Sosyal Medya

Dünya

Bask Bölgesi 'silahlı ETA'yı artık istemiyor

Bask özerk yönetiminin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün son yıllarda ciddi şekilde militan kaybettiği belirtiliyor. Bask Bölgesi'ndeki siyasi partiler ise bir daha çatışmalı günlere geri dönmek istemediklerini belirtiyor



Ä°spanya'nın kuzeydoÄŸusundaki Bask özerk yönetiminin bağımsızlığı için mücadele eden ve 2011 Ekim ayından silahlı faaliyetlerini sonlandıran ETA örgütünün son yıllarda ciddi ÅŸekilde küçüldüÄŸü belirtildi.

Bask özerk yönetimi hükümetinde Barış ve Birlikte YaÅŸam'dan Sorumlu Sekreter Jonan Fernandez, Madrid'de görev yapan yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek, terör saldırıları olmadan geçen 4 yılda ETA'nın ve Bask bölgesinin geldiÄŸi noktayla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

"Sayıları 20 mi yoksa 120 mi tam bilinmez ama ETA üyelerinin sayısında belirgin azalma var" diyen Fernandez "ETA'nın üyeleri yurt dışında yaşıyorlar. Fransa'da olanlar aÅŸağı yukarı tahmin edilebilir ama diÄŸer ülkelerde olanlar konusunda net bir ÅŸey söylemek zor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bask bölgesindeki barış sürecinde mevcut durumda iki önemli blok olduÄŸunu vurgulayan Fernandez bunları "ETA'nın silahsızlanması ve ETA mahkumlarının koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi" olarak sıraladı. ETA'nın sayıları bilinmeyen saklı cephaneliÄŸi olduÄŸunu kaydeden Fernandez, "ETA'nın silahsızlanması kontrol dışı ya da sadece polis tarafından yürütülen bir süreç olmamalı. ETA'nın kendini feshetme süreci kontrolsüz yapılırsa boÅŸaltılan koltuÄŸa (ETA'nın lider kadrosu) herhangi biri oturabilir" dedi.

Bask temsilcisi, ETA'nın bu zamana kadar silahsızlanmamasını "Ä°spanyol hükümetinin ÅŸartlandırılmalarına ve ETA'nın yeterince sorumlu hareket etmemesine" baÄŸladı.

ETA mahkumlarının koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi konusunda da somut hiç bir adım atılamadığını kaydeden Fernandez, Ä°spanyol hükümetinin "erteleyici tavrının" yanı sıra ETA mahkumlarının "bireysel yerine kolektif hareket etme tutumlarının" da bunda etkili olduÄŸunu savundu. ETA mahkumlarının Ä°spanyol yasaları gereÄŸi bireysel baÅŸvurularla durumlarını iyileÅŸtirip, ÅŸartlı serbest kalma haklarından yararlanabileceÄŸini kaydeden Fernandez ama bunun yapılmadığını hatırlattı.

DÄ°YALOG DEVAM EDÄ°YOR

Öte yandan Bask özerk yönetimi ile Ä°spanyol hükümeti arasında diyaloÄŸun her zaman devam ettiÄŸini ancak "meyve vermeyen görüÅŸmeler" olduÄŸunu dile getiren Fernandez, "Madrid'ten (Ä°spanyol hükümeti) gelen cevaplar genelde gülünç. (Zaman verin), (DiÄŸer toplantıda analiz edelim) gibi cevapları çok duyuyoruz. Bu zamana kadar hiçbir yapıcı cevap gelmedi. ETA aktif iken daha çok iÅŸbirliÄŸimiz vardı. ETA ÅŸimdi aktif deÄŸil ama daha az iÅŸbirliÄŸi var" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Fernandez, gelecek aralık ayında Ä°spanya'da yapılacak genel seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümetten "ETA'nın silahsızlanması, ETA mahkumlarının koÅŸulları ve Bask'ta birlikte yaÅŸam konularında yapıcı adımlar atmasını umut ettikleri" söyledi.

Her ÅŸeye raÄŸmen Bask bölgesindeki barış ve birlikte yaÅŸam süreciyle "normalleÅŸmenin baÅŸladığını, her görüÅŸten siyasi partiler arasında diyalog olduÄŸunu, ÅŸiddetin tüm kurbanlarının tanındığını, korku ve endiÅŸenin azaldığını" kaydeden Fernandez, "ÅŸiddetin olmadığı, yeni ve geri dönüÅŸü olmayan bir yoldayız" dedi.

Fernandez, ETA yanlısı bir siyaset izleyen Sortu ve Bildu gibi partilerin de artık "ÅŸiddet her zaman kötü bir yoldur. EÄŸer ETA tekrardan ÅŸiddete baÅŸlarsa bizi karşısında bulur" dediÄŸini kaydetti.

Son olarak Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı giriÅŸimlerin Bask bölgesinden nasıl görüldüÄŸüyle ilgili bir soruya Fernandez, "Ä°lgiyle takip ediyoruz. Ama gerek sosyal gerekse toprak olarak Bask bölgesinin geçmiÅŸi çok farklıdır. (EÄŸer Katalonya bağımsız olursa hemen Bask'ta bağımsızlık ilan eder) görüÅŸü çok doÄŸru deÄŸildir" cevabını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.