Sosyal Medya

Güncel

Moskova'da hacdan dönenlere gözaltı

Moskova'da bir camiye baskın yapan polis hacdan dönen çok sayıda kişiyi gözaltına aldı



Rusya’nın baÅŸkenti Moskova’da hacdan dönen bir grup Müslümanın polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Ozodlik radyosunun haberine göre gözaltına alınanlar ÅŸehrin Ostankino ilçesi polis bölümünde sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Rus polisinin Müslümanları böyle geliÅŸi güzel gözaltına alması ÅŸehir Müslümanlarının tepkilerine neden oldu.

Habere göre, 2 Ekim günü Ostankino ilçesindeki küçük bir camide Cuma namazını kılan Müslümanlara silahlı polis ve özel güvenlik birimi OMON yetkilileri baskın yaptı.

Rusya Müftüler Konseyi Sibirya bölümü baÅŸkanı, Müftü Nafig'ulla Ashirov tutuklananların çoÄŸunluÄŸunun bu günlerde hacdan dönen Müslümanlar olduÄŸunu anlattı. Ashirov’un ifadeleri ÅŸöyle:

“Ostankino ilçesindeki mescitte namazı bitirip dışarıya çıktığımızda çevrenin polis tarafından çevrildiÄŸini gördük. Polis önce pasaport kontrolü yaptı. Birkaç kiÅŸi pasaportunu gösteremedi, ama çoÄŸunluÄŸun kimlikleri vardı. Buna raÄŸmen polisler birkaç kiÅŸi hariç kalan Müslümanları polis arabasına bindirdiler. Onların çoÄŸu ülkemizin uzak doÄŸu Kamçatka ilinden hac farizasını yaparak yurda dönen Müslümanlardı.”

Olayın ÅŸahitlerine göre, Müslümanların tutuklamaya yaptığı itiraza Rus polisi “cinayetler kimlik belgeleri olmayan kiÅŸiler tarafından yapılır” diye cevapladı.

Müftü Ashirov’a göre Rusyanın uzak doÄŸu bölgelerinden hacca giden Müslümanlar Moskova’daki yakınları ile birkaç gün geçirmek için bu ÅŸehirde bulunuyorlardı.

Ashirov, “Bana göre, polis bu insanları tanıyamadı. Çünkü onlar dış görünüÅŸten buradaki insanlara benzemiyorlardı. Üzerlerinde beyaz elbiseler, baÅŸlarında tekkeleri vardı. Onlar biz hacdan dönüyoruz, iÅŸte oraya gittiÄŸimizde kullandığımız biletler demelerine raÄŸmen Moskova polisi onların zorla arabalara bindirdi” ifadelerini kullandı.

Müftü Ashirov, güvenlik yetkililerin Rusya Müslümanlarına böyle kaba davranmasının zaten bu yıl Hacda yaÅŸanan trajik olaylardan etkilenen Müslümanları daha fazla yaraladı ğınısöyledi.

Moskova Helsinki Ä°nsan Hakları Merkezi’nin araÅŸtırmalarının sonucuna göre, Rusya'da Müslümanlara karşı baskılar gittikçe artıyor. Aktivistler bu ülkede "aşırılık ve terörle mücadele” sloganları altında yürütülen kampanya sürecinde herhangi bir Müslüman’ın güvenlik idareleri kontrolüne tabi tutulmasından endiÅŸe ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.