Sosyal Medya

Dünya

ABD 20 bin Suriyeli Kürdü silahlandıracak

ABD Başkanı Obama'nın Suriyeli Kürtlere Irak üzerinden silah verilerek Rakka'ya ulaşmalarını sağlamayı öngören planı onayladığı belirtiliyor



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Suriye’deki Kürt gruplara doÄŸrudan Irak üzerinden karayoluyla silah ve cephane yardımını onayladığı öne sürülüyor.

New York Times ve Washington Post'ta yer alan iddialara göre EÄŸit - Donat programının baÅŸarısızlığı üzerine Obama bu sefer Suriyeli Kürtler üzerinden IŞİD'le mücadeleye ağırlık verecek. Yeni plana göre 20 bin kiÅŸilik Kürt gruplarına doÄŸrudan silah verilecek. Bunun yanında sayıları 3 - 5 bini bulan bazı Arap gruplar da silah alacak.

Obama, önceki günkü basın toplantısında eÄŸit-donat inisyatifinin planlandığı gibi iÅŸlemediÄŸinin ilk kabul eden kiÅŸi olduÄŸunu söyleyerek, rejimin varil bombaları yaÄŸarken muhaliflerin IŞİD ile savaÅŸmasının zor olduÄŸunu savundu. Obama sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Ve bu yüzden onlar (muhalifler) batıdan bombalanırken, önceliklerini deÄŸiÅŸtirmek, onları doÄŸuya yöneltmek zordu. Bundan dolayı eÄŸit-donat ile yaptığımız; baÅŸarılı olduÄŸumuz yere bakmak, örneÄŸin doÄŸuda Kürt topluluÄŸun IŞİD’i yenilgiye uÄŸratan bazı unsurlarıyla birlikte çalışmak ve bunun üzerine inÅŸa edip edemeyeceÄŸimizi bakmalıyız.”

Washington Post gazetesi, Obama’nın bu haftaki Rus operasyonlarının öncesinde ABD’nin yeni Genelkurmay BaÅŸkanı Joseph F. Dunford’un muhaliflere destekle ilgili tavsiyelerini onayladığını yazdı.

Bu önlemler ABD silah ve cephanelerinin doÄŸrudan Irak üzerinden karayoluyla birkaç ay önce IŞİD’i Suriye’nin Türkiye sınırındaki önemli alanlardan geri çekilmeye zorlayan Suriyeli Kürt ve Arap savaÅŸçılara teslimini içeriyor. Gazeteye göre Kürtlerin güneye yani IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya ilerlemesi öngörülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.