Sosyal Medya

Coğrafyamız

MSF: ABD savaş suçu işledi, tek taraflı soruşturma yapamaz

ABD savaş uçaklarının cumartesi günü Afganistan'ın Kunduz şehrinde bir hastaneyi bombalaması üzerine Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), ABD'nin savaş suçu işlediği gerekçesiyle tek başına soruşturma yapmasının yeterli olmayacağını açıkladı



Afganistan'ın Kunduz ÅŸehrinde cumartesi günü ABD uçaklarınca gerçekleÅŸtirilen hava saldırılarında bombalanan hastanede ölenlerin sayısı 22'ye çıktı. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün açıklamasına göre, saldırıda hayatını kaybeden 22 kiÅŸi yataklarında yanarak can verdi. Kurbanların 12'sinin Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanı olduÄŸu, kalan 10 kiÅŸinin ise 3'ü çocuk olmak üzere hastanede tedavi gören hastalar olduÄŸu belirtildi.

"ABD SAVAÅž SUÇU Ä°ÅžLEDÄ°, SORUÅžTURMAYI TEK BAÅžINA YAPAMAZ"

Örgütün yöneticisi Christopher Stokes bir savaÅŸ suçu iÅŸlendiÄŸini savundu. Stokes, "Örgütümüz, bir savaÅŸ suçu iÅŸlendiÄŸi göz önünde bulundurularak soruÅŸturmanın bağımsız bir kurum tarafından ÅŸeffaf ve tam ÅŸekilde yürütülmesini talep etmektedir" dedi. Örgüt böylelikle, ABD'nin tek başına soruÅŸturma yürütmesinin yeterli olmadığı mesajı verdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, dört yıldan bu yana hizmet veren hastanenin konumu hakkında Afgan ve ABD Ordusu'nun bilgilendirildiÄŸini açıkladı. Örgüt yetkilileri, tüm uyarılara karşın hastanenin 'defalarca ve çok bilinçli' ÅŸekilde 15 dakika boyunca bombalandığını savundu.

MSF’den yapılan açıklamada “Hastanenin kapıları tüm gece kapalıydı. Bombardıman olduÄŸunda içeride hastane görevlileri ve hastalar dışında kimse yoktu. Herhangi bir durum tam ÅŸekilde çalışan bir hastanenin bombalanmasını meÅŸrulaÅŸtıramaz” denildi. MSF’nin operasyon direktörü Bart Janssen, bombardıman ve ağır zayiattan ÅŸoke olduklarını söyledi. BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad Al Hussein, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaÅŸ suçu sayılabilir. Tam ve ÅŸeffaf bir soruÅŸturma yapılması gerekir” dedi.

ABD BaÅŸbakanı Barack Obama Afganistan’ta Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün bulunduÄŸu hastaneye düzenlenen saldırı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı. Obama ilgili soruÅŸturma sonlanana kadar kesin hükümde bulunmayacaklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.