Sosyal Medya

Güncel

NATO 'ihlal'le ilgili toplanıyor

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili NATO toplantı yapacak. Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın kendilerine ihlalin 'sehven' olduğu ve tekrar etmeyeceğini ilettiğini söyledi. Ancak ABD bunun 'sehven' olmadığını görüşünde.



DışiÅŸleri Bakanlığı, 3 Ekim’de Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının Türk uçaklarınca engellendiÄŸini duyurdu. Rusya Büyükelçisi, Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı’na çaÄŸrıldı ve bu durumun tekrarlanmaması konusunda uyarıldı.

NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesinin 'kabul edilemez' olduÄŸu uyarısını yaptı. NATO öÄŸleden sonra Rusya’nın, Türkiye’nin hava sahasını ihlaliyle ilgili son geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek için toplanıyor.

DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, NATO Genel Sekreteri ile konuyu görüÅŸtü. GörüÅŸmede, hem ihlal konusu hem de Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı konuÅŸuldu. DışiÅŸleri'ne göre Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin güvenliÄŸine yönelik sorumluluÄŸunu teyit ederek, hava ihlallerine karşı NATO'nun Türkiye ile dayanışmasını vurguladı.

'Sehven deÄŸil'

Reuters’e göre, ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesinin “sehven” olmadığını ve bundan “derin endiÅŸe” duyduklarını söyledi. ABD'den, Türkiye ile temas halinde oldukları açıklaması geldi.

Adını vermeyen yetkilinin AFP'ye yaptığı açıklamada ise, "Bunun tesadüfen olduÄŸunu sanmıyorum. Bu onların yaptıklarıyla ilgili derin kaygılarımızı pekiÅŸtiriyor. Niyetlerinin doÄŸruluÄŸunu ve kendi kendilerine yürüttükleri operasyonda havadaki davranışlarını sorgulatamaya devam ediyor" dedi. 

'Tekerrür etmeyecek'

Rusya'nın ihlalin 'sehven' olduÄŸunu ve 'tekerrür etmeyeceÄŸini' kendilerine ilettiÄŸini belirten BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, konuyla ilgili Habertürk'te ÅŸu deÄŸerlendirmeleri yaptı:

"Åžunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister baÅŸka bir ülke uçakları için olsun, geçerlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuÅŸ bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse, gereken müdahalede bulunulur. Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları, hava sahası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetiminde ve kontrolündedir. Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun hava sahamızı ihlal ettiÄŸinde angajman kurallarımız bellidir."

"Biraz önce Genelkurmay BaÅŸkanımızla tekrar görüÅŸtüm. DışiÅŸleri Bakanımıza gerekli talimatları ilettik. Bir diplomatik temas trafiÄŸi baÅŸladı. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse, dostça uyarırız. Bu hangi ülke olursa olsun ki Rusya bizim komÅŸumuzdur, dostumuzdur. Bu anlamda Türkiye ile Rusya arasında bir gerginlik yaÅŸanmamıştır. Suriye meselesi bir Türk-Rus krizi deÄŸildir."

"Suriye içindeki müdahalenin Türkiye'ye sıçraması durumunda da, iÅŸte dün yaÅŸanan sınırlı gerginlik gibi, 3 Ekim'de de söz konusu oldu. Rusya'ya gerekli diplomatik giriÅŸimlerde bulunduk. DışiÅŸleri Bakanımız, Rus DışiÅŸleri Bakanını aradı ve net olarak bir daha bunun tekerrür etmemesini söyledi. Aynı ÅŸekilde Ankara'da ve Moskova'da giriÅŸimlerde bulunarak, Türk sınırlarına bir daha bu tür müdahalelerde, ihlallerde bulunulmaması gerektiÄŸi söylendi. Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir ÅŸey olduÄŸunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceÄŸini ifade ettiler."

'Rus uçağı engellendi'

DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama ÅŸöyleydi:

"Rusya Federasyonu’na ait bir savaÅŸ uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiÅŸtir. Bölgede devriye uçuÅŸu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiÅŸtir."

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, DışiÅŸleri Bakanlığı'na çaÄŸrıldı ve söz konusu ihlal kuvvetle protesto edildi, bu tür bir ihlalin tekrarlanmaması talep edildi. Aksi takdirde yaÅŸanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak, konuyla ilgili benzer görüÅŸleri tekrarladığı ve tepkisini dile getirdiÄŸi aktarıldı.

SinirlioÄŸlu'nun ABD, Ä°ngiltere, Fransa ve Ä°talya dışiÅŸleri bakanlarıyla da durumu deÄŸerlendiren telefon görüÅŸmeleri yaptığı belirtildi.

Kaynak: AA, Habertürk, AFP, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.