduÄŸu, bu sürece Türkiye’nin AB üyeliÄŸinin ve Avrupa’ya seyahat eden Türklere daha kolay vize verilmesinin dahil olduÄŸu ifade ediliyor.

STK’lara yardım

Plana göre Türkiye’nin AB bölgesel güven fonundan daha adil bir ÅŸekilde yararlanması için çalışılacak. Türkiye’de sığınmacı krizi ile ilgili çalışmalar yürüten insani yardım kuruluÅŸlarına destek verecek olan AB Komisyonu, bu amaçla kısa, orta ve uzun dönemde alınacak önlemler ve tedbirlerle ilgili kapsamlı bir ihtiyaç deÄŸerlendirme planı hazırlayacak.

Plan, ekonomik ve alt yapı çalışmalarına da ışık tutacak. AB Komisyonunun hazırlayacağı kapsamlı plan ile Ürdün ve Lübnan ile Suriye ve Irak’tan gelebilecek yeni sığınmacıların sayısının da düÅŸürülmesi hedeflenecek.

Sınır, sahil güvenlik ve kaçakçılıkla mücadele

Bugün sunulan eylem planı çerçevesinde, ‘’AB’nin Türkiye’nin insan kaçakçılığı ile yaptığı mücadeleye aktif destek vereceÄŸi ve bu konudaki iÅŸbirliÄŸinin somut önlemlerle artırılacağı’’ vurgulandı.

Yine bu kapsamda AB’nin sınır güvenliÄŸinden sorumlu FRONTEX, Türkiye’de bir irtibat bürosu açacak. Türkiye’nin bu kapsamda Yunanistan donanması ile de iÅŸbirliÄŸi yapması bekleniyor.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.