Sosyal Medya

Coğrafyamız

Acıların ilacı futbol

Ortadoğu'nun en büyük mülteci kampı Ürdün'deki Zaatari'de yaklaşık 1000 Suriyeli çocuk haftalık futbol eğitiminden geçiyor. Çocuklar, savaşın etkilerini kısa bir süre de olsa futbolla unutuyor.



Burası Ürdün'ün kuzeyindeki Zaatari Mülteci Kampı. SavaÅŸtan kaçan binlerce Suriyeli burada yaÅŸam mücadelesi veriyor.

Gençler ise hayattan kopmamak adına her alanda eÄŸitim alıyor. Bunlardan biri de futbol. Futbol antrenmanlarına ilgi büyük ama özellikle kız çocuklar hiçbir antrenmanı kaçırmıyor. Kimi futbolculuk kimi ise eÄŸlence için…

11 yaşındaki Besan al-Hariri "Her zaman antrenman için hazırım. Benim için bu sıcakta koÅŸmanın bir zorluÄŸu yok. Çünkü arkadaÅŸlarımla beraberim" diyor.

Al Jazeera'ye konuÅŸan proje direktörü Carine Nkoue de futbolun çocukların yaÅŸadığı travmatik olayları unutturmak için en önemli unsurlarından biri olduÄŸunu söylüyor:

"Çok travmatik olaylar yaÅŸadılar. SavaÅŸ gördüler. Evlerinden ayrıldıkları yetmezmiÅŸ gibi vatanlarından da oldular ve ÅŸu an mülteci olarak yaşıyorlar"

Onlara futbol konusunda yardım eden ise FIFA baÅŸkanlık adaylarından Ürdün Prensi Ali'nin iki yıl önce kurduÄŸu Asya Futbol Kalkınma Projesi.

Bu kampta her hafta 700 erkek, 300 de kız çocuk futbol eÄŸitimi görüyor.

Antrenörlerden biri Abdullah Nahhas. 21 yaşında. 2013'e kadar Daara'da yaşıyordu. Ama o zamandan beri Zaatari'de. Genç antrenör "Sanırım uzun zaman bu kampta olacağım. Çocukların yaÅŸadıkları sorunları bir an olsa da unutmaları için onlara yardımcı olmak istiyorum" ifadesini kullanıyor. 
 

[Stephanie Ott - Al Jazeera]


 

[Stephanie Ott - Al Jazeera]



Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.