Sosyal Medya

Dünya

Rusya'nın ihlal açıklaması: Navigasyon hatası

Türk Dışişleri, Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurarak Rusya'ya tepki gösterdi. Rusya'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, olay 'navigasyon hatası' olarak tanımlandı ve Kremlin "Büyükelçimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Oradaki (nota) verileri kontrol edeceğiz" açıklamasında bulundu.



Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov Rusya'ya ait bir savaÅŸ uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine iliÅŸkin Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne verilen notadaki verileri kontrol edeceklerini söyledi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Peskov "Büyükelçimiz, Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı'na çaÄŸrılarak nota verildi. Oradaki (nota) verileri kontrol edeceÄŸiz" dedi.

"Türkiye ile aramız bozulmaz"

Peskov Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının Ankara-Moskova iliÅŸkilerini kötü etkileyeceÄŸini düÅŸünmediklerini belirterek "Türkiye ile ikili iliÅŸkilerimiz oldukça kapsamlı ve karşılıklı yarar iliÅŸkisi açısından oldukça saÄŸlam bir temele sahip" ifadesini kullandı.

DışiÅŸleri Bakanlığı Rusya'ya ait bir savaÅŸ uçağının 3 Ekim Cumartesi saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiÄŸini bildirmiÅŸti.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada bölgede devriye uçuÅŸu yapan iki Türk F-16 uçağının önlemesi üzerine Rus uçağının Türk hava sahasını terk ettiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin DışiÅŸleri Bakanlığı'na çaÄŸrıldığı ve söz konusu ihlalin kuvvetle protesto edildiÄŸi vurgulanan açıklamada bu tür bir ihlalin tekrarlanmamasının talep edildiÄŸi, aksi takdirde yaÅŸanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağının iletildiÄŸi ifade edilmiÅŸti

Rusya Türkiye'ye, ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi.

BaÅŸbakan: Kim olursa olsun

Rusya'nın hava sahası ile ilgili "sehven gerçekleÅŸti" açıklamasını yaptığını belirten BaÅŸbakan, "Kim olursa olsun angajman kuralları bellidir" ifadelerini kullandı.

İngiltere'den Rusya'ya tepki: Pervasızca ve endişe verici

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline Ä°ngiltere de tepki gösterdi. Ä°ngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endiÅŸe vericidir. BirleÅŸik Krallık ve diÄŸer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.

ABD: Hata olduğuna inanmıyoruz

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun açıklamalarının ardından bir açıklama da Amerika'dan geldi. ABD'den yapılan açıklamada Hava sahası ihlallerine iliÅŸkin Türkiye ile temas halindeyiz' denildi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Rus hava sahası ihlalinin sehven yaÅŸandığına inanmıyoruz' ifadelerine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.